Την ξεκάθαρη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής θητείας παραγνωρίζοντας πιθανό πολιτικό κόστος επανέλαβε από τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

"Κάποιες φορές είναι προτιμητέα μια απόφαση με πολιτικό κόστος παρά μια μη απόφαση με εθνικό κόστος. Η εθνική επιταγή επιβάλλει ότι οι μονάδες πρέπει να ενισχυθούν" είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή με την αναφορά του να γίνεται δεκτή με χειροκροτήματα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

 

 «Αλλοπρόσαλη στάση της Τουρκίας»

 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της πρότασης δυσπιστίας προς τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που προκλήθηκε από τον Γιάννη Ραγκούση να πάρει θέση για τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη και το Oruc Reis, υποστήριξε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. έχει εξαγγελθεί ήδη από τον πρωθυπουργό και «αποτελεί δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα και στη σφαίρα προστασίας που καλύπτονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν περιλαμβάνονται τα δυνητικά, αλλά τα απόλυτα δικαιώματα».

 

Για απαράδεκτη δήλωση που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα έκανε λόγο ο Γιάννης Ραγκούσης που χαρακτήρισε την ομιλία του ως «βουλευτή Καβάλας της ΝΔ» κι όχι ως υπουργού Εθνικής Άμυνας.

 

 «Είναι ολοένα και εντεινόμενη αναθεωρητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, με την οποία δοκιμάζεται η ειρήνη κ ασφάλεια στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε: « αποδείξαμε μέσα από μια καθολική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα καμία Ελληνίδα και κανένας Έλληνας. Μπορούν οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς».

 

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως «η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της» και σημείωσε πως «έχουμε ισχυρή αποτρεπτική ισχύ στις Ένοπλες Δυνάμεις». Όπως είπε, η χώρα απέτρεψε τις απειλές σε Έβρο και Αιγαίο και θα γίνει και στο μέλλον εφόσον χρειαστεί.

 

Τα εξοπλιστικά

 

Επίσης ο Υπουργό Εθνικής Άυνας  Παναγιωτόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα , τονίζοντας ότι με εντολή του Πρωθυπουργού ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες αυξάνεται από τα 550 εκατομμύρια ευρώ σε ένα ποσό μεγαλύτερο των δύο δισεκατομμυρίων.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος: αποκάλυψε ότι εντός του 2020 θα έρθει στη Βουλή η σύμβαση για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία αλλά και ότι ήδη άρχισαν να τοποθετούνται στα Μιράζ ανταλλακτικά τα οποία καθυστερούσαν από το 2012. Στο ίδιο πλαίσιο ο Υπουργός επιβεβαίωσε την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων Romeo , τα οποία χαρακτήρισε ως τα καλύτερα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.