Η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη αποτελούν τις δύο μοναδικές περιοχές στη βορειοανατολική Ελλάδα όπου δεν έχουν διενεργηθεί μαζικά τεστ κορωνοϊού στο γενικό πληθυσμό. 

 

Κι όμως. Ο ιός έχει μπει για τα καλά στην τοπική κοινότητα.

 

Τα χιλιάδες δωρεάν τεστ στις Σέρρες, τη Δράμα, την Κομοτηνή, λίγο καιρό πριν στην Ξάνθη, έχουν δείξει για τις συγκεκριμένες περιοχές ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος

 

"Μονόδρομος" οι ιδιώτες για την Καβάλα 

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα περισσότερα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια του νομού Καβάλας παρέχουν τη σχετική υπηρεσία επί πληρωμή και η ζήτηση είναι τεράστια. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τα 4 διαφορετικά είδη τεστ που υπάρχουν, πόσο κοστίζουν και ποια είναι τα μικροβιολογικά εργαστήρια που λειτουργούν σε Καβάλα, Κρηνίδες, Χρυσούπολη, Λιμένα, Λιμενάρια, Ελευθερούπολη, Νέα Πέραμο, Νικήσιανη και παραλία Οφρυνίου 

 

Υπάρχουν ελάχιστα εργαστήρια που -για την ώρα- δεν κάνουν τεστ κορωνοϊού, αλλά ετοιμάζονται να αρχίσουν …για να μην συνεχίσουν να διώχνουν πελάτες. 

 

Σε όλο το νομό Καβάλας, σε 9 διαφορετικές περιοχές, λειτουργούν περί τα 30 μικροβιολογικά εργαστήρια. Τα περισσότερα από αυτά έχουν τη δυνατότητα για τεστ κορωνοϊού. 

 

 

50-100 τεστ στο νοσοκομείο / 300-400 σε ιδιώτες

 

Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα που περνά, τα ιδιωτικά εργαστήρια χειρίζονται από 300 έως 400 ελέγχους. Αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι μικροβιολόγοι που μίλησαν στο KavalaNews.GR ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που υπολογίζουν ότι τα τεστ κάποιες μέρες ξεπερνούν αθροιστικά και τα 400. 

 

Η ζήτηση είναι τεράστια και η κίνηση σε ορισμένα εργαστήρια είναι τόσο μεγάλη που υπάρχει λίστα αναμονής για ραντεβού. 

 

 

τουλάχιστον 60 «άγραφτα» κρούσματα τη μέρα 

 

Οι περισσότεροι μικροβιολόγοι σημειώνουν ότι περίπου 1 στα 5 τεστ βγαίνει θετικό (ποσοστό 20%) που σημαίνει περί τα 60 έως και 80 θετικά ημερησίως. Ορισμένοι ανεβάζουν το ποσοστό στο 25% (75-100 θετικά ανά ημέρα). 

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των Καβαλιωτών επιλέγουν rapid test (κυρίως λόγω κόστους). Όμως τα αποτελέσματα των rapid test δεν προσμετρώνται σε αυτά που ανακοινώνει καθημερινώς ο ΕΟΔΥ. 

 

Για το θέμα πάντως επικρατεί σύγχυση καθώς κάποιοι δήλωναν ή προσπαθούσαν να δηλώσουν και τα rapid στον ΕΟΔΥ (έγιναν μάλιστα και ιχνηλατήσεις σε κάποιες περιπτώσεις rapid test ενώ στον αντίποδα δεν έγιναν ιχνηλατήσεις για κανονικά PCR...). 

 

Ορισμένοι μικροβιολόγοι είπαν πως σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος κρατούν στοιχεία (όπως πχ ΑΜΚΑ) του ασθενή και προχωρούν κανονικά σε ενημέρωση του Μητρώου Ασθενών COVID, ασχέτως τύπου τεστ. 

 

Γενικά θεωρείται ότι γίνεται υποκαταγραφή και υποδιάγνωση της κατάστασης.

 

Τα περισσότερα εργαστήρια της Καβάλας επιβεβαιώνουν την επιστημονική εκτίμηση που συζητείται τελευταία ότι έχει ήδη προσβληθεί περίπου το 10% του πληθυσμού

 

 

Δεν συνταγογραφούνται! 

 

Η μεγάλη ζήτηση για τεστ σε ιδιώτες είναι ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει στην τοπική κοινότητα αφού πολύς κόσμος, ακόμη και χωρίς συμπτώματα, έχει υποψία ή απλώς φόβο ότι κόλλησε από κάποιον δικό του και σπεύδει για έλεγχο. 

 

Από την μια το άγχος (ενίοτε και οι εμμονές) του κόσμου, από την άλλη το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσβαση του γενικού πληθυσμού σε δημόσια δομή υγείας για δωρεάν προληπτικό έλεγχο, έχουν δημιουργήσει συνθήκες μεγάλου «μποτιλιαρίσματος» στους ιδιώτες μικροβιολόγους. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει σήμερα κάλυψη του κόστους των τεστ από τη δημόσια ασφάλιση κι ως εκ τούτου τα τεστ δεν συνταγογραφούνται. 

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά, ιδιαίτερα αυτοί που λόγω της δουλειάς τους ή άλλων ιδιαιτεροτήτων πρέπει να επαναλαμβάνουν το τεστ.

 

Ενδεικτικά, ένα rapid test μπορεί να κοστίζει έως και 50€ κι ένα κανονικό PCR τεστ μπορεί να κοστίζει 100€ ή και περισσότερα.

 

Αναλυτικά στοιχεία για τα τεστ σε ιδιώτη μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

 

 

Η Καβάλα στις 15 περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα

(ακόμη και χωρίς μαζικά τεστ – χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα θετικά rapid test) 

 

Στον πίνακα που ακολουθεί, φαίνονται οι 15 περιοχές της χώρας με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού. 

 

Στη λίστα αυτή, όπως την παρουσιάζει το iMedD με στοιχεία έως το πρωί της Κυριακής 8/11/2020 έχουν περιληφθεί τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μόνο για τα μοριακά τεστ PCR (όχι για τα rapid test) που διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά εργαστήρια. 

 

Σε πολύ υψηλές θέσεις βρίσκονται περιοχές με μεγάλο πληθυσμό όπως οι Σέρρες αλλά και η Δράμα που έχει τον μισό πληθυσμό. 

 

Η Καβάλα και ο Έβρος, παρά το ότι δεν έχουν δεχθεί κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τεστ στον γενικό πληθυσμό, περιλαμβάνονται μέσα στις 15 περιοχές στην Ελλάδα με τα περισσότερα κρούσματα.