Δραματική είναι η κατάσταση σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού μη έχοντας πλέον κενές κλίνες για να δεχθούν περιστατικά. Στο νοσοκομείο της Καβάλας όλοι είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αύξησης κρουσμάτων «πολεμώντας» με όσα μέσα διαθέτουν.

 

Στο νοσοκομείο Καβάλας έχει σημάνει συναγερμός. Στα 12 κρεβάτια ΜΕΘ, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (10/11) νοσηλεύονται 8 άτομα, με ασθενείς από Καβάλα, Δράμα και Σέρρες.

 

Εδώ και μέρες έχει ανοίξει ο 5ος όροφος και από το Σαββατοκύριακο που πέρασε μία πτέρυγα του 3ου ορόφου. Συνολικά υπάρχουν 74 κρεβάτια αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό. Σε αυτά 38 ασθενείς νοσηλεύονται την Τρίτη 10/11, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο KavalaNews.GR ο διοικητής Ντίνος Κλειτσιώτης.

 

Κρούσματα και σε εργαζόμενους! 

Γιατροί και νοσηλευτές από το Νοσοκομείο Καβάλας που επικοινώνησαν με το KavalaNews.GR κάνουν λόγο για δεκάδες κρούσματα στο προσωπικό του νοσοκομείου, σε υγειονομικούς και μη, ενώ περιγράφουν μια κατάσταση με πάρα πολλές ελλείψεις που έχει δημιουργήσει κόπωση και κακή ψυχολογία. 

 

Ο κορωνοϊός μπήκε στο σπίτι μας

 

"Ο κορωνοϊός μπήκε και στο Νοσοκομείο. Μπήκε και στο σπίτι μας" λένε σε δραματικούς τόνους και ζητούν άμεση ενίσχυση σε προσωπικό ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Σύμφωνα με τις περιγραφές, θετικοί στον κορωνοϊό έχουν βγει εργαζόμενοι σε αρκετές κλινικές αλλά και στο φαρμακείο του Νοσοκομείου. 

 

Σημειώνεται ότι αρκετοί εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε προληπτική καραντίνα με αποτέλεσμα να υπάρχουν απουσίες

 

Τι λέει ο διοικητής του Νοσοκομείου

 

Απαντώντας σε ερώτηση του KavalaNews.GR για το θέμα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ντίνος Κλειτσιώτης είπε πως γιατροί και νοσηλευτές με κορωνοϊό υπολογίζονται στα 5 άτομα, ενώ οι συνολικές ελλείψεις αυτή τη στιγμή υπολογίζονται στα 15 άτομα.

 

Τα τεστ στο προσωπικό του νοσοκομείου γίνονται δειγματοληπτικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα όταν απαιτηθούν και είναι rapid test κι αν χρειαστεί και μοριακά.

 

Κλειστά τα Περιφερειακά Ιατρεία - μετακίνηση έξι γιατρών από Κέντρα Υγείας στο Νοσοκομείο 

 

Τα περιφερειακά ιατρεία σε όλο το νομό έχουν πλέον κλείσει και ήδη προωθείται η μετακίνηση 6 γενικών γιατρών από τα Κέντρα Υγείας Χρυσούπολης και Ελευθερούπολης στο νοσοκομείο Καβάλας, για στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). 

 

«Προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Μακάρι να μην έχουμε κόσμο που νοσεί, αλλά δυστυχώς τα περιστατικά αυξάνονται», είπε σχετικά ο κ. Κλειτσιώτης υποστηρίζοντας επίσης ότι "η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι πλήρως στελεχωμένη".

 

"Δεν μπορούν να αυξηθούν οι ΜΕΘ" 

 

«Δυνατότητα να αυξήσουν κρεβάτια ΜΕΘ δεν υπάρχει έχουν φτάσει στα όρια τους.  Πλέον όλα τα νοσοκομεία οφείλουν να υποστηρίξουν περιστατικά με κορωνοϊό» δήλωσε στο KavalaNews.GR η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καβάλας, Κλαίρη Λαμπίρη.

 

Σε ό,τι αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αν το νοσοκομείο είναι καλυμμένο, η κ. Λαμπίρη είπε ότι, «η διοίκηση μας λέει ναι, αλλά κρατάμε πισινή».

 

Σήμερα (10/11) στο νοσοκομείο Καβάλας έγιναν 112 τεστ κορωνοϊού και τα 19 ήταν θετικά.

 

 

Τηλεδιάσκεψη με Κικίλια

 

Σαφείς οδηγίες στους διοικητές των Νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, για το επιχειρησιακό σχέδιο που αναπτύσσεται για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Βόρεια Ελλάδα που δοκιμάζονται, έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε σήμερα.

 

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στους διοικητές: «Έχετε τη στήριξη και την εμπιστοσύνη μου. Μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τα καταφέρουμε».

 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και οι διοικητές της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης και ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.