Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών  του Δήμου Καβάλας καλείται να διαχειριστεί αρκετές καταστάσεις βίας με τους αριθμούς να... μαρτυρούν την αύξηση των περιπτώσεων. 

 

 

Η άσκηση βίας δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να βάλουμε ένα τέλος στην κακοποίηση που δέχονται οι γυναίκες λόγω του φύλου τους. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας ανήκει στο πανελλήνιο υποστηρικτικό δίκτυο δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και  βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα που απευθύνεται σε αυτό. Από το 2013, που ξεκίνησε η λειτουργία του, έχουν ζητήσει βοήθεια περίπου 900 γυναίκες. 

 

Από αυτές, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά γυναίκες που έχουν δεχθεί βία, κυρίως ενδοοικογενειακή, και μικρότερο ποσοστό γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (άνεργες, μονογονείς, ΑΜΕΑ, μετανάστριες κ.α.). Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο δέχθηκε 127 νέα αιτήματα, από τα οποία τα 72 αφορούσαν περιστατικά βίας και τα 55 αφορούσαν περιστατικά κοινωνικών διακρίσεων.  Πρίν το πρώτο lockdown απευθύνονταν στο Κέντρο περίπου 10-15 νέες συμβουλευόμενες κάθε μήνα, ενώ κατα τη διάρκεια της καραντίνας και μετά την άρση των μέτρων ο αριθμός των νέων συμβουλευόμενων αυξήθηκα αισθητά καθώς οι νέες υποδοχές έφτασαν τις 25 ανά μήνα.

 

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας, κοινωνιολόγος, κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος και νομικός σύμβουλος, στηρίζουν τις γυναίκες ολιστικά μέσα από συνεδρίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής.  Κάθε χρόνο υλοποιούνται δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.  Έτσι και φέτος, τα στελέχη προσέγγισαν μέσω διαδικτύου ανθρώπους ,που γνωρίζουμε όλοι μέσα από την τηλεόραση μας, ζητώντας τους να βιντεοσκοπήσουν τα δικά τους μηνύματα ενάντια στη βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. 

 

Όλα αυτά τα μηνύματα συγκεντρώθηκαν σε ένα βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει υπότιτλους και διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.  Έτσι λοιπόν, εάν βιώνεις δύσκολες καταστάσεις μέσα στο σπίτι σου, εάν δέχεσαι παρενόχληση στο χώρο εργασίας σου, εάν είσαι άνεργη και αναζητάς μια θέση εργασίας, εάν είσαι μόνη μητέρα, εάν είσαι μετανάστρια, μη διστάσεις. Επικοινώνησε με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας, στα τηλέφωνα 2513500190 και 2513500441, προκειμένου να λάβεις υποστήριξη από το κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό που το στελεχώνει.