Για ακόμη μία χρονιά ο Αγροτικός κλάδος του Νομού Καβάλας δέχεται ένα πλήγμα συνεχίζοντας την καταστροφική συνέχεια του 2018 και 2019. Οι σταφυλοπαραγωγοί του Νομού Καβάλας και συγκεκριμένα του δήμου Παγγαίου δέχτηκαν για ακόμη μία χρονιά οικονομική καταστροφή αυτή τη φορά λόγω εξωγενούς παράγοντα που λέγεται covid 19.

 

Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν:

 

«Και ενώ η χρονιά κύλησε σχετικά άψογα όσο αφορά τις κλιματικές συνθήκες οι οποίες πρόσφεραν ένα ποιοτικό σταφύλι σε όλες τις ποικιλίες και δεν υπήρξαν προβλήματα με ασθένειες η κατάσταση με τον covid 19 δημιούργησε μία ευμετάβλητη κατάσταση στις εξαγωγές αλλά και στις πωλήσεις εντός των συνόρων του προϊόντος με αποτέλεσμα εξαιτίας της αβεβαιότητας να υπάρξουν πολλά προβλήματα στους παραγωγούς όσο αφορά την προώθηση του προϊόντος και τη διάθεση του αναγκάζοντάς τους να πουλήσουν το προϊόν σε πολύ χαμηλές τιμές η και ακόμα να μην καταφέρουν να πουλήσουν τα σταφύλια διότι οι έμποροι, τοπικοί και μη δεν αγόραζαν σταφύλια καθώς οι αγορές λόγο του covid 19 η με πρόσχημα την ύπαρξη του είχαν (?) μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

 

Σε πολλές των περιπτώσεων οι έμποροι εκμεταλλεύτηκαν αυτή την κατάσταση και αγόρασαν προϊόντα σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές εκμεταλλευόμενοι και την οικονομική δυστυχία των παραγωγών ενώ σε άλλες περιπτώσεις με πρόσχημα την αβεβαιότητα προώθησης του προϊόντος άφησαν μισό άκοπα αμπέλια  κρεμάζοντας έτσι τους παραγωγούς.

 

Τα φετινά προβλήματα ήρθαν να επισκιαστούν και από τις βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου που δημιούργησαν προβλήματα σε Σουλτανίνες και προστέθηκαν στον φαύλο κύκλο του ΕΛΓΑ ο οποίος έχει γυρίσει την πλάτη του στους αγρότες βάζοντας πέρσι χαμηλά ποσοστά στις ζημιές από βροχοπτώσεις,χωρίς να έχει εκδώσει ακόμα τις ενστάσεις για τα περσινά πορίσματα των ζημιών από τις βροχοπτώσεις,χωρίς να έχει εξοφλήσει Αντιχαλαζικά προγράμματα και χωρίς ακόμα να έχει εκδώσει νεότερο Αντιχαλαζικό πρόγραμμα.

 

Ζητάμε και επιβάλλεται  οι πολιτικοί φορείς να πιέσουν και να διεκδικήσουν για τον νομό μας την ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ η ένταξη στον κανονα ''de minimis'' τόσο για τα Σταφύλια όσο και τις Ελιές τύπου Χαλκιδικής. Εαν θέλετε ο πρωτογενής τομέας να συνεχίσει να παράγει και ταυτόχρονα να είναι κινητήριος μοχλός της τοπικής οικονομίας στηρίξτε τον ουσιαστικά κι όχι με χτυπήματα στην πλάτη του Καβαλιωτη Αγροτη και με κερασμένους καφέδες στα καφενεία».

 

ΟΜΑΔΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΑΓΓΑΙΟΥ