

Να μη στείλουν τα παιδιά τους σήμερα στο σχολείο είχε συστήσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Πρίνου μετά το θετικό κρούσμα κορωνοϊού που είχε εντοπιστεί σε μαθητή της Γ2 τάξης.
Οι περισσότεροι γονείς θορυβημένοι από το γεγονός ότι η οδηγία από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση νομού Καβάλας ήταν να μην κλείσει το σχολείο και τα μαθήματα σήμερα να συνεχιστούν κανονικά δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Μετά τη σημερινή εξέλιξη και τον εντοπισμό ακόμα 5 νέων κρουσμάτων σε τρεις μαθητές και δυο δασκάλους ο Κώστας Εμμανουηλίδης, γονιός μαθητή του σχολείου με ανάρυησή του στο facebook καταλογίζει ευθύνες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για αυτή την εξέλιξη.
Συγκεκριμένα γράφει:
Δευτέρα 08/02/2021 στο Δημοτικό Σχολείο Πρίνου στο νησί της Θάσου και σε μαθητή αυτού με ήπια συμπτώματα γίνεται διάγνωση COVID με μοριακό τεστ. Ακολουθεί ενημέρωση όπως πρέπει της αρμόδιας Πρωτοβάθμιας υπηρεσίας και του προϊσταμένου αυτής για την λήψη μέτρων.
Το ελάχιστο που αναμένουμε είναι η διακοπή λειτουργίας του τμήματος που φοιτά ο μικρός μαθητής και η εγρήγορση για διαπίστωση και περιορισμό τυχόν διασποράς. Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη ημέρα και λόγω απουσίας εκπαιδευτικού γίνεται διανομή των παιδιών στις υπόλοιπες τάξεις ενέργεια της οποίας η ορθότητα είναι υπό αμφισβήτηση.
Επίσης άξιο αναφοράς είναι ότι τάξεις του εν λόγω δημοτικού συστεγάζονται σε παρακείμενο κτίριο Γυμνασίου το οποίο έχει κοινό ουσιαστικά προαύλιο με το Δημοτικό. Η απόφαση του προϊσταμένου της πρωτοβάθμιας είναι ΚΑΜΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ και ΣΥΝΕΧΙΣΗ κανονικά της λειτουργίας όχι μόνο του σχολείου αλλά και της τάξης στην οποία εντοπίστηκε το κρούσμα παρά την αντίθετη γνώμη του Νομίατρου της περιοχής.
Το συμβούλιο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων σεβόμενο την αγωνία της κοινότητας και τιμώντας την θέση που κατέχει προχωράει σε ανακοίνωση στην οποία γνωστοποιεί την στάση της αρμόδιας Διεύθυνσης και καλεί τους γονείς να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Ξημερώνει η Τρίτη 09/02/2021 και όπως είναι φυσικό κάποιοι θορυβημένοι γονείς με τα παιδιά τους καθώς και εκπαιδευτικοί σπεύδουν στο Κέντρο Υγείας και σε διάφορα εργαστήρια της περιοχής για την διενέργεια test.
Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και με ένα μικρό ποσοστό της κοινότητας να έχει προλάβει να πραγματοποιήσει την εξέταση μέχρι τις 12 που σταμάτησε ο ΕΟΔΥ να λαμβάνει δείγματα προκύπτουν 5 νέα κρούσματα σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ενώ ανεπίσημα γίνεται λόγος για περισσότερα.
Μεγάλο ερωτηματικό γιατί ο ΕΟΔΥ έδιωξε τον κόσμο που ήταν στην ουρά και τους είπε να ξαναπάνε αύριο. Τα test θα συνεχιστούν αύριο αλλά η πορεία δυστυχώς είναι προδιαγεγραμμένη. Από τα παραπάνω προκύπτει ένα αναμφισβήτητο αποτέλεσμα και μια εύλογη απορία.
Το πρώτο είναι ότι τα Δημοτικά σχολεία παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις λειτουργούν ως εκκολαπτήρια του ιού , όταν μάλιστα οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτά δεν είναι οι σωστές το πρόβλημα αυξάνει δραματικά. Η εύλογη απορία είναι ότι αν τυχόν ο Σύλλογος Γονέων δεν είχε τα αντανακλαστικά να δράσει και να καλέσει σε αποχή και σήμερα τα μαθήματα συνεχίζονταν όπως η Πρωτοβάθμια ουσιαστικά διέταξε πόσο περισσότερο θα είχε οξυνθεί το πρόβλημα και συνεχίζοντας ένα βήμα παραπέρα τον συλλογισμό και την απορία υπάρχει ευθύνη σε αυτούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης και αν ναι θα αποδοθεί αυτή;
Κώστας Εμμανουηλίδης