Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καβάλας καλούμαστε να ασκήσουμε τα καθήκοντα μας  σε συνθήκες πανδημίας και μάλιστα τρίτου σφοδρού κύματος.

 

Μία πανδημία, η οποία επέβαλε τους δικούς της όρους και κανόνες, δυστυχώς ενίσχυσε τις ανισότητες και εδραίωσε για τα καλά την πεποίθηση, ότι τελικά η υγεία  αποτελεί αναμφισβήτητα το ύψιστο αγαθό, ταυτόχρονα ανέδειξε την αξία και την συμβολή του ΕΣΥ και των λειτουργών του!

 

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο καβάλας πληρώσαμε βαρύ τίμημα με την απώλεια τριών συναδέλφων μας εξαιτίας του φονικού ιού SARS-CoV-2.Συνολικά η οικογένεια των υγειονομικών υπαλλήλων στη χώρα θρηνεί 25 μέλη της. Δυστυχώς εκτός από χειροκροτήματα και κάποια δάκρυα μπροστά σε τηλεοπτικές κάμερες το επίσημο Κράτος ούτε συλλυπητήρια εξέφρασε.. 

 

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με ετήσιο πρόγραμμα που υπεγράφη πριν λίγες ημέρες ενισχύει με 728.000 ευρώ 72 παιδιά στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον. Ούτε αναφορά για τα παιδιά των 25 συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον από κορωνοϊό, ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου.. 

 

Οι οικογένειες των νεκρών συναδέλφων μας ζουν το δικό τους Γολγοθά, τον πόνο τους δεν θα τον σβήσει κανείς, οφείλει όμως η Κυβέρνηση να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στους ΗΡΩΕΣ που θυσιάστηκαν, χαρακτηρίζοντας τον θάνατο τους ως εργατικό ατύχημα κατά την άσκηση του καθήκοντος! Το αυτονόητο δηλαδή…

 

Αυτονόητη, επίσης, θα έπρεπε να  είναι η ένταξη μας, των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα… 

Ναι ,σωστά καταλάβατε…. 

 

Ούτε η λαίλαπα της πανδημίας, ούτε οι 25 νεκροί συνάδελφοι και οι εκατοντάδες που νόσησαν, ούτε η μάχη που δίνουμε καθημερινά με τον θάνατο, ούτε καν το πολυαναμενόμενο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής στάθηκαν ικανά να πείσουν την Κυβέρνηση να θεσπίσει την ένταξη των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα!

 

Μας ‘’τίμησαν’’ όμως δίνοντας μας μία διαφορετική πρωτιά… Μέσα στην καρδιά της πανδημίας , ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, είναι ο πρώτος πολίτης για τον οποίον η Ελληνική Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία με την κατηγορία της παραβίασης των κανόνων που ορίζει ο νέος νόμος για τις συναθροίσεις….

 

Τελικά ο SARS-CoV-2 δεν είναι ιός που δοκιμάζει μόνο τους πνεύμονες...

 

Δοκιμάζει συνειδήσεις, συμπεριφορές, ακεραιότητα, χαρακτήρα, ήθος, παιδεία......

 

Καθημερινά ,εμβρόντητοι, ακούμε εκπροσώπους της Κυβέρνησης και τους ‘’παπαγάλους ‘’αυτών πως το ΕΣΥ θωρακίζεται…

 

Ας δούμε λοιπόν πως θωρακίστηκε το Νοσοκομείο Καβάλας :

 

Νοσηλευτικό προσωπικό (μόνιμο):  2019-2020-2021 

 

37 αποχωρήσεις

4  προσλήψεις

 

Νοσηλευτικό προσωπικό (επικουρικό)

 

2 αποχωρήσεις 

38 προσλήψεις

 

Επισήμανση :Το έτος 2018 οι κενές οργανικές θέσεις των Νοσηλευτών ήταν 175 .

 

Διοικητικό προσωπικό (μόνιμο): 2019-2020-2021 

 

19 αποχωρήσεις 

2 προσλήψεις

 

Διοικητικό προσωπικό (επικουρικό)

 

8 προσλήψεις

 

Παραϊατρικό προσωπικό (μόνιμο)2019-2020-2021

 

6 αποχωρήσεις

2 προσλήψεις

 

Παραϊατρικό προσωπικό (επικουρικό)_

1 αποχώρηση 

6 προσλήψεις

 

Η αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών καταδεικνύει ότι τα έτη 2019-2020-2021 οι προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν είναι σχεδόν ίσες του αριθμού των αποχωρήσεων, κατά συνέπεια οι ελλείψεις προσωπικού που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα έτη, παγιώθηκαν, κληθήκαμε δε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με ελλείψεις που ξεπερνούν το 45% των οργανικών θέσεων.

 

Πώς; Απλούστατο για κάποιους καρεκλοκένταυρους της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας που ούτε σαν επισκέπτες  πέρασαν ποτέ την πύλη δημόσιου Νοσοκομείου:

 

1ο.Αναστολή χορήγησης κανονικών αδειών για τους υπαλλήλους των Νοσοκομείων από τον μήνα Μάρτιο του 2020!

 

2ο.Λειτουργία νέων κλινικών, ΤΕΠ, κλινών ΜΕΘ covid εμβολιαστικών ιατρείων, με τους ήδη, ελάχιστους, υπηρετούντες υγειονομικούς εργαζόμενους, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, ιατρικό προσωπικό! Νοσηλεία ασθενών, επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, και των όμορων νομών !

 

Δεν θα ιδρώσει κανενός το αυτί όταν η νοσηλεύτρια θα μπει το πρωί στις 08:00 στους θαλάμους covid ντυμένη με την γνωστή πια σε όλους στολή “αστροναύτη'' και δεν θα βγει πριν τις 14:00 το μεσημέρι δίχως να έχει την δυνατότητα να ικανοποιήσει ούτε τις φυσικές της ανάγκες, όταν οι Τεχνολόγοι μας θα ντυθούν για να πραγματοποιήσουν  αιμοληψίες και ακτινογραφίες στους θαλάμους covid και κατόπιν τρέχοντας στα εργαστήρια  για να εκδώσουν αποτελέσματα των εξετάσεων, πάση θυσία πριν το μεσημέρι, όταν στις εγκαταστάσεις μιας κλινικής νοσηλεύονται ασθενείς τριών και τεσσάρων ειδικοτήτων με τους νοσηλευτές της μιας κλινικής.... και ο πόλεμος μαίνεται... 

 

Δυστυχώς η πανδημία καλπάζει, το Νοσοκομείο μας όχι μόνο δεν είναι θωρακισμένο αλλά συνεχίζει να είναι εγκαταλελειμμένο !

 

Η λειτουργία του βασίζεται μόνο στην αυταπάρνηση και στον αλτρουισμό των εργαζομένων !

 

Όμως και η ανθρώπινη δύναμη και αντοχή έχει όρια....

 

Συμμετέχουμε στην 7ωρη Στάση Εργασίας 08:00-15:00 που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 22-4-21.

 

Διεκδικούμε:

►Χαρακτηρισμό των θανάτων συναδέλφων από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα

►Ένταξη των εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία, Κ.Υ, ΕΚΑΒ, Πρόνοια  στα ΒΑΕ

►Προσλήψεις-Μονιμοποίηση όλου του Επικουρικού προσωπικού

►Αυξήσεις μισθών 

►Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ  για ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας και εργασίας. 

 

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΕΤΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ                 ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ