Την πεποίθησή του ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας επανεξοπλίζονται «στο πλαίσιο ενός μεγάλου και οργανωμένου σχεδίου», με τη συμβολή των επιτελείων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, εξέφρασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

«Το πρόγραμμά μας, έχει την έγκριση του πρωθυπουργού και βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι πολύ φιλόδοξο και εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Καλύπτει όλο το μήκος και πλάτος των Ενόπλων Δυνάμεων και τους τρεις κλάδους. Δεν περιλαμβάνει μόνο την απόκτηση καινούργιων συστημάτων, όπως είναι τα αεροπλάνα Rafale, αλλά και την αναβάθμιση των υφισταμένων συστημάτων, κάτι που είναι άλλωστε πάρα πολύ σημαντικό» τόνισε μιλώντας στον Alpha ο υπουργός.

 

«Το μεγάλο μας σχέδιο της δομής δυνάμεων», συνέχισε, «προβλέπει ότι σε βάθος χρόνου θα αποκτηθούν 40 καινούργια μαχητικά αεροσκάφη. Πήραμε έως τώρα τα 18. Αργά ή γρήγορα θα συζητηθεί και η αγορά των F-35. Δεν είναι της παρούσης, αλλά θα πάμε σε αεροσκάφη 5ης γενιάς και το βασικό αεροσκάφος σε τέτοιο επίπεδο -εντός ΝΑΤΟ- αυτή τη στιγμή είναι το F-35. Θυμίζω, επίσης, ότι εξελίσσεται φέτος το πρόγραμμα μετατροπής ελληνικών F-16 σε Viper.

 

Πρόκειται για την πιο σύγχρονη εκδοχή F-16 στον κόσμο. Σε λίγες ημέρες θα πετάξει στην Αμερική το πρώτο ελληνικό F-16 Viper. Για τα επόμενα επτά χρόνια, θα εξελίσσουμε, ανά έτος, από οκτώ έως δώδεκα F-16 σε Viper».

 

Για την Τουρκία, ο υπουργός επισήμανε ότι «αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα ενισχύεται γρήγορα και καταλυτικά. Η απόκτηση των Rafale θα γείρει την πλάστιγγα ισχύος προς την ελληνική πλευρά. Δεν είναι μόνο η προμήθεια των αεροπλάνων. Είναι και τα όπλα που φέρουν. Όπλα στρατηγικά, που δεν διαθέτει η άλλη πλευρά. Όπλα ικανά να εξαπολύσουν καίρια πλήγματα στην αντίπαλη πλευρά, εάν χρειαστεί. Όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί».

 

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράμμισε ότι προχωράμε «με προηγμένα οπλικά συστήματα -με αεροπλάνα και όπλα αλλά και σε επίπεδο υποδομών-, ενισχύοντας το αποτρεπτικό μας αποτύπωμα. Αυτό συμβαδίζει με τη διπλωματία. ή».

 

Ειδικότερα, για το ενδεχόμενο απόκτησης των γαλλικών φρεγατών Belharra, ανέφερε ότι η απόφαση «θα ληφθεί στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

 

Όπως είπε ο υπουργός, «δεν ήρθε η Γαλλίδα υπουργός Φλοράνς Παρλί κομίζοντας την πρόταση για τις φρεγάτες χθες στην Αθήνα. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι δεν αργεί αυτή η πρόταση. Αυτή τη στιγμή έχουμε το -ευχάριστο, αν θέλετε- πρόβλημα να πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ πολλών προτάσεων. Έχουμε πέντε προτάσεις μεταξύ άλλων, αλλά και τη γαλλική που θα έρθει. Έχουμε ήδη τη γερμανική, την ισπανική, την αμερικανική, την ολλανδική και τη βρετανική. Εμείς θέλουμε μια πρόταση-πακέτο.

 

Εκτός από τη ναυπήγηση των 4 πλοίων -που θα είναι φρεγάτες νέου τύπου-, να εξασφαλίσουμε ότι κάποια από αυτά θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία με εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας. Και μέχρι να ναυπηγηθούν -κάτι που θα πάρει έξι με επτά χρόνια- θα μας δώσουν εκείνοι που τελικά θα πάρουν τη δουλειά, τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση. Δηλαδή, δύο μεταχειρισμένα πλοία, αλλά σε καλή κατάσταση, ενδεχομένως αναβαθμισμένα. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις».

 

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξή του στον alpha