Με προβλήματα ξεκίνησε η νέα φάση του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το πρωί της Δευτέρας, με το σύστημα να «πέφτει» και τους ενδιαφερόμενους να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους. 

 

Η πλατφόρμα του Υπουργείου άνοιξε στις 10 το πρωί, ωστόσο οι ωφελούμενοι που ξεκίνησαν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους διαπίστωσαν πως μέσα σε λίγα λεπτά το σύστημα τέθηκε εκτός λειτουργίας και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τη διαδικασία. 

 

Η σελίδα επανήλθε μετά από 30 περίπου λεπτά με αποτέλεσμα αρκετοί να είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια και να μην προλάβουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, καθώς εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός. 

 

«Συνέβησαν αντίστοιχα περιστατικά που διαπιστώσαμε και σε άλλες περιφέρειες. Εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Είμαστε στη φάση που περιμένουμε την ανακοίνωση του υπουργείου για το τι ακριβώς έγινε. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι ότι το σύστημα μετά τα πρώτα 15 λεπτά περίπου βγήκε εκτός και επανήλθε γύρω στις 10:40. Πολλοί συνάδελφοι εγκατέλειψαν τη προσπάθεια διότι θεώρησαν ότι το σύστημα έκλεισε, ενώ όσοι περίμεναν, όταν επανήλθε το σύστημα μέσα σε τρία λεπτά υπέβαλλαν αιτήσεις. Στις 10:43 έκλεισε το σύστημα οριστικά», είπε στο KavalaNews.GR ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Απόστολος Παυλίδης

 

«Στείλαμε επιστολή στον υπουργό κ. Σκρέκα με επισημάνσεις για το πρόγραμμα και προτάσεις για την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών. Δεν είναι εύκολο να κάνει αλλαγές διότι το πρόγραμμα έχει τρέξει στις υπόλοιπες περιφέρειες. Από εδώ και πέρα θα μιλήσω με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό με σκοπό να εξετάσουμε τα στοιχεία, τα ενδεχόμενα που ανοίγονται και τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση» επεσήμανε ο κ. Παυλίδης. 

 

«Δεν ακουστήκαμε στην πρότασή μας ώστε το σύστημα να παραμένει ανοιχτό και να μπορεί να κάνει ο καθένας την αίτησή του και με μία σειρά από κριτήρια να επιλέγονται οι αιτήσεις που θα υπαχθούν. Μοναδικό κριτήριο υπαγωγής είναι η χρονική προτεραιτότητα. Δεν εξετάζεται η πρόταση. Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ.  

 

Ο σχεδιασμός στο πρώτο 6μηνο του 2021 είναι να προκυρηχθεί η νέα φάση του Εξοικονομώ. 

 

Την αντίδρασή του διατύπωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Καβαλιώτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Γιώργος Γκαϊτατζής: 

 

Σήμερα προσπάθησα να υποβάλλω ο ίδιος αίτηση ως ωφελούμενος στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ". Μελέτησα, συγκέντρωσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ετοιμάστηκα. Το σύστημα άνοιξε στις 10.00, κόλλησε μετά από λίγα λεπτά, για τουλάχιστον 20 λεπτά, με αποτέλεσμα αρκετοί να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Εγώ επέμενα, όταν ξανάνοιξε δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση, μετά από κάποια λεπτά επιτράπηκε και ολοκληρώθηκε στις 10.50 όταν όμως είχαν "τελειώσει τα λεφτά" (74 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια). 

 

Το "Εξοικονομώ" θεωρώ ότι είναι από τα προγράμματα με μέγιστο προστιθέμενο εθνικό και κοινωνικό όφελος αν γίνει σωστά. Αναβαθμίζεται ενεργειακά το κτιριακό απόθεμα και γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας τόσο σε εθνικό όσο και σε και ατομικό επίπεδο, με χρηματικό και περιβαλλοντικό όφελος, δίνεται δουλειά στον κλάδο της οικοδομής, κτλ. Αλλά όπως είναι δομημένο είναι άδικο. Και εξηγούμαι.

 

Η επιλογή της πιο γρήγορης αίτησης αντί της αίτησης με τα καλύτερα ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια είναι εκτός από άδικη και σπατάλη κοινοτικών και εγχώριων πόρων. Με άλλα λόγια τα χρήματα δεν πιάνουν τον τόπο που θα μπορούσαν να πιάσουν. Ελπίζω να το βελτιώσουν, να αξιολογούνται με κριτήρια όλες οι αιτήσεις ώστε να επιλέγονται οι αιτήσεις με μέγιστο ενεργειακό όφελος και μέγιστο κοινωνικό αποτύπωμα».