Με μια σκληρή ανακοίνωση η τομεακή επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στη δημοτική αρχή του νησιού για την ψήφιση για νέων λατομικών αδειών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του οι άδειες που ψήφισε η δημοτική αρχή εντοπίζονται ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές «Natura». 

 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

 

Οι νέες αδειοδοτήσεις λειτουργίας λατομείων που ψήφισε η Δημοτική Αρχή του νησιού  σε περιοχές υψηλού αισθητικού κάλους ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές «Natura» δίκαια προκαλούν την αγανάκτηση του λαού του νησιού.

 

Τα μαρμοροφόρα κοιτάσματα της Θάσου είναι από τα σημαντικότερα στην περιοχή και στην Ελλάδα. Προσφέρουν άριστη ποιότητα μαρμάρου. Για εμάς αυτά τα κοιτάσματα αποτελούν λαϊκή περιούσια. Όπως και τα υπόλοιπα ορυκτά που δεν ανανεώνονται εφόσον εξορυχτούν, δεν πρέπει να παραδίνονται βορά στους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Η ίδια η εμπειρία από τη λατομική δραστηριότητα στο νησί αλλά και συνολικότερα στη περιοχή μας δείχνει πως η επιχειρηματική δράση που έχει ως σκοπό το κυνήγι του κέρδους έχει ως αποτέλεσμα τη καταλήστευση του πλούτου της περιοχής, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα εργατικά ατυχήματα που πολλές φορές είναι θανατηφόρα.

 

Αυτή η δραστηριότητα στηρίζεται από την πολιτική της ΕΕ και των αστικών κομμάτων, τις δυνάμεις τους στην περιφέρεια και στους Δήμους. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ σήμερα συναγωνίζονται ποιος από όλους έχει διαμορφώσει «φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις». 

 

Όλοι τους διαχρονικά από τον κυβερνητικό θώκο ψήφισαν νόμους που απλοποίησαν περαιτέρω την αδειοδότηση λατομικών δραστηριοτήτων, κατήργησαν εργασιακά δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μείωσαν μισθούς, αποψίλωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα να είναι ανύπαρκτα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

 

Συνυπολογίζοντας την ανεξέλικτη και ασύδοτη δράση των επιχειρηματιών στο μάρμαρο, την κατάσταση των εργαζομένων και την καταστροφική πολιτική σε βάρος και των άλλων κλάδων της οικονομίας (κτηνοτροφία- μελισσοκομία- τουρισμός) είμαστε αντίθετοι στην συγκεκριμένη εξορυκτική δραστηριότητα και στη διάθεση του πλούτου του νησιού στους επιχειρηματικούς ομίλους  που προκαλεί τεκμηριωμένα περιβαλλοντική καταστροφή και ταυτόχρονα στερεί αυτόν τον πλούτο από τον λαό.

 

Έχουν σοβαρή ευθύνη όσοι καλλιεργούν αυταπάτες ότι σε αυτό το σύστημα μπορεί να γίνει παραγωγική διαδικασία με άλλα κριτήρια πέραν του κέρδους. Έχουν σοβαρή ευθύνη όσοι βάζουν στο επίκεντρο της κριτικής τους μόνο τους επιχειρηματίες του μαρμάρου και κάνουν τα στραβά μάτια σε άλλες ενέργειες που υποβαθμίζουν το περιβάλλον από μεγαλοεπιχειρηματίες άλλων κλάδων (πχ Τουρισμός).

 

Αντίστοιχα και όσοι καλλιεργούν αυταπάτες ότι με διάφορες προσφυγές στην αστική δικαιοσύνη ή με ενστάσεις στην αποκεντρωμένη διοίκηση  θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση, σπέρνοντας απογοήτευση και  αποστράτευση δυνάμεων  που βρίσκονται απέναντι σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Βασικό ζήτημα είναι ποιος κατέχει τα κοιτάσματα του μαρμάρου, των τεράστιο αυτό πλούτο, ποιος οργανώνει και διευθύνει την παραγωγή, ποιος απολαμβάνει αυτόν τον πλούτο που παράγεται. Παράλληλα ποιος είναι αυτός που σχεδιάζει και υλοποιεί μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την ζωή των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος, ποιος τα εφαρμόζει και με ποιο κριτήριο.

 

Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα απαντά ολοκληρωμένα η πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μαρμαροφόρων κοιτασμάτων του νησιού και της χώρας, στο πλαίσιο ενός ανώτερου τρόπου οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ δεν λέει όχι στην εξόρυξη του μαρμάρου που τεκμηριωμένα μπορεί να βοηθήσει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού της Θάσου και της χώρας. 

 

Σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτύσσεται και  η εξορυκτική δραστηριότητα, θα αξιολογείται ολοκληρωμένα η χωροθέτηση  κάθε λατομείου, εξασφαλίζοντας ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, το τί που και  πότε θα εξορυχτεί, θα κατανέμεται  το εργατικό και  επιστημονικό δυναμικό, θα εξασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξη και των άλλων κλάδων της οικονομίας. Ταυτόχρονα θα λαμβάνονται συνδυασμένα  μέτρα  υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και προστασίας του περιβάλλοντος.

 

 

Η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ καλεί τον λαό της Θάσου να παλέψει για την προστασία του φυσικού πλούτου του νησιού, την αξιοποίησή του προς όφελός του.

 

Με την πάλη του να διεκδικήσει:

 

- Καμία νέα άδεια ή επέκταση αδειών λατομείων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

- Απαγόρευση εγκατάστασης λατομείων σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

- Εκπόνηση συνολικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την λειτουργία του συνόλου των λατομείων στο νησί. Διεκδίκηση άμεσων μέτρων αποκατάστασης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, αντιπλημμυρικών έργων για προστασία από τα φαινόμενα που δημιουργεί η λατομική δραστηριότητα με χρηματοδότηση από τις εταιρείες.

- Τα βουνά, τα δάση,  οι ακτές και οι ελεύθεροι χώροι να αποτελούν δημόσια περιουσία. Αναδάσωση καμένων εκτάσεων, προστασία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων.

- Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας στους εργαζόμενους στα λατομεία με αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

- Ενίσχυση της επιθεώρησης Μεταλλείων Β. Ελλάδας με επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή. Συστηματικούς ελέγχους για μέτρα προστασίας. Την δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης μεταλλείων στην ΑΜΘ.