«Η Κυβέρνηση οφείλει έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή να αλλάξει στάση, να επιτρέψει άμεσα τις μετακινήσεις για άσκηση της θήρας υπό τους όρους που προβλέπονται στις σχετικές αποφάσεις και να αρχίσει επιτέλους να αντιμετωπίζει τους κυνηγούς και τις κυνηγετικές οργανώσεις όντως σαν συνεργάτες, σε ότι αφορά στο κυνήγι και να σταματήσει να τους απαξιώνει με το χειρότερο τρόπο, όπως έπραξε μέχρι σήμερα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καβάλας. 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος παρά την αντίθετη γνώμη της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος εξέδωσε την υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/6742/253/24-1-2021) «Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/ 68735/1777/14-7-2020 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2020 - 2021» (Β’ 3053)», όπου παρατείνεται σε όλη την Ελλάδα η θήρα Αγριόχοιρου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, με συμμετοχή έως 4 κυνηγών ανά ομάδα.

 

Αν την Κυβέρνηση την ενδιέφερε πράγματι η ρύθμιση του πληθυσμού αγριόχοιρων θα επέτρεπε το κυνήγι (με μέτρα υγειονομικής προστασίας) όλους αυτούς τους μήνες! Και δεν θα αναγκαζόταν υπό την πίεση των καταστάσεων λόγω αφρικανικής πανώλης να βγάλει μια απόφαση για θήρα αγριόχοιρου τον Φεβρουάριο.

 

Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ ισχύει ακόμη η απαγόρευση μετακίνησης για την άσκηση της θήρας, χωρίς κανένα επιστημονικό και λογικό επιχείρημα, από τις 7 Νοεμβρίου που ξεκίνησε η καραντίνα μέχρι σήμερα.

 

Το αποτέλεσμα των λανθασμένων χειρισμών της Κυβέρνησης απέναντι στο κυνήγι και τους κυνηγούς, έχει συνέπειες και στην Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και στις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες και αλλού.

 

Η Κυβέρνηση οφείλει έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή να αλλάξει στάση, να επιτρέψει άμεσα τις μετακινήσεις για άσκηση της θήρας υπό τους όρους που προβλέπονται στις σχετικές αποφάσεις και να αρχίσει επιτέλους να αντιμετωπίζει τους κυνηγούς και τις κυνηγετικές οργανώσεις όντως σαν συνεργάτες, σε ότι αφορά στο κυνήγι και να σταματήσει να τους απαξιώνει με το χειρότερο τρόπο, όπως έπραξε μέχρι σήμερα.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας προτρέπει στα μέλη του, ακόμα και αν αρθεί η απαγόρευση της μετακίνησης για κυνήγι στις επόμενες εβδομάδες να μη εξορμήσουν για κυνήγι αγριόχοιρου, διότι τα ζώα αυτά ήδη έχουν μπει στην αναπαραγωγική διαδικασία και τον Φεβρουάριο μήνα θα θηρεύονται θηλυκά ζώα σε προχωρημένη κύηση.

 

Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να κυνηγάμε στην περίοδο της αναπαραγωγής.

 

Αυτοί που επέλεξαν την απαξίωση της κυνηγετικής οικογένειας, θα δώσουν τώρα και τη λύση χωρίς εμάς.

 

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι αμέσως μόλις αρθούν τα μέτρα μετακίνησης θα πραγματοποιήσουμε ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των μελών για τις κινήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει για το συγκεκριμένο θέμα».

 

Επίσης, από το βράδυ της Δευτέρας (25/1) κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία ανάρτηση που καλεί ερασιτέχνες αλιείς και κυνηγούς στην Πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα στις 17:30 ώστε να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα απαγόρευσης που ισχύουν.