Τον «κώδωνα του κινδύνου», για πιθανή επανάληψη των προβλημάτων που οδήγησαν πέρσι στο να μείνει σχεδόν το 40% της παραγωγής τους στα χωράφια, εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών, «κρούουν» οι παραγωγοί σπαραγγιών της πεδιάδας του Νέστου και ζητούν έγκαιρα λύσεις για την έλευση εργατών γης, πριν φτάσει ο κόπος στο χτένι.

 

Κύρια αιτήματά τους, τα οποία μετέφεραν με επιστολή τους και προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες συνοριακές δίοδοι με τη Βουλγαρία, για να γίνει πιο εύκολη και προσιτή οικονομικά η έλευση εργατών από τη γειτονική χώρα και ταυτόχρονα να διευκολυνθούν οι µμετακινήσεις και για τους μετακλητούς από τρίτες χώρες και κυρίως από την Αλβανία.

 

Το θέμα απασχόληση ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου στη Χρυσούπολη Καβάλας, µε συμμετοχή εκπροσώπων από 9 τοπικές ομάδες παραγωγών σπαραγγιού και του Αγροτικού Συλλόγου του ∆ήμου Νέστου, όπου καλλιεργούνται περί τα 8.500 στρέμματα του προϊόντος, με στόχο να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Και αυτό διότι βλέπουν πως η κλεψύδρα για την έναρξη συγκομιδής στο σπαράγγι, αδειάζει πλέον γρήγορα και τα μέτρα για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού δεν λένε να αρθούν ή έστω να χαλαρώσουν.

 

«Ο μόνος τρόπος για να εισέλθει κάποιος στη χώρα από τη Βουλγαρία, σήμερα, είναι ο συνοριακός σταθµός του Προµαχώνα στις Σέρρες. Αυτό σημαίνει, όμως, πως οι Βούλγαροι εργάτες γης με τους οποίους έχουμε συνεργασία, θα πρέπει να κάνουν έναν κύκλο σχεδόν 400 χιλιομέτρων για να έρθουν στη Χρυσούπολη. Το κόστος για το ταξίδι είναι μεγάλο, καθώς αφορά ανθρώπους χαμηλών εισοδηματικών τάξεων κι αυτό δυσχεραίνει τη μετακίνησή τους. Ζητάµε να ανοίξουν για αγρεργάτες κι οι άλλοι συνοριακοί σταθµοί σε Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο για να µειωθεί το κόστος μετακίνησής τους», επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης.

 

Ως προς τους μετακλητούς από τρίτες χώρες, αίτηµα των οργανώσεων της περιοχής είναι να αποσυνδεθεί ο αριθµός εργατών που µπορεί να προσκαλέσει ο αγρότης, από τις εκτιμώμενες ώρες εργασίας στην κάθε καλλιέργεια. «Μπορεί στο σπαράγγι να απαιτούνται 100 ώρες εργασίας και σε αυτές να αναλογούν 2-3 εργάτες στη σεζόν, όµως επειδή οι 85 ώρες αφορούν συγκομιδή και συσκευασία είναι προφανές ότι το διάστημα αυτό απαιτούνται επιπλέον χέρια», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου

 

 

Lockdown σε βασικές χώρες εξαγωγής

 

Ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών υπάρχει, επίσης και για το πώς θα εξελιχθεί εμπορικά η επικείμενη φετινή σεζόν για το σπαράγγι, διότι το lockdown ισχύει και στις βασικές αγορές εξαγωγής του προϊόντος. «Στη Γερµανία που κατευθύνεται το 70% του ελληνικού σπαραγγιού έχουμε κλειστή την εστίαση, ενώ παρόµοια είναι η εικόνα και στη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες απορροφούν το άλλο 30% της παραγωγής μας», παραδέχθηκε ο κ. Αργυράκης και συµπλήρωσε πως «υπό αυτούς τους όρους είναι λογικό να υπάρχει ένας προβληµατισμός».

 

Πηγή: agronews.gr