Σύγχυση επικρατεί για το αν τελικά το υπουργείο Τουρισμού συμφώνησε ή όχι με τη Σερβία την καθιέρωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

 

Νωρίς το απόγευμα, το ΑΠΕ μετέδωσε ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Τουρισμού με βάση την οποία κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρη, με την ομόλογο του της Σερβίας Τατιάνα Μάτιτς, συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας που θα καθορίζει τον τρόπο εισόδου των Σέρβων τουριστών το ερχόμενο καλοκαίρι (δες ΕΔΩ). 

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε το σερβικό υπουργείο Τουρισμού από την 1η Μαΐου έως την 1η Οκτωβρίου όλοι οι υπήκοοι της Σερβίας θα μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα εφόσον φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όποιοι δεν έχουν το σχετικό πιστοποιητικό θα μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα μόνο με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ ή τεστ αντιγόνων. 

 

Το ίδιο καθεστώς θα ισχύσει και για τους Έλληνες που επισκέπτονται την Σερβία, αναφερόταν στην ανακοίνωση.

 

Ωστόσο, αργότερα το υπουργείο Τουρισμού εδώ δεν επιβεβαίωνε τα περί συμφωνίας για τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και αρκέστηκε μόνο στα περί παροχής τεχνογνωσίας.

 

Σε νεότερο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρεται ότι ο κ. Θεοχάρης ενημερώθηκε από την ομόλογό του για το ήδη μεγάλο ενδιαφέρον Σέρβων να επισκεφτούν τη χώρα μας τη φετινή περίοδο για τις διακοπές τους.

 

Όπως αναφέρεται σχετικά, η κυρία Μάτιτς ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού για τη διευκόλυνση που παρείχε προκειμένου να πραγματοποιηθούν συναντήσεις ταξιδιωτικών πρακτόρων από τη Σερβία με Έλληνες συναδέλφους τους, εξέφρασε την επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών και το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ προσκάλεσε τον κ. Θεοχάρη σε επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι. Παράλληλα, η Σέρβα υπουργός ζήτησε παροχή τεχνογνωσίας από τον κ. Θεοχάρη για την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 

Τέλος, στη συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα οι υπουργοί Τουρισμού Ελλάδας και Σερβίας αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού και συμφώνησαν να επαναλάβουν τη συνεργασία σύντομα, λέει επίσης το υπουργείο.

 

πηγή: efsyn