Ο Βουλευτής  Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου, προχώρησε στην κατωτέρω δήλωση:

 

«Η μικροπολιτική έχει και όρια…

 

Ορόσημο των πολιτικών τακτικών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και απ’ ‘ο,τι φαίνεται θα συνεχίσει να είναι η αναγωγή βαθέων κοινωνικών προβλημάτων σε μικροπολιτικά πυροτεχνήματα. Δεν είναι κάτι το περίεργο και μας έχουν συνηθίσει, μάλιστα, σε βαθμό που να μην εκπλησσόμαστε πλέον.

 

Πίστευα ότι όταν μπει στην εξίσωση ένα θέμα τόσο ευαίσθητο που αφορά τα παιδιά μας (το οποίο μακάρι να μην υπήρχε σε καμία κοινωνία), κάποιες/οι θα τηρούσαν τα όρια και δεν θα τα παρανέβαιναν, χαρακτηρίζοντας μια ολόκληρη παράταξη, οι αρχές και οι αξίες της οποίας έδωσαν κατεύθυνση σε σκοτεινές εποχές για τη κοινωνία και τη δημοκρατία μας, ως υπεύθυνη για συγκάλυψη.

 

Κάπου πρέπει να μπει ένα όριο, κάποια πράγματα δεν είναι για πολιτικά παιχνίδια, κάποια στιγμή η γελοιοποίηση της πολιτικής πρέπει να σταματήσει!

 

Από αρχές Φεβρουαρίου ζούμε σε μια δίνη αποκαλύψεων για ένα φαινόμενο που απ’ ό,τι φαίνεται ελλόχευε δυστυχώς σε πολλές πτυχές της κοινωνίας μας, με τις νέες και τους νέους μας, κατά βάση, να αντιμετωπίζουν την αποκρουστική πτυχή της προσωπικότητας συνεργατών, διευθυντών, ανθρώπων που έκαναν κατάχρηση της θέσης τους προς ικανοποίηση των σάπιων ορμών τους.

 

Πρόκειται για μια κοινωνική βόμβα που σαν ντόμινο σκάει σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας πάρει μεγάλη έκταση ήδη από το 2017. Επί χρόνια γινόμαστε θεατές περιστατικών σεξισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμών λόγω κατάχρησης θέσης εξουσίας σε όλο τον κόσμο, με τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες, να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

 

Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης δίνουν καθημερινά μάχη για να ξεπεράσουν το στίγμα που υποφέρουν και να ευαισθητοποιήσουν την υπόλοιπη κοινωνία. Τα παιδιά μας, δυστυχώς, δεν έμειναν αλώβητα από τέτοιες συμπεριφορές.

 

Η βόμβα, λοιπόν, αυτή έσκασε στα χέρια της Κυβέρνησής μας, όπως θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη, γιατί πολύ απλά δεν εξαρτιόταν από το ποιος θα είναι στην εξουσία.

 

Παρακολουθούμε με αγωνία ως γονείς, και εμείς, τον δίκαιο αγώνα των νέων μας να μιλήσουν για τις τραυματικές εμπειρίες τους και να μας ευαισθητοποιήσουν, έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει πως κάποιοι, ίσως και κάποιες, κρατούσαν πολύ καλά κρυμμένη μια διεστραμμένη και καταστροφική για τη κοινωνία πτυχή τους. Κάνοντας κακό σε όλους μας ανεξαιρέτως!

 

Αυτό που ξεχωρίζει, όμως, την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η θέληση και η αποτελεσματικότητά της να επιλύει χρόνια προβλήματα, οι προεκτάσεις των οποίων κρατούσαν την κοινωνία μας δέσμια, αναχρονιστικών κυρίως, προκαταλήψεων.

 

Με τη σημερινή συζήτηση εστάλη το μήνυμα ότι οποιοδήποτε θύμα μπορεί πια να μιλήσει, χωρίς φόβο, αλλά με ασφάλεια, έχοντας τη στήριξη όλων μας. Έφτασε, επιτέλους, η ώρα της κάθαρσης…Και οποιοσδήποτε άρρωστος νους επιδιώξει να εκμεταλλευτεί στο μέλλον την αδυναμία οποιουδήποτε, θα ξέρει ότι αναλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, διότι το πέπλο της σιωπής έχει πια σπάσει…

 

Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να εστιάσει στην ουσία των πραγμάτων, αντί να αδράξει την ευκαιρία που δόθηκε σήμερα μέσα από αυτή την καθαρτική διαδικασία και να συζητήσουμε όλοι μαζί, σαν ενωμένη γροθιά έναντι της βίας,  το πλαίσιο των εννέα προτάσεων που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός μας, για μία ακόμη φορά επέλεξε το δρόμο της λασπολογίας, της χυδαιολογίας και των θεωριών συγκάλυψης , γιατί μόνο έτσι έχει μάθει να πολιτεύεται.

 

Δεν έγινε κατανοητό ούτε από τον κ.Τσίπρα ούτε και από τους βουλευτές του  ότι δεν είναι η ώρα της συγκάλυψης, αλλά η ώρα της αποκάλυψης.

 

 Γι’ αυτό , με πρωτεργάτη τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το αμέσως επόμενο διάστημα:

 

- θα φέρουμε προς κύρωση τη σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

 

- συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για όλα τα συναφή ζητήματα.

 

- θεσπίζουμε παράλληλα ένα ειδικό μητρώο με αυστηρές προϋποθέσεις για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους (προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, προσφυγικές δομές) προκειμένου να υπάρχει καλύτερος έλεγχος.

 

- όλες οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν υποχρεωτικούς κώδικες δεοντολογίας με σχετικές προβλέψεις και κυρώσεις.

 

- προβλέπουμε τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη εργαζόμενου με αναστολή αποζημίωσης μέχρι την διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

 

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας…»

 

(δελτίο Τύπου)