Στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην παγκόσμια ιστορία, υπολογίζεται ότι μόνο στα στρατόπεδα εξολόθρευσης θανατώθηκαν, με τουφεκισμό, καταναγκαστική εργασία, απαγχονισμό και δηλητηριώδη αέρια περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίοι. Το σύνολο των Εβραίων που θανατώθηκαν από την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος στην εξουσία μέχρι την κατάρρευσή του ανέρχεται σε έξι περίπου εκατομμύρια. Οι πρακτικές εξόντωσης των Ναζί δεν εξαντλήθηκαν στους Εβραίους.

 

Τα μηνύματα των πολιτικών: 

 

Μακάριος Λαζαρίδης – Βουλευτής Καβάλας ΝΔ

 

«Η σημερινή ημέρα έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι τα 6.000.000 μαρτύρων, διαπερνούν το χρόνο και φτάνουν στο σήμερα για να μας θυμίσουν ότι το Ολοκαύτωμα καθιστά ανυπόφορη, για ολόκληρη την ανθρωπότητα, την ιδέα κάθε τελικής λύσης, κάθε τσόχινου αστεριού, κάθε στρατοπέδου συγκέντρωσης.

 

Σήμερα, ενώνω τη φωνή μου με την σιωπηρή κραυγή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος για να περάσουμε ηχηρά το μήνυμα ότι η σημερινή ημέρα, πέρα από ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών μας, είναι και ημέρα -σύμβολο.

 

Ένα σύμβολο που αντικατοπτρίζει τον αγώνα ενάντια στον κατατρεγμό, το διωγμό και την εξόντωση, που μαζί με τον Εβραϊκό λαό βίωσαν και οι Αρμένιοι, αλλά και ο Ποντιακός Ελληνισμός.

 

Σήμερα είναι μια ημέρα σύμβολο, η οποία οφείλει να χαλυβδώσει την αντίθεσή μας απέναντι σε νοοτροπίες, αντιλήψεις και πρακτικές που πλήγωσαν το παρελθόν μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις αφήσουμε να αφορούν το παρόν και το μέλλον του κόσμου μας».

 

Τάνια Ελευθεριάδου – Βουλευτής Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ

 

«Να μην ξεχάσουμε τη φρίκη του ναζισμού και του φασισμού.

 

Σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου 1945 ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε τα στρατόπεδα του Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Αυτή τη μέρα έχει επιλέξει η διεθνής κοινότητα ως συμβολική ημέρα μνήμης των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Το Ολοκαύτωμα του εβραϊκού λαού της Ευρώπης είναι το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα της ανθρωπότητας. Ανάμεσά στους εκατομμύρια ανθρώπους που βίωσαν τη φρίκη των θαλάμων αερίου, των εκτελέσεων, των απαγχονισμών ήταν πάνω από 70.000 Έλληνες Εβραίοι, το 87% της εβραϊκής κοινότητας της χώρας και εκατοντάδες Καβαλιώτες της εβραϊκής κοινότητας.

 

Οφείλουμε να θυμόμαστε τη φρίκη και τα πρωτοφανή εγκλήματα των Ναζί και των συνεργατών τους στο όνομα της φυλετικής καθαρότητας. Οφείλουμε να απομονώσουμε τα ακροδεξιά μορφώματα, τους αρνητές του ολοκαυτώματος, τους ρατσιστές, τους νεοναζί, τους φασίστες. Η οικοδόμηση ενός προοδευτικού τόξου σε Ελλάδα και Ευρώπη και η διεκδίκηση μίας δημοκρατικής, φιλειρηνικής Ευρώπης παραμένει στόχος των δημοκρατικών-προοδευτικών δυνάμεων».

 

Θόδωρος Μουριάδης – Δήμαρχος Καβάλας 

 

«Την Ημέρα αυτή ενωνόμαστε για να θυμηθούμε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της εποχής μας: τη συστηματική δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων ανδρών, γυναικών και παιδιών και εκατομμύρια άλλων από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, ανάμεσα τους και εκατοντάδες Καβαλιώτες της Εβραϊκής Κοινότητας.

 

Είθε τα μηνύματα που εκπέμπει να αποτελέσουν οδηγό για την παγκόσμια κοινότητα και να μη ζήσουμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ τέτοια τραγωδία».