Θέση στο θέμα που έχει ανακύψει με την πρόθεση της προέδρου του συμβουλίου κοινότητας του Δήμου Καβάλας να εισηγηθεί την αλλαγή του ονόματος της Βιβλιοθήκης Καβάλας από «Βασίλης Βασιλικός» σε Λευτέρης Αθανασιάδης μετά από τις δηλώσεις του Θάσιου συγγραφέα για τον Δημήτρη Κουφοντίνα παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. 

 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει: 

 

Ο Καβαλιώτης συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για τα Γράμματα, τον Πολιτισμό και το νομό Καβάλας. Πολυμεταφρασμένος, πολυδιαβασμένος, πολυβραβευμένος αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες που έβγαλε η χώρα μας. 

 

Η δωρεά των 15 χιλ. τόμων βιβλίων στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης, η συνεισφορά του στον πολιτισμό της περιοχής και η αγάπη του για τον τόπο του είναι δεδομένα. 

Δυστυχώς, για κάποιους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς, δεν θεωρούνται δεδομένα ούτε η πορεία του, ούτε οι αγώνες του για τη δημοκρατία, ούτε η θέση του στο παγκόσμιο λογοτεχνικό γίγνεσθαι. 

 

Ακόμα χειρότερα, δεν είναι δεδομένη η ελευθερία της έκφρασης του πολίτη, η υποχρέωση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. 

 

Η προσπάθεια αφαίρεσης του ονόματος του μεγάλου μας λογοτέχνη από τη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης είναι μία συντηρητική, ακραία και πολιτικά στοχευμένη κίνηση. Αν νομίζουν οι γαλάζιοι αιρετοί ότι απαξιώνοντας τον Βασίλη Βασιλικό θα απαξιώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, του οποίου είναι βουλευτής επικρατείας, είναι γελασμένοι. 

 

Λογοτέχνες του βεληνεκούς του δεν μπαίνουν σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Ας το ξανασκεφτούν πριν συνεχίσουν την πολιτική δίωξη του Βασιλικού, γιατί απέναντι τους δεν θα βρουν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους δημοκράτες πολίτες όλης της Ευρώπης. 

 

Καβάλα 9 Φεβρουαρίου 2021

Γραφείο τύπου

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΚΑΒΑΛΑΣ