Το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα, προανήγγειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την εισήγηση της επιτροπής για τα καταστήματα. 

 

Στην τριτολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από  τη Δευτέρα «θα ανοίξει το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα εκτός από κόκκινες περιοχές που θα λειτουργήσουν με click away».

 

Όπως είπε, «καμία επιστρεπτέα προκαταβολή δεν υποκαθιστά το τζίρο των καταστημάτων, ενώ επεσήμανε ότι το λιανεμπόριο είναι απαραίτητο να λειτουργήσει με κανόνες, τους οποίους θα ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε λίγο.

 

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η απόφαση ελήφθη από τους ειδικούς και απηύθυνε έκκληση για επιπλέον στήριξη ώστε να αποδώσει το άνοιγμα και να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με κανόνες..

 

«Στόχος είναι αν και κανείς δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση να εμποδίσουμε στο μέτρο του δυνατού μια άνοδο των κρουσμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Επίσης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, το πρωί της Πέμτης (15/1) ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων για άσκοπη μετακίνηση θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ, ώστε "να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας". 

 

Επεκτείνονται δε, είπε και θα καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει, ωστόσο το μέτρο αυτό "παγώνει" για δέκα μέρες και το πρόστιμο παραμένει στα 300 ευρώ.