Την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των δημοτών της Θάσου είχε επισημάνει από την αρχή της πανδημίας η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου με επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. 

 

Όπως αναφέρει στην επιστολή, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τη θωράκιση του κέντρου Υγείας της Θάσου αφήνοντας αθωράκιστο το νησί ενώ μέσω πανδημίας. 

 

 

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα εξής:

 

Προς,

Πρόεδρο τον Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου

Δήμαρχο Θάσου και επικεφαλής των παρατάξεων.

 

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου από την αρχή της πανδημίας τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων αναγκαίων μέτρων που αφορούσαν την προστασία της υγείας του λαού της Θάσου, όσο και την διασφάλιση των δικαιωμάτων του.

 

Η ανησυχία και ο φόβος του λαού της Θάσου αυξάνεται όχι μόνο από τα αυξανόμενα νούμερα στα κρούσματα στο νησί, ενισχύεται κυρίως από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για την θωράκιση του ΚΥ Πρίνου. Η κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας έχει φέρει το λαό του νησιού, παρά τις θυσίες του, σε χειρότερο σημείο από εκεί που βρίσκονταν όταν ξεκίνησε η πανδημία τον περασμένο Μάρτη. Τα μπαλώματα, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, «χορηγίες ιδιωτών» με ανταλλάγματα, « η χρέωση των πάντων στην ατομική ευθύνη» για να καλύψει την αδιαφορία της η κυβέρνηση που αφήνει ξεκρέμαστο και αθωράκιστο το νησί στην πανδημία, δεν μπορούν να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες.

 

Οι ελλείψεις στο ΚΥ είναι πολλές, οι οργανικές θέσεις καλύπτονται στο 50%, έχει να προκηρυχτεί νέα μόνιμη θέση εδώ και 2 χρόνια, οι επικουρικοί και αγροτικοί γιατροί δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Η Θάσος είναι μια περιοχή που είναι στο «κόκκινο» από επιβεβαιωμένα κρούσματα. Χαρακτηριστικό είναι σε ένα χωριό των 900 κατοίκων όπως η Παναγία να μετρά 7 κάτοικους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και 2 νεκρούς, άλλοι 2 στο υπόλοιπο νησί, ενώ «σκάνε» συνεχώς κρούσματα και στα άλλα χωριά. Η εικόνα που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ από τον ΕΟΔΥ δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, η τοπική κοινωνία γνωρίζει πια ότι η διασπορά του ιού στο νησί είναι ανεξέλεγκτη και το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να συστήνει προσοχή και να επιμένει στο αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» για να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες.

 

Ενώ υπάρχει μοριακός αναλυτής στο ΚΥ, δεν αξιοποιείται γιατί δεν προμηθεύει η κυβέρνηση με μοριακά τεστ γιατί θεωρούνται «κοστοβόρα». Καμιά κρατική μέριμνα για ιχνηλατήσεις στο οικογενειακό, εργασιακό, φιλικό περιβάλλον σε όσους είναι θετικοί στον ιό. Καμιά κοινωνική μέριμνα για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που νοσούν και δεν μπορούν να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους.

 

Ο αναγκαίος και απαραίτητος μαζικός εμβολιασμός, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη άμεσης θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Ο εμβολιασμός θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία έτσι ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας. Οι κυβερνητικές παλινωδίες, τα τραγελαφικά γεγονότα των τελευταίων ημερών δημιουργούν εύλογη ανησυχία για την κρατική ετοιμότητα, υπονομεύουν την διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα ραντεβού που κλείστηκαν σε ανθρώπους για να εμβολιαστούν άνω των 85 ετών, τους στέλνουν στο ΚΥ Ελευθερούπολης, βάζοντας τους να πραγματοποιήσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να εμβολιαστούν. Προκαλώντας  μεγάλη ταλαιπωρία και πολλά οικονομικά έξοδα.

 

Την ίδια στιγμή εν μέσω πανδημίας η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης έκανε δεκτές τις απαράδεκτες αξιώσεις των Ν. Εταιριών για διακοπή της σύνδεσης της γραμμής Πρίνου – Καβάλας, πράγμα που οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της απρόσκοπτης μετακίνησης και αντιμετώπισης περιστατικών που χρειάζονται διακομιδή ασθενούς στο νοσοκομείο της Καβάλας μέσω Κεραμωτής διότι κάνει τον κύκλο του νoμού. 

 

Παράλληλα με την ανοχή της κυβέρνησης παραμένει ξεκρέμαστο το νησί από πλοίο επιφυλακής για τα έκτακτα περιστατικά μεταφοράς ασθενών μετά το πέρας των δρομολογίων, αφού εξακολουθεί να δίνει η κυβέρνηση το προνόμιο στις ναυτιλιακές εταιρίες της εθελοντικής εκτέλεσης εκτάκτου περιστατικού ασθενούς κάτι που ξεκίνησε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει στην ίδια ρότα η κυβέρνηση της ΝΔ, με αποτέλεσμα να μένει το νησί 5-6 βραδιές χωρίς πλοίο επιφυλακής και μεταφέρεται το όλο ζήτημα στα «παρακάλια» και στην «καλή διάθεση» των εταιριών με το αζημίωτο ή να καλείται το Λιμενικό η ρυμουλκό από την Καβάλα που είναι ακατάλληλο για μεταφορά ασθενούς γιατί δεν μπορεί να μπει και δεύτερος ασθενείς στα σκάφη αυτά εκτός του ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να έρθουν από την Καβάλα. Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

 

Για την μονάδα αιμοκάθαρσης  που ανέξοδα υπόσχονται οι κυβερνητικοί βουλευτές ότι έχει δρομολογηθεί, δεν υπάρχει καμία μέριμνα ,καμία υποδομή καμία προκήρυξη θέσεων νεφρολόγων ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων εργαζομένων που χρειάζεται η επάνδρωση της μονάδας, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο Γολγοθάς των νεφροπαθών.

 

Επίσης ούτε για το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ έχει προκηρυχτεί θέση φαρμακοποιού για να σταματήσει η ταλαιπωρία του πήγαινε - έλα στην Καβάλα για να προμηθευτούν τα φάρμακα τους οι βαριά ασθενείς.

 

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με την λογική κόστους – οφέλους, θεωρεί «πεταμένα» λεφτά την ενίσχυση του ΚΥ με μονάδα τεχνικού νεφρού, με φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ, με προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή δίνει δισεκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Η δημοτική αρχή σε όλη αυτή την κατάσταση δεν είδε δεν άκουσε τίποτα , συνεχίζει να κρύβετε πίσω από το αφήγημα της κυβέρνησης της «ατομικής ευθύνης» και να συστήνει προσοχή, να παρουσιάζει μια εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς. Η δημοτική αρχή βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις αγωνίες, τους φόβους και τα προβλήματα του λαού του νησιού.

Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά πριν είναι αργά, είναι καιρός  η δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να πάρει πρωτοβουλίες να διεκδικήσει , να απατήσει από την κυβέρνηση να παρθούν μέτρα με βάση τις διεκδικήσεις του λαού της Θάσου, των σωματείων και φορέων του νησιού.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να παλεύει και να διεκδικεί τα διάκαια αιτήματα του λαού του νησιού για την στήριξη και θωράκιση του ΚΥ, ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό  της διασποράς της πανδημίας.

 

Διεκδικούμε:

- Προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών όλων των ειδικοτήτων.
- Μονάδα αιμοκάθαρσης και φαρμακείο ΕΟΠΥΥ, προμήθεια εξοπλισμού και μηχανημάτων.
- Την επαναλειτουργία της γραμμής Πρίνου-Καβάλας με επαρκή δρομολόγια, για την ασφαλή και γρήγορη μετάβαση των ασθενών στο νοσοκομείο Καβάλας, αλλά και για τις άλλες ανάγκες των κατοίκων του νησιού
- Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ σε όλους τους κατοίκους του νησιού.
- Να υπάρχει μέριμνα για την εξειδικευμένη παρακολούθηση των νοσούντων.

- Για όσους ασθενείς κριθεί ότι δεν χρίζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο, να επιταχτούν με ευθύνη του κράτους και του δήμου ξενοδοχειακές μονάδες για το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας, για να σταματήσει η διασπορά στην οικογένεια, με μέριμνα για παρακολούθηση τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής.
- Άμεσα να εξασφαλιστούν για οικογένειες και κυρίως ηλικιωμένους που είναι σε καραντίνα με ευθύνη κράτους και δήμου όλα τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα κλπ) για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
- Τακτικός έλεγχος των λυμάτων για την διεξαγωγή συμπερασμάτων της πορείας του υιικού φορτίου.
- Δημιουργία επιτροπής της πολιτικής προστασίας που θα έρχεται σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τις μονάδες υγείας για την άμεση καταγραφή των κρουσμάτων. (καθημερινή ενημέρωση για τα rapid test και από τα ιδιωτικά εργαστήρια) έτσι ώστε η καταγραφή να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα.
- Να ενισχυθούν τα σχολεία του νησιού με προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 15 μαθητές ανά τμήμα
- Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία σε δασκάλους και μαθητές.
- Άμεσα να κινηθεί η διαδικασία ως εμβολιαστικό κέντρο που έχει οριστεί το κέντρο υγείας  για να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων του νησιού. Να εξασφαλιστεί η στελέχωση του  με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό.

 

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου

 

Χρυσάφης Νίκος

Κυριατζίδου-Παπανάρετου Χαρίκλεια

Λαμπρινίδης Λάμπρος