γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Στην ιστορία της πόλης μας συναντάμε αρκετές μετονομασίες οδών. Για διάφορους λόγους τα ονόματα άλλαξαν ή οι ονομασίες μετεφέρθησαν σε άλλες περιοχές. Αναπαραστήσουμε την χαρτογράφηση της πόλης τις περασμένες δεκαετίες, μέσα από απόσπασμα χάρτη του κέντρου της πόλης στην δεκαετία του 1920. Ξεκινώ το σημείωμα αυτό με τις μετονομασίες οδών.

 

Η Οδός Ζαλόγγου

 

Ήταν αρχικά στη συνοικία της Παναγίας, το 1949 με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο μετονόμασε την οδό σε Θεοδώρου Πουλίδου (το όνομα του ευεργέτη που χρηματοδότησε το Γηροκομείο της Φιλοπτώχου αλλά και συνέβαλε στη κατασκευή και λειτουργία του Σανατορίου). Η ονομασία «Ζαλόγγου» δόθηκε σε δρόμο στη περιοχή του Βύρωνα (παράλληλη με την Χρυσοστόμου Σμύρνης). Στον δρόμο αυτό στον χάρτη των πρώτων δεκαετιών του αιώνα συναντάμε τις Δημόσιες Υπηρεσίες της πόλης. Η Νομαρχία ήταν εκεί που είναι τώρα το Δημοτικό κτίριο, δίπλα στο 5ο Γυμνάσιο εκεί είναι η Εφορία και η διοίκηση της Αστυνομίας Το Δημόσιο Ταμείο βρίσκεται εκεί που σήμερα η Θ. Πουλίδου συναντά την Μεχμέτ Αλή..

 

Η οδός Επαναστάσεως 1922

 

Ήταν ο δρόμος που συνέδεε την οδό Ομονοίας με την οδό Βενιζέλου στην πλατεία. Την ονομασία αυτή την είχε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Μετονομάσθηκε στη συνέχεια σε οδό «Ιωνος Δραγούμη».

 

Η οδός Αμπάς Χιλμή

 

ήταν ο δρόμος από την πλατεία (διασταύρωση με Δοϊράνης) μέχρι την οδό Αβέρωφ. Μετά τον πόλεμο του 1940 μετονομάσθηκε σε οδό «Κωστή Παλαμά».

 

Η οδός Ομήρων

 

ξεκινούσε από το ύψος του Δημαρχείου και έφθανε μέχρι την Πτολεμαίου. Τμήμα της οδού μετονομάσθηκε σε οδό Ηρώων (μέχρι την διασταύρωση με την Ομονοίας και λίγο πιο πάνω). Μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου και προέδρου Μακαρίου στην Κύπρο, η οδός «Ηρώων» μετονομάσθηκε σε «Εθνάρχου Μακαρίου».

 

η οδός Περσέως

 

Στην ίδια περιοχή υπήρχε η οδός Περσέως, ήταν κάθετη με την Ομήρων και έφθανε μέχρι το σημερινό κτίριο του Ο. Τ. Ε. Η οδός Περσέως μετονομάσθηκε σε οδός Δαμιανού που εκεί αυτή, ως ονομασία ήταν αλλού. Η Δαμιανού βρίσκονταν εκεί που σήμερα βρίσκεται η οδός Μητροπόλεως από την Μητρόπολη μέχρι , τότε, με την διασταύρωση της με την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου.
Η οδός Περσέως βρίσκεται σήμερα στην περιοχή των Ποταμουδίων από την οδό Κ. Τσολάκη διασχίζει την οδό Κυκλάδων μέχρι την οδό Ηφαίστου.

 

Η οδός Βασιλέως Παύλου

 

ήταν η παραλιακή λεωφόρος που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1950 από τα έργα προσχώσεων στην παραλία. Αρχή της δεκαετίας του 1980 η οδός μετονομάσθηκε σε «Εθνικής Αντιστάσεως».

 

Η οδός Ρούσβελτ

 

Το όνομα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Φραγκλίνου Ρούσβελτ . Η οδός μετονομάσθηκε σε «Δημάρχου Κώστα Τσολάκη» που διετέλεσε Δήμαρχος Καβάλας στις περιόδους 1964-1967 (παύτηκε από την χούντα) και εκλέχθηκε ξανά την περίοδο 1975-1978.Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας μπορεί να μην έδωσε ονομασία σε δρόμο σε έναν άλλο πρόεδρο των Η. Π. Α. Τον ανακήρυξε όμως επίτιμο δημότη Καβάλας , πρόκειται για τον Χάρη Τρούμαν και η απόφαση εκείνη είχε παρθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το 1949 .

 

Η οδός Βουκεφάλα

 

Ήταν στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, η οδός μετονομάσθηκε σε Αριστοτέλους. Βρίσκεται στο πάνω τμήμα της Δημοτικής Αγοράς .

 

Η οδός Μάρνης 

 

Η οδός ήταν στην δυτική πλευρά της πόλης από το Φάληρο μέχρι την συνοικία της Αγίας Παρασκευής. Μετονομάσθηκε σε οδό Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης

 

Στη μια από τις φωτογραφία που αναρτώ ένας παλιός χάρτης της πόλης μας γυρίζει αρκετές δεκαετίες πίσω, στην Καβάλα της δεκαετίας του 1920. Στην πόλη μετά πολλά ξενοδοχεία αλλά και τους προσφυγικούς συνοικισμούς που αποτυπώνονταν στον χάρτη εκείνο.

 

 

Πολλοί δρόμοι παραμένουν και σήμερα , εξίσου πολλοί έχουν αλλάξει ονομασία και βέβαια αρκετοί νέοι προστέθηκαν. Η πόλη άλλαξε προσέθεσε ζωτικό χώρο στον αστικό της ιστό .