Στάση εργασίας πραγματοποιούν την Πέμπτη 18 Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι εκπαιδευτικοί και ειδικό βοηθητικό προσωπικό από τα ειδικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την κεντρική είσοδο του κτιρίου του Διοικητηρίου Καβάλας.

 

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την ουσιαστική λήψη μέτρων. Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους η τραγική είδηση του θανάτου από κορωνοϊό μικρού μαθητή που φοιτούσε σε ειδικό σχολείο της Αττικής, φέρνει στο προσκήνιο τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης που επιλέγει να κρατάει ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής, χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων. 

 

Επίσης στην ανακοίνωσή τους αναφέρεται:

 

Πιο συγκεκριμένα, τα ειδικά σχολεία λειτουργούν σήμερα, ενώ εκδηλώνεται νέα κορύφωση της πανδημίας 

  • χωρίς να υλοποιείται ένα σχέδιο για τεστ σε μαθητές και εργαζόμενους σε εβδομαδιαία βάση,
  •  χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα στη μεταφορά των μαθητών, δεδομένου ότι οι μαθητές μετακινούνται με ταξί των 4 ατόμων, διαφορικών τάξεων.  
  • χωρίς πρόνοια για την κάλυψη των κενών από τη λήψη αδειών ειδικού σκοπού,
  • χωρίς τη δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας,
  • χωρίς τη διενέργεια προληπτικών απολυμάνσεων των χώρων των σχολείων.

 

Οι εκπαιδευτικοί και το ΕΒΠ καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τα κρατήσουν τα ειδικά σχολεία ανοιχτά. Η κρατική μέριμνα όμως απουσιάζει προκλητικά. Αντιθέτως υφίστανται και τον εμπαιγμό του ΥΠΑΙΘ: ο εμβολιασμός του προσωπικού των ειδικών σχολείων ανακοινώθηκε μεν, αλλά η διαδικασία εξαντλήθηκε στη δήλωση συμμετοχής.

 

Τα ειδικά σχολεία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας παραμένουν ανοιχτά ξεπερνώντας καθημερινά τις αντιξοότητες που έχουν δημιουργηθεί από αυτή την κατάσταση θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

 

Δεδομένου ότι το κράτος επιμένει στην παράλογη απόφαση να διατηρεί τη λειτουργία των ΣΜΕΑ, παρ΄ όλους του κινδύνους, απαιτούμε:

  1. Μείωση του αριθμού των μαθητών που επιβαίνουν στα ταξί.
  2. Εβδομαδιαία δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  3. Διενέργεια απολύμανσης σε όλους τους χώρους του σχολείου σε εβδομαδιαία βάση  προληπτικά και όχι μόνον κατά τον εντοπισμό κρούσματος.
  4. Παροχή υλικού ατομικής προστασίας (τζελ, μάσκες κλπ).
  5. Άμεση πραγματοποίηση των εμβολιασμών σε όσους έχουν αιτηθεί.
  6. Μέριμνα ώστε τα υγειονομικά πρωτόκολλα να λαμβάνουν υπόψη τον ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας των ειδικών σχολείων και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών που φοιτούν σε αυτά.
  7. Πρόσληψη εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού σε όσα σχολεία, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας και των αδειών ειδικού σκοπού.
  8. Ίση αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών των ειδικών σχολείων με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. 
  9. Όταν για όλα τα σχολεία της περιοχής αποφασίζεται αναστολή της λειτουργίας τους, το ίδιο να ισχύει και για τις σχολικές μονάδες ειδικής  εκπαίδευσης, δεδομένου ότι είναι εκπαιδευτικές δομές κι όχι θεραπευτήρια ή κέντρα φύλαξης. 
  10. Ένταξη των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  11. Καταβολή του επιδόματος ειδικής αγωγής, διότι δίνονται  ανάλογα επιδόματα σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, λόγω της πανδημίας του covid-19.

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καβάλας