Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το ψήφισμα για τη μη επέκταση της υφιστάμενης ή της δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων στη Θράκη. 

 

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ο Περιφερειάρχης και οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίοι, δήλωσαν αντίθετοι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για επέκταση και αύξηση της δυναμικότητας του Κ. Υ. Τ. Φυλακίου. 

 

Αίσθηση προκάλεσε, η αιχμή του Περιφερειάρχη προς τον δήμαρχο Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη, ότι «δεν ενημέρωνε και χειριζόταν μόνος του το θέμα». 

 

Το σχόλιο δεν έμεινε αναπάντητο από τον κ. Μαυρίδη, που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη κατά τη συζήτηση του θέματος. 

 

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας υποστήριξε ότι είναι αναληθής ο ισχυρισμός πως δεν ενημέρωσε κανέναν, αφού, όπως είπε, από τις 8 Σεπτεμβρίου, με επιστολή του, έκανε γνωστές τις εξελίξεις τόσο στον Περιφερειάρχη όσο και στους βουλευτές του νομού. 

 

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Μέτιος επανέλαβε ότι θα είναι κοινή η μάχη να μην προχωρήσουν τα σχέδια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν απέφυγε, ωστόσο, να αφήσει εκ νέου αιχμή κατά του κ. Μαυρίδη, λέγοντας πως εάν δεν γίνει κατορθωτό να ανατραπούν οι σχεδιασμοί αυτοί, «η ευθύνη θα βαρύνει τον δήμαρχο Ορεστιάδας». 

 

Σε έντονο ύφος επιχείρησε να του απαντήσει ο κ. Μαυρίδης, αυτό όμως δεν του επετράπη, καθώς ο πρόεδρος του συμβουλίου δήλωσε ότι η συζήτηση είχε ολοκληρωθεί με την τελευταία τοποθέτηση του κ. Μέτιου.

 

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση η παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη «Περιφερειακή Σύνθεση» με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: 

 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ της 27ης Ιανουαρίου ακούσαμε τον Δήμαρχο Ορεστιάδας και πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλη Μαυρίδη να καταθέτει ντοκουμέντα που έφεραν όλους τους Συμβούλους προ μεγάλης εκπλήξεως πλην βέβαια αυτών της παράταξης Μέτιου, οι οποίοι δεν ήθελαν με τίποτα να ακουστεί η τοποθέτηση του Δημάρχου, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο θέμα της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου.  

 

Σχεδόν εξαναγκάστηκαν να τον ακούσουν κατόπιν των ισχυρών πιέσεων όλου του Σώματος, που έκρινε σκόπιμο να ακουστεί η θέση του κου Μαυρίδη προς εμπλουτισμό της συζήτησης. 

 

Παίρνοντας το λόγο ο κος Μαυρίδης προκάλεσε ηλεκτρική εκκένωση στην «διαδικτυακή αίθουσα» καθώς αποκάλυψε ότι ο κος Περιφερειάρχης απέκρυπτε σημαντικές λεπτομέρειες από τη δημόσια συζήτηση όπως το ότι ο δήμαρχος Ορεστιάδας δεν είχε συζήτηση με τον Υπουργό παρά μόνο μία φορά στις 20 Νοεμβρίου 2020 και χωρίς να έχει συζητηθεί μεταξύ τους ενδεχόμενη επέκταση του ΚΥΤ καθώς και την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο κος Μαυρίδης στις 08 Σεπτεμβρίου 2020 προς τον κο Μηταράκη όταν ο υπουργός είχε κάνει τις πρώτες δηλώσεις περί επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου μιλώντας στη Χίο. 

 

Ο κος Μαυρίδης μάλιστα χρησιμοποίησε ως επίρρωση των λεγομένων του σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης αλλά και αλληλογραφία του με τον Περιφερειάρχη. 

 

Ο κος Μέτιος με τη σειρά του αντί να υπερασπιστεί τη θέση του και το Περιφερειακό Συμβούλιο εν γένει, αντικρούοντας τα επιχειρήματα του κου Μαυρίδη συνέχισε να του «χρεώνει» καθυστέρηση αντίδρασης και λειτουργία εν κρυπτώ. 

 

Η παράταξή μας καλεί τον κο Μέτιο να καταρρίψει με επιχειρήματα τους ισχυρισμούς του κου Μαυρίδη διαφυλάττοντας το κύρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Διοίκησης της οποίας ηγείται καθώς σε διαφορετική περίπτωση βρίσκεται εκτεθειμένος τόσο απέναντι στο Σώμα, όσο όμως και απέναντι στους πολίτες που αγωνιούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα. 

 

Ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα βρει το σθένος να βγει μπροστά και να απαντήσει με παρρησία σε όσα του καταλογίστηκαν καθώς δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε και το Σώμα ο ισχυρισμός του κου Μαυρίδη περί ψευδών δηλώσεων ενώ γνώριζε την αλήθεια. 

 

Τον καλούμε εν ολίγοις να αναλάβει τις ευθύνες του – αυτές που προκύπτουν από τον θεσμικό του ρόλο τον οποίο δεν πρέπει να συγχέει με τις όποιες προσωπικές/κομματικές επιλογές του.