Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ.Ανδρέα Λυκουρέντζο, στον οποίο έθεσε μια σειρά ζητημάτων του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας.

 

Αρχικά, ο Βουλευτής προσκομίζοντας δείγματα ανθών βερυκοκιάς και αμυγδαλιάς διαφόρων ποικιλιών από περιοχές του Νέστου και του Παγγαίου, καθώς και πληρέστατο οπτικοακουστικό υλικό, παρακάλεσε να αποστείλει ο ΕΛΓΑ αρμόδιους γεωπόνους προκειμένου να προβούν σε καταγραφή των ζημιών. Ο κ.Λυκουρένζος διαβεβαίωσε το Βουλευτή ότι μόλις ο ΑΣΕΠ επιτρέψει την πρόσληψη  συμβασιούχων γεωπόνων, οι δέκα πρώτοι εξ αυτών θα τοποθετηθούν άμεσα στην Π.Ε. Καβάλας.

 

Επιπλέον, λύση δόθηκε και στο πρόβλημα των αγροτικών αποζημιώσεων, δεδομένου ότι, όπως διαβεβαιώθηκε και από τον Πρόεδρό του, ο ΕΛΓΑ θα προχωρά άμεσα σε καταβολή τους, εφόσον οι ζημίες καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και οι αγρότες- ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

 

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό των μετεωρολογικών σταθμών, με τον Γιάννη Πασχαλίδη να εξηγεί στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ την τεράστια αναγκαιότητα τοποθέτησής τους σε διάφορες περιοχές, δεδομένου ότι τα στοιχεία που δίνονται από το σταθμό του Αερολιμένα  Καβάλας, δεν είναι αντικειμενικά, λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης από πολλές αγροτοπαραγωγικές περιοχές της Π.Ε. Καβάλας

 

Επίσης, ο Βουλευτής έθιξε και το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι υπέστησαν τεράστιες ζημίες κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του 2018. Επί του θέματος αυτού, ο κ.Λυκουρέντζος υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία, δοθέντος ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία για το έτος 2017.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς  τον κ. Λυκουρέντζο για το ενδιαφέρον που επέδειξε καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί προς υποστήριξη των Καβαλιωτών παραγωγών. 

 

(δελτίο Τύπου)