γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Τρεις κόκκινες γραμμές θέτουν οι εργαζόμενοι στην Kavala Oil για να λήξει η διαμάχη που έχει ξεκινήσει με την Ενεργειακή Αιγαίου μετά την πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου

 

Στον απόηχο της ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Πέμπτης 22 Απριλίου και την πολύωρη συζήτηση που έγινε με εκπροσώπους της Ενεργειακής και των εργαζομένων ο Μανώλης Κελαϊδάκης μίλησε στον KavalaNews 102.8 και τον Τάσο Αποστολίδη

 

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Kavala Oil μίλησε γι’ αυτές τις τρεις κόκκινες γραμμές που θέτουν οι εργαζόμενοι για τους οποίους, όπως είπε, είναι αδιαπραγμάτευτες για να συνεχίσουν να συζητάνε με την εταιρεία και το μελλοντικό πλάνο που έχουν θέσει διοίκηση και μέτοχοι για τη συνέχιση της λειτουργίας πετρελαίων στην Καβάλα. 

 

Ακούστε τι είπε στον KavalaNews 102.8 ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Kavala Oil Μανώλης Κελαϊδάκης

 

 

Οι κόκκινες γραμμές των εργαζομένων 

 

Σύμφωνα με τον κ. Κελαϊδάκη οι τρεις αυτές κόκκινες γραμμές είναι η ανταποδοτικότητα της εταιρείας στην τοπική κοινωνία. 

 

«Στεναχωρήθηκα πολύ όταν ο εκπρόσωπος της Ενεργειακής είπε μπροστά σε όλο το δημοτικό συμβούλιο “είμαστε αναγκασμένοι τα ήδη μειωμένα 13 κ.ευρώ να τα κάνουμε 6 εκ ευρώ”. Τα χρήματα που μένουν στην πόλη δηλαδή από τους μισθούς, τους τοπικούς εργολάβους και από τους τοπικούς προμηθευτές, ανά έτος. 

 

40 εκ. ευρώ ήταν χρήματα που έμεναν στην Καβάλα επί NAPC και 30 εκ ευρώ. στον καιρό της αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου από τους εργαζόμενους. Είναι λυπηρό να ακούγεται ότι οι εργαζόμενοι δεν έβαλαν πλάτη»  είπε ο κ. Κελαϊδάκης 

 

Η ασφάλεια «Μια κόκκινη γραμμή που δεν διαπραγματευόμαστε με τίποτα όσα εκατομμύρια και να μας τάξουν δεν θα δεχτούμε να τεθεί ζήτημα ασφάλειας. Εδώ κάνουμε μπάνιο εμείς και μας νοιάζει η θάλασσα να είναι ολοκάθαρη», τόνισε 

 

Και τέλος η εταιρεία να σεβαστεί την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων. «Αν δεν αλλάξει προθέσεις η Ενεργειακή θα μας βρει απέναντι της», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων. 

 

Δύσκολη εξίσωση η κατανόηση της ενημέρωσης από τους δημοτικούς συμβούλους

 

Μία πολύπλοκη εξίσωση κλήθηκαν να κατανοήσουν όσοι ενημερώθηκαν στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. 

 

Το θέμα από τη φύση του είναι πολύπλοκο χθες για πρώτη φορά ακούσαμε ότι δραστηριοποιείται και δεύτερη Ελληνική εταιρία του ομίλου. Κάτι που δεν το ξέραμε ούτε εμείς που είμαστε και εργαζόμενο

 

Η εταιρεία δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη σε αυτό που έχει σχεδιάσει και δεν απαντάει συγκεκριμένα στα ερωτήματα που θέτουμε. 

 

Παρουσίασαν στην αρχή το πλάνο τους έτσι όπως ήθελαν να το παρουσιάσουν λέγοντας τη δική τους αλήθεια. Και λέω τη δική τους αλήθεια γιατί θεωρώ ότι λένε αλήθεια σε πολλά σημεία από αυτά που λένε οι εκπρόσωποι της εταιρείας αλλά λένε τη μισή αλήθεια. 

 

Όταν θέλουν να στοιχειοθετήσουν το γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να έρθει αυτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης που θέλουν να περάσουν μιλάνε με αριθμούς και το μπλέξιμο που προσεγμένα που δημιουργούν την εντύπωση ότι όλα είναι μαύρα σε αυτή την εταιρεία, ό,τι πιάνει γκρεμίζει και δυστυχώς πρέπει να φέρει αυτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης. 

 

Εύλογα γεννιούνται ερωτήματα και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι το ρώτησαν στη συνεδρίαση είστε πάνω από 80 εκ. μέσα; 

 

Όμως αποδείχτηκε περίτρανα στον καθένα ότι αυτή η ζημία δεν προέρχεται από το λειτουργικό κόστος της εταιρείας αλλά από το δανεισμό στον οποίο κατέφυγε η εταιρεία εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια. 

 

Είναι πραγματικά τα νούμερα αυτά και τα αναγνωρίζουμε. Ναι, πήρε δάνεια η εταιρεία για να επενδύσει και δεν τα έχει αποπληρώσει και είναι αφύσικο. 

 

Αφού δεν πραγματοποίησε την επένδυση ακόμα πως θα τα έχει αποπληρώσει. 

 

Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε παίρνουμε ένα δάνειο με σκοπό να επενδύσουμε και με τα χρήματα που θα πάρουμε από την επένδυση και για τα  αποπληρώσουμε θα πρέπει να έχουμε και κέρδη και να καλύπτουμε και τα λειτουργικά κόστη μας 

 

Και φτάνουμε στο τώρα και λέμε κουβαλάμε 84 – 84 εκ. ευρώ χρέη από το δανεισμό μας και αναγκαζόμαστε να φέρουμε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης σε μια χρονιά που επειδή έπεσε η τιμή και δεν μπόρεσαν να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα συν την αποπληρωμή του δανείου. 

 

Για πρώτη φορά μάθαμε από τους εκπροσώπους της εταιρείας ότι τα έξοδα αυτά αποπληρώνονται από τα έσοδα του Πρίνου. Κλονίζοντας αυτή η σχέση με την πτώση της τιμής του πετρελαίου καλούμαστε να πάρουμε άμεσα μέτρα. 

 

Και η εταιρεία συνδέει το μέλλον - το πως θα οραματιστούμε το μέλλον - τη στιγμή που παίρνουν κι άλλο δάνειο 100 εκ. με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου και παρουσιάζοντας ότι όλα αυτά γίνονται για ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του εργοστασίου

 

Εμείς από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι είμαστε σύμφωνοι με ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού. Να συμφωνήσουμε σε ό,τι εκσυγχρονίζεται και περισσεύουν εργαζόμενοι, τότε να το συζητήσουμε και να δεχτούμε να γίνει. 

 

Τώρα τι λένε; Για ένα σχέδιο που δεν το παρουσιάζουν καν. 

 

Η εταιρεία είπε θα το δείτε το σχέδιο αλλά επειδή θα το κάνουμε σε τρία – πέντε – δέκα χρόνια τώρα ζητάμε από τον κόσμο να φύγει για να πάρουμε αποφάσεις», είπε συγκεκριμένα ο κ. Κελαϊδάκης. 

 

Τα ερωτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι

 

«Και τα ερωτήματα που θέτουμε εμείς από την πρώτη μέρα για την ασφάλεια για την οποία δεν υπήρξε κάποια εγγύηση;  

 

Δεν απάντησαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας συγκεκριμένα να πουν πως θα καλυφθεί η ανάγκη της παρουσίας χημικού στη βάρδια ώστε να ελέγχει τα νερά που πέφτουν ανεξέλεγκτα στον κόλπο. 

 

Όπως είπαν ο κ. Χιωτάκης και ο κ. Νικολάου η ασφάλεια δε θίγεται. Αλλά πως δεν θίγεται; 

 

Γιατί εμείς τους ρωτάμε συγκεκριμένο πράγμα. 

 

Πως δεν θίγεται με την απομάκρυνση του χημικού, πως δεν θίγεται με την εργολαβοποίηση του υπεύθυνου πυρασφάλειας;», εξήγησε. 

 

Έληξε ή δεν έληξε η διαβούλευση με τους εργαζόμενους

 

Ερωτηθείς σχετικά για το αν η διαβούλευση ανάμεσα στους εργαζόμενους και την εταιρεία για το θέμα της εθελούσιας εξόδου ο κ. Κελαϊδάκης απάντησε: 

 

«Η εταιρεία επικαλείται ότι τελείωσε η διαβούλευση επειδή εμείς έχουμε φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

 

Όμως….Προεδρικό διάταγμα του 2006 αναφέρει ότι όταν έχω πρόβλημα σαν εταιρεία καλούμαι να πάρω δραστικά μέτρα κι επειδή δεν θα συμφωνήσει κανείς με τα δραστικά μέτρα καλούμαστε να τα διαβουλευτούμε. 

 

Γίνεται μια πρόσκληση και ο νόμος ζητάει ότι η εταιρεία πρέπει να προσκομίσει ό,τι στοιχεία ζητήσει η άλλη πλευρά - οι εργαζόμενοι στην προκειμένη. 

 

Κι εμείς ζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα όπως κάποιες μελέτες που υπάρχουν για την βιωσιμότητα του εργοστασίου. Τους είπαμε δώστε μας τις μελέτες να τις δούμε κι εμείς. 

 

Κι εμείς τεχνικά μάτια είμαστε και μάλιστα χωρίς να θίξω την αξιοπιστία των οποιωνδήποτε στελεχών εμείς γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το πως δουλεύει το εργοστάσιο. Νοιαζόμαστε για το μέλλον του εργοστασίου. 

 

Το ζήτησα και δημόσια χθες γιατί εκεί είναι το μυστικό αυτές οι μελέτες είναι ψέματα δεν υπάρχουν. Ή αν υπάρχουν είναι κάτι άλλο γι’ αυτό δεν τις δίνουν στη δημοσιότητα. Γιατί αν υπήρχαν αυτές οι μελέτες θα έβγαινε η εταιρεία από τη δύσκολη θέση να παρουσιάσει η ίδια αυτό το αποτέλεσμα. 

 

Θα έλεγε να τες οι μελέτες ελάτε να δούμε πως θα το φτιάξουμε. Και καθόμαστε εμείς όποτε ακούμε γι’ αυτή τη μελέτη φέρτε τη να τη δούμε να την αξιοποιήσουμε. 

 

Αν κάποιοι βρήκαν το μυστικό ότι ο Πρίνος μπορεί να δουλέψει με 80 άτομα λιγότερα, το συζητάμε», είπε σχετικά ο κ. Κελαϊδάκης 

 

Για ποιο λόγο να δραστηριοποιείται η εταιρεία όταν δεν έχει κέρδος 

 

Σε ερώτηση γιατί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται όταν οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της λ’ενε ότι δεν υπάρχει κέρδος ο κ. Κελαϊδάκης απάντησε: 

 

«Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει η εταιρεία γιατί εγώ δε θέλω να λέει η εταιρεία ότι την κατηγορώ και να μου λένε ότι γιατί τα λέω αυτά, θέλω να κλείσει η εταιρεία; 

 

Όχι, εγώ όμως ξέρω ότι κερδίζει από έμμεσες δραστηριότητες και από θυγατρικές εταιρείες, ότι γι’ αυτό οι πετρελαϊκοί όμιλοι έχουν δεκάδες εταιρείες για να μπορούν να δίνουν η μία στην άλλη και να εμφανίζουν τα κέρδη τους σαν επενδύσεις. 

 

Θα τον χρεωθώ εγώ αυτόν τον μουτζούρη αλλά είναι η ουσία του προβλήματος. Πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση. 

 

Το κάθε μικρό μαγαζάκι που μπαίνει μέσα αρχίζει και το σκέφτεται είναι λογικό να μπαίνω μέσα;

 

Κατά δήλωση της εταιρείας μπήκαμε μέσα κατά 80 εκ. ευρώ και να χρεωθούμε και άλλα 100 εκ. για να επενδύσουμε ενώ τα προηγούμενα δάνεια που πήραμε δεν επενδύθηκαν», εξήγησε..  

 

«Εγώ θα πάω στον εισαγγελέα κάποια στιγμή»

 

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων τόνισε πως αν χρειαστεί να αποδειχθούν τα όσα λέει θα πάει ακόμα και στον εισαγγελέα 

 

Δεν μπορεί να παίρνει 150 εκ. δολ. Η εταιρεία μας το 2018 για να επενδύσει και για να ξεμπερδεύει ο κ. Νικολάου να λέει ότι δεν επενδύσαμε λόγω κορωνοϊού

 

Και είπα ότι λέει ψέματα. Δεν είναι λόγω κορωνοϊού. Το 2019 σταματήσαν την επένδυση δεν την σταμάτησαν το 2020 που ήρθε ο κορωνοϊός. 

 

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία στα μέσα του 2019 είπε δημόσια ότι αναστέλλει την επένδυση στον Πρίνο. Ήξερε ότι θα έρθει ο κορωνοϊός; 

 

Άρα για άλλους λόγους σταμάτησε η επένδυση. Και ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι θα πρέπει να μας πει η εταιρεία. 

 

Μας είπαν ότι φθίνει το κοίτασμα του Πρίνου αυτό είναι αλήθεια. Όμως όταν το 2015 ξεκινούσε να σχεδιάσει το επενδυτικό της πλάνο η εταιρεία εμείς λέμε μην πάτε στο γερασμένο κοίτασμα», επισήμανε.

 

«Τους είπαμε να πάνε στο Έψιλον - δεν το δέχτηκαν»

 

«Τους είπαμε τότε, πηγαίνετε στο Έψιλον που είναι καινούργιο κοίτασμα. Η εταιρεία τότε μας είπε δεν δική σας δουλειά αυτό είναι δουλειά των μετόχων να αποφασίσουν που θα επενδύσουν τα χρήματά τους. 

 

Δεν γίνεται όμως εγώ που είμαι εργαζόμενος να μην μιλάω και στο τέλος, έλα, εργαζόμενε πάρε τον λογαριασμό από τις αποτυχημένες επενδύσεις που σχεδίασαν στελέχη της εταιρείας», είπε επίσης ο κ. Κελαϊδάκης.

 

Και η εθελούσια έξοδος στο τέλος του τούνελ

 

«Η πρόταση που έχει γίνει είναι για εθελούσια έξοδο. Η διαβούλευση δεν έχει λήξει ισχύει η μέχρι τις 5 Μαΐου.

 

Από ό,τι γνωρίζω τρία άτομα έχουν υπογράψει. Σίγουρα θα υπάρξουν καμιά δεκαριά εργαζόμενοι που θα υπογράψουν. 

 

Αλλά δεν είναι εθελουσία αυτό το πράγμα. Είναι το εργαλείο για να εργολαβοποιήσει και να μειώσει το προσωπικό η εταιρεία. Αυτό όσο το αφήνει αδιευκρίνιστο. Αν πηγαίναμε σε πραγματική εθελουσία θα το συζητούσαμε. 

 

Αλλά ξεκαθαριστεί ότι θα αναπληρωθούν τα άτομα όχι να ξέρει ο εργαζόμενος ότι θα δουλεύουν λιγότεροι άρα με μεγαλύτερο κίνδυνο

 

Η εταιρεία δεν το κάνει τυχαία αυτό. Στην αναμπουμπούλα θέλει να δημιουργήσει συνθήκες για να περιορίσει εργασιακά δικαιώματα και να μειώσει το προσωπικό. 

 

Αναγκάστηκε ο κ. Νικολάου και να το παραδεχτεί. Είμαστε αναγκασμένοι να εξετάσουμε και αυτό το ενδεχόμενο είπε. Δεν είπε θα απολύσουμε κόσμο. 

 

Ξέρετε μπλέκει πολύ όταν η εταιρεία αποφασίσει να πάει σε ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να τα ζυγίσει πολύ τα πράγματα γιατί στα δικαστήρια όταν θα αποδειχθεί ότι μια χημική βιομηχανία χρειάζεται αριθμό ατόμων για να δουλέψει. Δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια», ξεκαθάρισε ο κ. Κελαϊδάκης.