γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Μια ευφάνταστη ιδέα είχε ο Καβαλιώτης εικαστικός Λευτέρης Φασουλάς προκειμένου να τραβήξει τα βλέμματα των Καβαλιωτών στην πεσμένη γέφυρα μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο της πόλης. 

 

Συγκεκριμένα, σκέπασε το σημείο της γέφυρας που έχει υποχωρήσει εδώ και δυο περίπου χρόνια, με δίχτυα μήκους 12 μέτρων, τεφλόν, μονωτική ταινία και σπάγκο. 

 

Εικάζουμε πως ο καλλιτέχνης με την εικαστική του αυτή παρέμβαση θέλει να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη χλωρίδας και μυκήτων επάνω στην κατασκευή η οποία θα καλύψει το κενό που έχει δημιουργήσει η πτώση του οδοστρώματος μέσα στη θάλασσα. 

 

Όσο παραμένει πεσμένη η γέφυρα τόσο θα αναπτύσσονται χλωρίδα και μύκητες επάνω στο δίχτυ. 

 

Όλα αυτά στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Δημόσιος χώρος και τέχνη», και την εργασία που εκπόνησε με τίτλο «Netbridge».

 

Δείτε την εργασία σε βίντεο που επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Νάνος και τι αναφέρει ο ίδιος για το πρότζεκτ

 

O επανασχεδιασμός της γέφυρας απεικονίζει ένα ελεύθερο και υγιές δίκτυο (μυκηλιακό) πάνω σε ένα κατεστραμμένο, όπως αυτό μιας γκρεμισμένης γέφυρας  (η συγκεκριμένη παραμένει σε αυτή τη κατάσταση περίπου δύο χρόνια).

 

Το έργο είναι επηρεασμένο από το δίκτυο μυκήτων που βρίσκονται στο υπέδαφος του δάσους και λειτουργούν ως μηχανικοί του οικοσυστήματος, συνδέοντας ολόκληρο τον δασικό ιστό, διατηρώντας συνδεδεμένους όλους τους οργανισμούς, σε όλο τον πλανήτη. 

 

Στην ουσία ένα κύκλωμα από “καλώδια” και “κόμβους” ανταλλάσσει πληροφορίες, στέλνει θρεπτικά συστατικά, και απορροφά τις βλαβερές ουσίες, με στόχο να βελτιωθεί όλο το σύστημα.

 

Σκοπός του έργου είναι να αναδειχτούν οι αξίες που αντιτάσσει  η φύση έναντι  στη πληθώρα δικτύων που συνδέουν τον χώρο στο σήμερα, (από το διάστημα και τους δορυφόρους, έως το Internet, τους αυτοκινητόδρομους κ.ά) ,καθώς και στην εξάρτηση και υποδούλωση που δημιουργείται λόγω της έντονης επιρροής που ασκούν (άμεσα ή έμμεσα).

 

Για την κατασκευή χρησιμοποιούνται δίχτυα ψαρέματος (12 μέτρα μήκος) σαν βάση, τεφλόν, μονωτική ταινία και σπάγκο σχεδιάζοντας-κατασκευάζοντας ένα δίκτυο (μυκηλιακό) πάνω σε αυτή.