Παραπάνω από ανήσυχοι είναι οι αγρότες της Καβάλας εξαιτίας της έλλειψης αγροτικών χεριών και ζητούν για μία ακόμα φορά λύση για την έλευση εργατών γης από άλλες χώρες, την ώρα που βλέπουν  την παραγωγή (πχ σπαράγγια) τους για μία ακόμα χρονιά να χάνεται

 

Οι αγρότες βλέπουν μία επανάληψη των προβλημάτων που οδήγησαν πέρσι στο να μείνει σχεδόν το 40% της παραγωγής τους στα χωράφια, εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών.

 

Σήμερα ο μόνος τρόπος για να μπει κάποιος στη χώρα από τη Βουλγαρία είναι ο Προμαχώνας στις Σέρρες.  Αυτό που ζητούν οι αγρότες είναι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες συνοριακοί δίοδοι με τη Βουλγαρία (πέρα από τον Προμαχώνα) για να είναι εύκολη και προσιτή η έλευση εργατών από τη γειτονική χώρα. Επίσης ζητούν να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις και για τους μετακλητούς από τρίτες χώρες όπως η Αλβανία

 

«Εμείς σαν Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ζητήσαμε από το αρμόδιο υπουργείο και εγκρίθηκε, ένας αριθμός 2.500 εργατών. Για την Αλβανία υπάρχει καθυστέρηση γιατί το εκεί προξενείο αργεί να βγάλει την τρίμηνη βίζα διότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου από την Αλβανία στην χώρα μας», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.  

 

«Σχετικά με την Βουλγαρία υπάρχει επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα προηγούμενα χρόνια ερχόταν μέσω του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας στην Κομοτηνή γιατί ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση, ενώ τώρα αναγκάζονται να πηγαίνουν μέσω Προμαχώνα που σημαίνει πάνω από 10 ώρες ταξίδι. Έχω ενημερώσει τους βουλευτές ώστε να το θέσουν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθεί μία λύση τουλάχιστον από Βουλγαρία», τόνισε ο Κώστας Αντωνιάδης.  

 

«Θα μείνει αμάζευτη η παραγωγή» 

 

«Νομίζω το μεγαλύτερο πρόβλημα για εργατικά χέρια εντοπίζεται στην Βουλγαρία. Κάναμε συνάντηση οι ομάδες παραγωγών. Ανέλαβε το θέμα ο σύλλογος αγροτών, ενημερώσαμε όλους τους φορείς. Πρέπει να λυθεί. Δεν ζητάμε να έρθουν παράνομα στην Ελλάδα. Να κάνουν τα τεστ και ό,τι χρειάζεται. Να ανοίξουν τα σύνορα από την Κομοτηνή. Θα μείνει αμάζευτη η παραγωγή, ότι έγινε πέρσι με τις ελιές και τα ροδάκινα», είπε ο πρόεδρος των Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας, Κώστας Λεπίδας.