Σήμερα,Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους μισθωτούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέατο Δώρο Χριστουγέννων. Αν ο εργοδότης δεν καταβάλλει το Δώρο έως ταμεσάνυχτα, προβλέπεται από το νόμο η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης και η επιβολή προστίμου.

 

Το υπουργείο Εργασίαςαπευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς1.060.434 εργαζομένων, το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίαςγια την περίοδο 1ηΜαΐου έως 30 Νοεμβρίου.

 

Σε δεύτερη πληρωμή, μετά την Πρωτοχρονιά, αρχέςΙ ανουαρίουκαι σε κάθε περίπτωση έως 31/1, τοκράτοςθα καταβάλλει το τελευταίο τμήμα του Δώρου, δηλαδή την αναλογία για το χρονικό διάστημα αναστολής του Δεκεμβρίου (1/12 – 31/12).

 

Φέτος, λόγω των εκτάκτων κυβερνητικών μέτρων (αναστολές συμβάσεων, μηχανισμό "Συν-Εργασία") που έχουν εφαρμοσθεί από την άνοιξη για τη στήριξη των εργαζομένων απέναντι στις συνέπειες της κορονο-κρίσης, οι δικαιούχοι του "14ου μισθού" χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την εργασιακή κατάσταση στην οποία βρέθηκαν.

 

Αντίστοιχα, τρεις κατηγορίες θα χωριστούν και οι "χριστουγεννιάτικες" καταβολές οι οποίες θα γίνουν σε όσους προσελήφθησαν φέτος, μετά το Μάιο. Σε αυτές ανήκουν:

 

- Οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα μέτρο στήριξης από το Μάιο και έπειτα. Θα λάβουν τον "14ο" μισθό αποκλειστικά από τους εργοδότες τους ανάλογα με τους μήνες που έχουν εργαστεί. Όσοι κατά τον τρέχοντα μήνα έκλεισαν 8μηνο, θα λάβουν στο 100% το Δώρο Χριστουγέννων. Όσοι έκλεισαν λιγότερους από 8 μήνες, θα λάβουν κατ΄αναλογία, μικρότερο Δώρο.

 

- Οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί σε κάποιο μέτρο στήριξης (αναστολή ή "Συν-Εργασία" ή και στους δύο) αλλά έχουν εργασθεί και κανονικά από το Μάιο και έπειτα. Αυτοί θα λάβουν Δώρο Χριστουγέννων από τους εργοδότες για τους μήνες που δούλεψαν και επίδομα Χριστουγέννων από το κράτος για τους μήνες που βγήκαν σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στη "Συν-Εργασία" θα λάβουν Δώρο Χριστουγέννων για τις ώρες που απασχολήθηκαν και επίδομα Χριστουγέννων από το κράτος υπολογισμένο επί του 60% των ωρών που δεν εργάσθηκαν.

 

- Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν βγει συνεχώς σε αναστολή από το Μάιο και έπειτα. Θα λάβουν μόνο από το κράτος επίδομα Χριστουγέννων.

 

Ο "χάρτης" των δικαιούχων

 

Πιο αναλυτικά, οι τρεις κατηγορίες των δικαιούχων έχουν ως εξής.

 

1. Δικαιούχοι αποκλειστικά του εργοδοτικού Δώρου Χριστουγέννων

 

Όσον αφορά στους εργαζομένους οι οποίοι δεν βγήκαν καθόλου σε αναστολή στο διάστημα μεταξύ Μαΐου-Νοεμβρίου, ούτε εντάχθηκαν στο μηχανισμό "Συν-Εργασία" μεταξύ Ιουνίου -Νοεμβρίου, δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων αποκλειστικά από τους εργοδότες τους.

 

Το Δώρο αυτό θα υπολογισθεί επί του ονομαστικού μισθού που προβλέπει η σύμβασή τους και ανέλθει στο 100% αυτού, εφόσον οι εργάζονταν συνεχώς από το Μάιο έως και τον τρέχοντα μήνα (σ.σ. Δεκέμβριο).

 

Για παράδειγμα έστω μισθωτός με 1500 ευρώ καθαρό μισθό, απασχολήθηκε στο οκτάμηνο Μαΐου -Δεκεμβρίου 2020.

 

Θα λάβει Δώρο Χριστουγέννων ύψους 1500 ευρώ. Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν Δώρο Χριστουγέννων αποκλειστικά από τους εργοδότες τους.

 

2. Δικαιούχοι εργοδοτικού Δώρου Χριστουγέννων και κρατικού επιδόματος Χριστουγέννων

 

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι βγήκαν έστω και κάποιες μέρες σε αναστολή (μεταξύ Μαΐου -Νοεμβρίου) ή/και εντάχθηκαν στη "Συν-Εργασία" (μεταξύ Ιουνίου-Νοεμβρίου), δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων από τον εργοδότη τους υπολογισμένο επί του ονομαστικού μισθού για το διάστημα που εργάστηκαν και επίδομα Χριστουγέννων από το κράτος, υπολογισμένο επί της αποζημίωσης (για τις υπό αναστολή) και επί της ενίσχυσης (για τους "συν-εργαζόμενους") για όσο διάστημα διήρκησε η αναστολή ή η "συν-εργασία" αντίστοιχα.

 

Σημειώνεται πως σήμερα θα καταβληθεί το κρατικό επίδομα Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στην περίοδο της καταβολής αποζημιώσεων (λόγω αναστολής) ή/και ενισχύσεων (λόγω "Συν-Εργασίας) μέχρι και το Νοέμβριο.

 

Το επίδομα που αντιστοιχεί στο Δεκέμβριο, θα καταβληθεί εντός του επόμενου μήνα. Στην κατηγορία αυτή, όπως και στην επόμενη (σ.σ. δικαιούχοι αποκλειστικά κρατικού επιδόματος Χριστουγέννων) ανήκουν 1 εκατομμύριο δικαιούχοι.

 

Για παράδειγμα, έστω μισθωτός με ονομαστικό καθαρό μισθό 2000 ευρώ. Τον Μάιο και τον Ιούνιο βγήκε σε αναστολή και έλαβε αποζημίωση 534 ευρώ/μήνα.

 

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς μειώθηκε κατά 50% ο μισθός του, εντάχθηκε στο μηχανισμό "Συν-Εργασία", λαμβάνοντας καθαρό μισθό 1000 ευρώ και οικονομική ενίσχυση από το κράτος ύψους 600 ευρώ (60% της μείωσης που υπέστη).

 

Από το Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο, καθώς βγήκε από τη "Συν-Εργασία" και συνέχισε να εισπράττει 2000 ευρώ καθαρό μισθό.

 

Ο εργαζόμενος αυτός θα λάβει Δώρο Χριστουγέννων ύψους 1000 ευρώ από τον εργοδότη του για τους τέσσερις μήνες που αμείφθηκε από τον εργοδότη του με βάση τον ονομαστικό καθαρό μισθό του. Στα 1000 ευρώ αυτά θα προστεθούν άλλα 250 ευρώ (ως Δώρο) λόγω του μισθού που ελάμβανε για τους δύο μήνες ένταξής του στη "Συν-Εργασία" (Ιούλιος -Αύγουστος 2020). Συνολικά, δηλαδή από τον εργοδότη του θα λάβει ως Δώρο Χριστουγέννων φέτος το ποσό των 1.250 ευρώ.

 

Για το δίμηνο της ένταξης του στη "Συν-Εργασία" (Ιούλιος -Αύγουστος 2020) θα λάβει κρατικό επίδομα Χριστουγέννων ύψους 150 ευρώ. Για το δίμηνο της αναστολής της σύμβασής τους στο δίμηνο Μαίου-Ιουνίου 2020 θα λάβει επιπλέον από το κράτος ως επίδομα Χριστουγέννων το ποσό των 133 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή από το κράτος ως επίδομα Χριστουγέννων λόγω της αναστολής και της "Συν-Εργασίας", θα λάβει το ποσό των 283 ευρώ.

 

Ο εργαζόμενος του παραδείγματος μας θα λάβει από τον εργοδότη του και το κράτος για τα Χριστούγεννα το ποσό των 1533 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 76% του Δώρου που θα έπαιρνε μόνο τον εργοδότη σε περίπτωση που δεν έβγαινε σε αναστολή και δεν εντασσόταν στη "Συν-Εργασία".

 

3. Δικαιούχοι αποκλειστικά του κρατικού επιδόματος Χριστουγέννων

 

Οι μισθωτοί, οι οποίοι στο 7μηνο διάστημα Μαΐου-Νοεμβρίου ήταν συνεχώς και αδιαλείπτως σε αναστολή (πχ στον τουρισμό), θα λάβουν αποκλειστικά από το κράτος επίδομα Χριστουγέννων. Στην κατηγορία αυτοί ανήκουν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή για ένα διάστημα μικρότερο από το προαναφερθέν 7μηνο, πχ για 5 μήνες, και έπειτα απολύθηκαν.

 

Για παράδειγμα, έστω μισθωτός (σ.σ. στον τουρισμό) βγήκε σε αναστολή Μάιο έως το Νοέμβριο.

 

Θα λάβει επίδομα Χριστουγέννων από το κράτος υπολογισμένο επί της αποζημίωσης των 534 ευρώ για το 6μηνο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου και επί της αποζημίωσης των 800 ευρώ για το Νοέμβριο. Το επίδομα που θα προκύψει για την πρώτη περίοδο θα ανέλθει στα 400 ευρώ, ενώ για το Νοέμβριο, θα ανέλθει στα 100 ευρώ.

 

Συνολικά, δηλαδή ως επίδομα Χριστουγέννων από το κράτος ο εν λόγω μισθωτός σήμερα θα λάβει το ποσό των 500 ευρώ. Αν, μάλιστα, συνεχίσει η αναστολή του και κατά τον τρέχοντα μήνα, θα λάβει επιπλέον επίδομα ύψους 66 ευρώ, τον επόμενο μήνα.