γράφει ο 

Δημήτρης Εμμανουηλίδης 

 

Στα 2015-2016 με κορυφωμένη τη μνημονιακή κρίση στη χώρα μας ξεσπά το πρόβλημα της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

 

Η Ευρώπη τότε, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει την αδυναμία της και κυρίως την απροθυμία της να δώσει λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη συνθήκη της Γενεύης και το πρωτόκολλο της Ν. Υόρκης. Κατά την προσφιλή τακτική της επιλέγει να μετατρέψει ένα Τουρκοευρωπαϊκό πρόβλημα σε Ελληνοτουρκικό. Στην πραγματικότητα χωρίς ίχνος κοινοτικής αλληλεγγύης μετατρέπει τη χώρα μας σε ασπίδα της Ευρώπης, καθιστώντας την στην ουσία αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.

 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που άλλοι το δημιούργησαν. Το δίλημμα που αντιμετώπισε ήταν από τη μια να στοιχηθεί με την Ορμπανική πρακτική μετατρέποντας το Ανατολικό Αιγαίο σε υγρό τάφο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπινων ψυχών και από την άλλη να επιδείξει, στο μέτρο του δυνατού, το ανθρωπιστικό πρόσωπο μιας χώρας που διαμορφώθηκε μέσα από την πολιτισμική της διαδρομή. Η επιλογή της ήταν αυτή που διέσωσε το καταρρακωμένο ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης. 

 

Στα πλαίσια αυτής της δεύτερης λύσης αναζητήθηκαν τρόποι αποσυμπίεσης της ανθρωποφυλακής της Μόριας. Ένα μέρος του προσφυγικού μεταναστευτικού πληθυσμού κρίθηκε αναγκαίο να προωθηθεί στην ενδοχώρα. Το λιμάνι της Καβάλας εκείνο το διάστημα δεχόταν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Η διαχείριση του προβλήματος από την τοπική κοινωνία υπήρξε υποδειγματική. Γόνοι προσφύγων οι περισσότεροι κάτοικοί της επέδειξαν -δίκην μνημοσύνου στους γεννήτορές τους- μια θαυμαστή αλληλεγγύη. 

 

Ωστόσο, όσο ο χρόνος περνούσε ο πληθυσμός της εξαιτίας των μνημονιακών κοινωνικών δυσκολιών και του υποβολιμαίου λόγου της ακροδεξιάς και ξενοφοβικής ρητορείας, έδινε τροφή σε επικίνδυνες για την ομαλή κοινωνική συμβίωση καταστάσεις.

 

Στο τεταμένο κλίμα των ημερών κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση αναζητούσε εναγώνια λύσεις για την αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος. Αρχικά με την πρόσκαιρη φιλοξενία στο εκθεσιακό κέντρο της Ν. Καρβάλης και στο κλειστό γυμναστήριο της Ελευθ/λης. Λύση οπωσδήποτε προσωρινή. Στη συνέχεια στήθηκε πρόχειρος καταυλισμός με σκηνές στο Εσκί Καπού και συνθήκες διαβίωσης απαράδεκτες για Ευρωπαϊκή χώρα. 

 

Έπρεπε οπωσδήποτε να αναζητηθεί χώρος μονιμότερης και ανθρωπινότερης εγκατάστασης των προσφύγων. Ιδιαίτερα έντονες προσπάθειες καταβλήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης στο να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, ιδιαίτερα στα ανενεργά κτηριακά συγκροτήματα στην περιοχή της ΒΙΠΕ. Δυστυχώς οι προσπάθειες αυτές δεν τελεσφόρησαν.

 

Ύστατη λύση προτάθηκε η εγκατάστασή τους στο χώρο του πάλαι ποτέ στρατοπέδου του «Ασημακόπουλου». Η πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν να δοθεί άμεση λύση σ’ένα πιεστικό από τις συνθήκες πρόβλημα με την προοπτική ωστόσο σε εύθετο χρόνο να αποδοθεί ο χώρος του στρατοπέδου κατά το αναλογούν μέρος του στην τοπική κοινωνία.

 

Σ’αυτή τη λύση συνηγόρησε και η τότε δημοτική αρχή δια της δημάρχου κ. Τσανάκα.

 

Η συναίνεσή της εκτιμώ ότι δεν ήταν αποτέλεσμα παρελκυστικής τακτικής από την πλευρά της κυβέρνησης. Ήταν κυρίως υπαγορευμένη από τη συναίσθηση του ανθρωπιστικού χρέους και παράλληλα της υπευθυνότητάς της να υποστηρίξει τη χώρα μας στο κρίσιμο θέμα του προσφυγικού.

 

Τα περί της εξαπάτησης της από την κυβέρνηση εκτιμώ πως σε καμιά περίπτωση δεν απηχεί την πραγματικότητα. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται και από τα όσα επακολούθησαν.

 

Οι εξελίξεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού μέχρι σήμερα δεν επέτρεψαν την κατάργηση της δομής.

 

Δύο χρόνια σε λίγο κλείνουν με κυβέρνηση της ΝΔ. Υπουργός Εθνικής Αμυνας ο συντοπίτης μας Ν. Παναγιωτόπουλος. Πόσο άραγε πιο ευνοϊκή συγκυρία στο να καταργήσει με μια απόφασή του τη δομή; Το ότι μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν δεν θα περιμένω από τον κ. Υπουργό να το αιτιολογήσει. Είναι αυτονόητο πως υπέρτερες δυσκολίες δεν επιτρέπουν την υλοποίηση αυτού του ζητουμένου. Τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα. Ευθύνη όλων μας είναι να μην ενδυόμαστε τους κομματικούς μανδύες και να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα με καθαρή ματιά και καθαρό λόγο. 

 

* ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης είναι πρ. βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ