γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Με πολύ βραδείς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στο νομό Καβάλας, τρεις ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών σε όλη τη χώρα. 

 

Στην ηπειρωτική πλευρά του νομού Καβάλας έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με τις δύο δόσεις του εμβολίου 5.697 άτομα (ποσοστό 4,6% του πληθυσμού). 

 

Στη νησιωτική περιοχή της Θάσου έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, 452 άτομα (ποσοστό 3,3%). 

 

Αναμένοντας τη δεύτερη δόση... 

 

Την πρώτη δόση του εμβολίου έλαβαν στις περιοχές Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου 10.477 άτομα (ποσοστό 8,4% του πληθυσμού) ενώ στην περιοχή της Θάσου 602 άτομα (ποσοστό 4,4%). 

 

Μέσα στον Απρίλιο, τόσο διότι αναμένονται μεγαλύτερες προμήθειες εμβολίων όσο κι επειδή είναι προγραμματισμένες οι δεύτερες δόσεις για πολλούς πολίτες, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στο νομό Καβάλας αναμένεται να ξεπεράσει το 10%

 

Με τέτοιους ρυθμούς, ο στόχος είναι πολύ μακριά... 

 

Τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου φαίνεται ότι γίνονται σε όλο το νομό Καβάλας πάνω από 400 εμβολιασμοί ανά ημέρα (πρώτη δόση ή δεύτερη δόση). Αν διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός και τον Απρίλιο, τότε θα χρειαστούν πολλοί μήνες μέχρι να καταστεί εφικτός ο στόχος για τον εμβολιασμό της πλειοψηφίας των πολιτών. 

 

Οι επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές ανά εμβολιαστικό κέντρο (στα δύο της Καβάλα και σε Χρυσούπολη, Ελευθερούπολη και Θάσο) δεν έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως, πράγμα που αναμένεται να συμβεί -μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις που έχουν δοθεί λόγω έλλειψης εμβολίων- γύρω στα μισά του ερχόμενου μήνα. 

 

Εφόσον, βάσει προγραμματισμού, η δυνατότητα εμβολιασμών στο νομό Καβάλας ξεπεράσει τις 1.000 δόσεις/ ημέρα τότε και μόνο τότε θα είναι εφικτό το λεγόμενο «τείχος ανοσίας» μέσα στο καλοκαίρι. 

 

Τι θα αλλάξει (;) μέσα στο επόμενο τρίμηνο

 

Το τι ακριβώς είναι εφικό ως προς τους στόχους, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων που έχει υποσχεθεί η εταιρία Johnson & Johnson

 

Το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J θα μειώσει κατακόρυφα τους χρόνους που απαιτούνται μέχρι ένας πολίτης να θεωρείται πλήρως καλυμμένος μιας και σήμερα πρέπει να περιμένει τρεις εβδομάδες έως την επόμενη δόση (εμβόλιο Pfizer) ή 12 εβδομάδες (εμβόλιο Astra Zeneca). 

 

Η εταιρεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να παραδώσει 1,3 εκατομμύριο δόσεις αλλά όχι με μιας. Αυτό θα γίνει σε βάθος τριμήνου.

 

Τον Ιούνιο τα σπουδαία...

 

Μέσα στον Απρίλιο αναμένονται μόλις 70.000 δόσεις. Τον Μάιο η J&J έχει δεσμευτεί να παραδώσει επιπλέον 300.000 ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι (960.000 δόσεις) θα παραδοθεί τον Ιούνιο.

 

Έως τώρα, έχουν παραδοθεί στη χώρα 1,1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου της Pfizer, 450.000 δόσεις της AstraZeneca και 100.000 δόσεις της Moderna.

 

Η εικόνα σε όλη τη χώρα

 

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 1.572.726 εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης. Από αυτόν τον αριθμό, το 1.046.297 είναι εμβολιασμοί πρώτης δόσης. 

 

Αυτό σημαίνει ότι σε όλη τη χώρα είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις μόλις 526.429 άνθρωποι (ποσοστό μικρότερο του 5% του συνόλου του πληθυσμού). 

 

Περιοχές με έως και τριπλάσιο ποσοστό εμβολιασμένων σε σχέση με την Καβάλα

 

Κι ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στο νομό Καβάλας είναι καθηλωμένο κάτω από το 5% του πληθυσμού, η εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας είναι διαφορετική, όπως πχ σε Άρτα και Κεφαλονιά (6%), σε Θεσπρωτία και Λασίθι (7%) ή και σε περιοχές της Αθήνας (13%).