γράφει ο 

Γιώργος Καρανίκας

 

Το καλοκαίρι μπορεί να αργεί ακόμη, ωστόσο κάνουμε σκέψεις και ελπίζουμε πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα μετά την πανδημία του κορωνοϊού για να δούμε τις παραλίες μας και τα υπέροχα ελληνικά νησιά να γεμίζουν από κόσμο και η απόγνωση των ανθρώπων του τουρισμού να φεύγει από τα πρόσωπά τους. 

 

Φυσικά όλα είναι ρευστά όπως και η πρόταση την οποία προωθεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στους ξένους να ισχύσει θεσμοθετημένα στις μετακινήσεις για τουρισμό και το εμβολιαστικό πιστοποιητικό.

 

Τα ερωτήματα είναι πολλά και αναπάντητα μια και η πανδημία από τη μια δείχνει να επιμένει στην τρίτη φάση της έξαρσής της, αλλά από την άλλη έχουμε εξέγερση πλέον του κόσμου σε όλες τις χώρες που ζητούν ελευθερία από μέτρα και ανάσες.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, επιδημιολόγοι και εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου έχουν εκπονήσει από κοινού μία στρατηγική για την προώθηση του τουρισμού με ανοιχτά σύνορα τους καλοκαιρινούς μήνες. 

 

Προφανής στόχος είναι να μην επαναληφθούν τα περσινά προβλήματα, που προκάλεσαν τεράστιες απώλειες εσόδων για τον τουριστικό κλάδο. Βασικός άξονας της νέας στρατηγικής είναι η επίγνωση ότι μία «υποχρεωτική καραντίνα» για τους Γερμανούς που επιστρέφουν από τουριστικούς προορισμούς είναι σχεδόν ανέφικτο να ελεγχθεί πλήρως. Σημειώνεται ότι σήμερα ο κανόνας προβλέπει υποχρεωτική καραντίνα για όσους επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό, με εξαίρεση ορισμένα κρατίδια, όπου προβλέπεται ότι η υποχρεωτική καραντίνα εκπίπτει εφόσον ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει αρνητικό τεστ.

 

Σύμφωνα πάντα με την σοβαρή γερμανική εφημερίδα, η νέα στρατηγική προβλέπει ότι για τις περισσότερες χώρες η καραντίνα καταργείται και αρκεί ένα αρνητικό τεστ (μοριακό ή αντιγόνων), το οποίο κάθε επιβάτης θα πρέπει να κάνει το πολύ 48 ώρες πριν από την άφιξη στον προορισμό του, για να το παρουσιάσει κατά την επιβίβασή του.

 

Το αποτέλεσμα του τεστ, όπως και οι πιστοποιήσεις των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στο μέλλον, θα αποτελούν τμήμα μίας νέας, πληρέστερης ψηφιακής μορφής της σημερινής φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF), η οποία θα είναι συμβατή και με άλλες εφαρμογές όπως η App του κορωνοϊού για τα κινητά ή το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι. Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα διμερούς συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων», για παράδειγμα με συγκεκριμένες πύλες εισόδου στα αεροδρόμια. 

 

Για ταξίδια σε περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου» δεν θα απαιτείται κανένα περιοριστικό μέτρο, ούτε τεστ. 

 

Σήμερα πάντως, σύμφωνα με το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, οι περιοχές αυτές είναι ελάχιστες: μερικές περιφέρειες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, αλλά και …οι Μπαχάμες.

 

Πραγματικά απορίας άξιον είναι ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στις χώρες αυτές που προβάλει το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Κόχ αν και όπως λένε οι υπεύθυνοι επιδημιολόγοι και πολιτικοί μας η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επιδημιολογικό προφίλ!

 

Προετοιμάζοντας τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν συναντηθεί πριν από καιρό στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και επίδοξος διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία Άρμιν Λάσετ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς

 

Και οι δύο πολιτικοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το άνοιγμα των συνόρων, και   «συνομιλούν τηλεφωνικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα», διαβεβαιώνει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. 

 

Πριν από τη συνάντηση με τον Άρμιν Λάσετ ο καγκελάριος της Αυστρίας φάνηκε αισιόδοξος και δήλωσε ότι «όσο δραματική είναι η κατάσταση που υπομένουμε σήμερα με την πανδημία, τόσο όμορφη θα είναι και η επιστροφή στην κανονικότητα, το καλοκαίρι». 

 

Για να γίνει αυτό, τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, «είναι απαραίτητο να καταργήσουμε και πάλι τους συνοριακούς ελέγχους και την υποχρεωτική καραντίνα εντός ΕΕ, ώστε ο κόσμος να ανακτήσει και πάλι την ελευθερία να μετακινείται και να ταξιδεύει». Διαφορετικό μοντέλο διακοπών προκρίνει η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας Μανουέλα Σβέζιγκ. 

 

Με αφορμή την άρση της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Μαγιόρκα της Ισπανίας, η Σβέζιγκ δηλώνει στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ότι «ουδείς αντιλαμβάνεται γιατί οι διακοπές στη Μαγιόρκα είναι προτιμότερες, από επιδημιολογικής απόψεως, από τις διακοπές στην ίδια μας τη χώρα» και προτείνει στους Γερμανούς να κάνουν «διακοπές χωρίς κοινωνικές επαφές», για παράδειγμα νοικιάζοντας δωμάτιο ή εξοχική κατοικία στο Μεκλεμβούργο. 

 

Με άλλα λόγια οι Ευρωπαίοι όπως και με το εμβόλιο είναι προφανώς μπερδεμένοι και δεν ξέρουν για μια ακόμη φορά …τι τους γίνεται!

 

Βλέπουν το δένδρο και χάνουν το δάσος ή καλύτερα θέλουν να βλέπουν το δένδρο και να χάνουν το δάσος.

 

Με απλά λόγια ο Ελληνικός τουρισμός για το φετινό καλοκαίρι αν θέλει να κάνει δουλειά θα πρέπει να έχει όπλα τα οποία να τα διεκδικήσει και να μην αφήσει να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι για το μέλλον μας.

 

Αν δεν το κάνουν μόνο θα τραγουδάμε … Πότε θα κάνει ξαστεριά!