Με επιστολή προς τους εστιάτορες της Καβάλας, τους καφεζυθοπώλες, το Επιμελητήριο και την Ομοσπονδία Εμποροβιοτεχνών, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης τους εξηγεί τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη της εστίασης.

 

Η επιστολή: 

 

"Στη διάρκεια της πρωτόγνωρης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, το πλήγμα και στην ελληνική οικονομία αναμφίβολα είναι πολύ ισχυρό.

 

Ένας από τους κλάδους που έχει χτυπηθεί περισσότερο είναι αυτός της εστίασης και η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι εφικτό, προκειμένου αφενός να διασωθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις των εργαζομένων και αφετέρου οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες και άμεσα αναστρέψιμες.

 

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τώρα, έχουν διατεθεί για την εστίαση σχεδόν 2 δις ευρώ. Ενδεικτικά της μέχρι στιγμής στήριξης του κλάδου είναι τα δύο ακόλουθα παραδείγματα, επί πραγματικών δεδομένων:

 

α. Ένα κλασικό εστιατόριο με μηνιαίο τζίρο γύρω στα 13.000 ευρώ και με εννέα υπαλλήλους από τους οποίους οι πέντε μπήκαν για κάποιο διάστημα στην αναστολή, ενισχύθηκε συνολικά με 43.000 ευρώ, περίπου 20.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή, 15.000 ως μέση αποζημίωση των εργαζόμενων και άλλα 8.000 ευρώ για την κάλυψη των εισφορών.

 

β. Ένα μικρό κατάστημα με σουβλάκια ή σάντουιτς με τρεις εργαζόμενους, με τζίρο 4.685 ευρώ, έλαβε συνολική ενίσχυση 14.929 ευρώ.

 

Πέραν τούτων, πάντως, η στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί μέσα από τις ταμειακές εφεδρείες που έχει διατηρήσει η Κυβέρνηση και ήδη, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν τέσσερα επιπλέον μέτρα:

 

 1. Διατηρείται και για το μήνα Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματα εστίασης.

 

2. Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.

 

3. Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο.

 

 4. Το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.

 

Επιπλέον η Κυβέρνηση συζητά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε στο νέο ΕΣΠΑ, άμεσα, να υπάρξει ένα πρόγραμμα επικεντρωμένο στην εστίαση, ενώ παράλληλα «τρέχει» ΕΣΠΑ για θερμαντικά σώματα.

 

Επίσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει πρόγραμμα δανειοδότησης έως 50.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

 

Υπενθυμίζω ότι οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Έτσι, μετά την πανδημία δεν θα επιστρέψουμε σε αυξημένο φόρο εισοδήματος, ούτε θα αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές.

 

Θέλω να τονίσω εδώ ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πρώτη Κυβέρνηση μετά από πολλά χρόνια που μειώνει φόρους και εισφορές, όπως άλλωστε προβλέπει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

 

Εν κατακλείδι. Η Κυβέρνηση στηρίζει εμπράκτως τον κλάδο της εστίασης, βρίσκεται και θα βρίσκεται διαρκώς δίπλα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

 

Και όταν τελειώσει η κρίση, θα γίνει και το συνολικό ταμείο και ό,τι επιπλέον απαιτηθεί, θα γίνει".

 

Κλείνω με ένα τόνο αισιοδοξίας. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχα με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας ενημερώθηκα ότι το δωδεκάμηνο του 2020, εν μέσω δηλαδή της πανδημίας, το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών ήταν θετικό, καθώς άνοιξαν 400 νέες επιχειρήσεις! Η εξέλιξη αυτή δείχνει αφενός τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και βεβαίως τις δυνάμεις και την προοπτική που διαθέτει η τοπική μας οικονομία.  

 

Είναι αυτονόητο ότι παραμένω στη διάθεσή σου για προτάσεις και απόψεις που μπορούν να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στη στήριξη των επιχειρήσεών σας".