Το ενάμιση χιλιόμετρο της αρχαίας οδού Εγνατία που έχει διασωθεί στις παρυφές της Καβάλας θα επιδιώξει να συντηρήσει και να αναδείξει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου με χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ στο πλαίσιο της ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής της Οδού Εγνατία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Πριν από περίπου είκοσι χρόνια, ο Δήμος Καβάλας είχε εκπονήσει ένα πρόγραμμα ανάδειξης του λιθόστρωτου μονοπατιού της αρχαίας Εγνατίας, καθώς μέχρι τότε μόνο μια μεγάλη σύγχρονη ταμπέλα πάνω στην εθνική οδό Καβάλας - Δράμας θύμιζε στους διερχόμενους οδηγούς την ύπαρξη του δρόμου. Με τη νέα μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων γίνεται εκ νέου μια προσπάθεια για τη συντήρηση και την ανάδειξη της αρχαία οδικής αρτηρίας ώστε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης αναμένεται να ξεκινήσουν την Άνοιξη του 2021, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Η αρχαία Εγνατία Οδός είναι σήμερα χωρισμένη σε δύο τμήματα, εξαιτίας των αυτοκινητόδρομων που έχουν διανοιχθεί στο ύψωμα του Αγίου Σίλα (σύμφωνα με την παράδοση εδώ κάθισε να ξεκουραστεί ο Απόστολος Παύλος μετά τον ανηφορικό δρόμο από το λιμάνι της Νεάπολης, προτού συνεχίσει τη διαδρομή του προς τους Φιλίππους).

 

Το ένα τμήμα κατηφορίζει από τον Άγιο Σίλα προς τον συνοικισμό του Σταυρού και βλέπει προς την εύφορη πεδιάδα των Φιλίππων. Το δεύτερο και πιο ενδιαφέρον τμήμα της παλιάς Εγνατίας, με μήκος 1.100 μέτρα, ξεκινά και τελειώνει στην περιοχή κάτω από το σημερινό γενικό νοσοκομείο της πόλης.