Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 στα γραφεία της ΔΔΕ Καβάλας κατατίθενται οι δηλώσεις απόσυρσης των ψηφοδελτίων ΟΛΩΝ των συνδυασμών που έχουν υποβάλει αιτήσεις υποψηφιότητας για τις αρχαιρεσίες ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΔΕ Καβάλας.

 

 

Η παραπάνω ενέργεια συνιστά πολιτική πράξη, με την οποία η ΕΛΜΕ Καβάλαςσυντασσόμενη με τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, απαντά στην επίθεση που εξαπέλυσε το ΥΠΑΙΘ ενάντια στις δύο μεγαλύτερες ομοσπονδίες, αυτές των εκπαιδευτικών. Μια επίθεση που προωθεί αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις παράλληλα με τη συκοφαντική δυσφήμιση ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

 

 

Α. Εγείρεται σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας.

Αυτό επειδή, οι εκλογές αποτελούν δημοκρατική και συλλογική πολιτική πράξη, η οποία ολοκληρώνεται σε δύο στάδιαΚατά το πρώτο οι απερχόμενοι αιρετοί λογοδοτούν σε Γενική Συνέλευση στην οποία παρίστανται οι εκπροσωπούμενοι εκπαιδευτικοί. Κατά το δεύτερο στάδιο πραγματοποιείται η ψηφοφορία

Υπό τις παρούσες συνθήκες, 

1.   η λογοδοσία ακυρώνεται,

2.   η ψηφοφορία μετατρέπεται σε άνευρη διαδικασία, 

3.   οι εκπαιδευτικοί σε τηλε-ψηφοφόρους 

4.   και συνολικά οι εκλογές μετατρέπονται σε δημοσκοπική παρωδία. 

 

 

 

Β.  Δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, γιατί με την ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ που επελέγη :

 

1.   Η ψηφοφορία πραγματοποιείται με έναν απλό ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link). Δεν υπάρχει κωδικός ασφαλείας (pin(όπως για παράδειγμα στις χρηματικές συναλλαγές με το ebanking), ούτε ελάχιστος χρόνος μέσα στον οποίο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

2.   Ο/Η ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα, όσο χρόνο διαρκεί η ψηφοφορία, να ξαναψηφίσει, αλλάζοντας την ψήφο του. Αυτό ισοδυναμεί με άνοιγμα της κάλπης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και υπό κανονικές συνθήκες κάτι τέτοιο ακυρώνει ολόκληρη τη διαδικασία. 

 

3.   Δεν εξασφαλίζεται ότι κατά την ψηφοφορία ο ψηφοφόρος είναι μόνος του. Σε μια έντονα ιεραρχημένη κοινότητα με σοβαρές εξαρτήσεις, όπως η εκπαιδευτική, αυτό ισοδυναμεί με το να βρίσκεται κάποιος πίσω από το παραβάν με τον προϊστάμενό του. 

 

4.   Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος της ψηφοφορίας μπορεί να δοθεί από κάποιον αδιάφορο ψηφοφόρο σε κάποιον τρίτο, ο οποίος μπορεί να ψηφίσει αντ’ αυτού. Είναι σαν να δίνει κάποιος την ταυτότητά του στις βουλευτικές εκλογές σε κάποιον άλλο για να ψηφίσει στη θέση του. 

 

5.   Ο χειριστής του κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της ψηφοφορίας, δυνητικά είναι γνώστης των επιλογών των ψηφοφόρων και επιπλέον έχει δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα. Έτσι δεν διασφαλίζεται η υποκλοπή δεδομένων σχετικά με τις επιλογές των ψηφοφόρων.

6.   Η εφορευτική επιτροπή είναι διακοσμητική. Τα μέλη της δεν μπορούν να ελέγξουν την ψηφοφορία ούτε να αποτρέψουν πιθανές παρεμβάσεις. Έχουν μόνο τα ονόματα όσων ψηφίζουν εκείνη την χρονική στιγμή, χωρίς να μπορούν να διαπιστώσουν το πραγματικό πρόσωπο και τις συνθήκες.

 

7.   Η Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις «τηλε-εκλογές» δεν υπακούει στο πλαίσιο που ορίζει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων.

 

 

 

Γ.  Συκοφαντούνται οι εκπαιδευτικοί, το έργο μας και η συνδικαλιστική μας δράση, από το ΥΠΑΙΘ και τα ΜΜΕ

 

1.   Κατηγορούμαστε ως ψηφιακά αναλφάβητοι. Η κατηγορία μόνον γέλιο μπορεί να προκαλέσει, όταν στον ψηφιακό μας αλφαβητισμό εναπόκειται η εξ αποστάσεως διδασκαλία εν μέσω πανδημίας.

 

2.   Κατηγορούμαστε ως πολέμιοι της τεχνολογίας και της «προόδου». Επίσης γελοία κατηγορία, δεδομένου ότι έχουμε καταδείξει πως οι «τηλε-εκλογές» μέσω της Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ δεν είναι ούτε ασφαλείς ούτε αξιόπιστες.

 

3.   Κατηγορούμαστε ως «τεμπέληδες», επειδή τάχα αρνούμαστε την επιλογή του Σάββατου ως μέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, γιατί δεν επιθυμούμε να κάνουμε μάθημα. 

 

 

Να ενημερώσουμε την Υπουργό ότι:

α) Η ημέρα αργίας ΔΕΝ ήταν αίτημα του συνδικαλιστικού κόσμου.

β) Χορηγήθηκε από το κράτος για τις εκλογές σε όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, όχι μόνον σε αυτά των εκπαιδευτικών.

γ) Η ΟΛΜΕ ζήτησε ημέρα καθημερινή και ΧΩΡΙΣ ΑΡΓΙΑ, για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη συμμετοχή και όχι βέβαια για να «χάσουν οι καθηγητές μαθήματα».

 

 

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιβάλλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία με τη διαδικασία του«εντέλλεσθε» ΜΟΝΟΝ για τις εκλογές των εκπαιδευτικώνόχι των άλλων σωματείων, που διεξάγονται την ίδια χρονική περίοδο. Η υποβάθμιση της διαδικασίας της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης και η συκοφαντική μας δυσφήμιση αποτελεί το πρώτο βήμα για να χτυπηθούν τα συνδικάτα και να ανοίξει ο δρόμος των αντιδημοκρατικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η αρχή γίνεται από τις δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις -και από τις πιο μαχητικές- του Δημοσίου Τομέα. 

 

 

 

Για τους παραπάνω λόγους αποσύρουμε τα ψηφοδέλτιά μας από τις υπηρεσιακές εκλογές της 7ηςΝοεμβρίου 2020 και ζητούμε :

 

Αναβολή των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

 

Παράταση της θητείας των αιρετών 

για το διάστημα που υφίσταται η υγειονομική κρίση.

 

Εκλογές με φυσική παρουσία, 

όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καβάλας

 

Υ.Γ. Εάν οι παραιτήσεις μας δεν γίνουν δεκτές και διενεργηθούν εκλογές-παρωδία,

α) καλούμε τους/τις εκπαιδευτικούς να μην τις νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους 

β) δηλώνουμε ότι, σε περίπτωση εκλογής μας, θα παραιτηθούμε ΟΛΟΙ πάραυτα.