Σκληρή κριτική προς τη ΝΔ για το νέο Πτωχευτικό νόμο που αίρει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας άσκησε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου στη συζήτηση σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας για τον Υπουργό Οικονομικών.

 

 

Υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιήθηκε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, παρά τα όσα ψευδώς διαμήνυαν οι βουλευτές της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι στις 30 Απριλίου του 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και «για να ανακοινώσει κάποιος την παράταση, σημαίνει ότι υφίστατο προστασία της πρώτης κατοικίας». 

 

«Πλέον πτωχεύουν όλοι» και συμπλήρωσε:

«Πτωχεύουν ελεύθεροι επαγγελματίες, πτωχεύουν ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι. Πλέον όλοι πτωχεύουν και όλοι χάνουν την περιουσία τους, κινητή και ακίνητη, καθώς και το μελλοντικό εισόδημά τους. 

 

Πλέον όσοι πτωχεύουν χάνουν την ιδιοκτησία του σπιτιού τους. Πλέον όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα πτωχεύουν θα απολύονται χωρίς αποζημίωση και θα διεκδικούν την αποζημίωσή τους στα δικαστήρια, ακόμη και αν η εταιρεία συνεχίσει τη δραστηριότητά της μέσω της πτώχευσης ή μεταβιβαστεί σε άλλον ιδιοκτήτη και συνεχίσει τη δραστηριότητα».

 

Χαρακτήρισε, μάλιστα, κοροϊδία το προπτωχευτικό στάδιο καθώς η «επανάσταση» που φέρνει (πατάς enterκαι βγαίνει πρόταση, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης) είναι άνευ ουσίας, διότι η τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει!

 

Παρέθεσε, αναλυτικά στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που δεν θέλει να δει η ΝΔ:

 

-Το 81% των επιχειρήσεων, όπως δήλωσε η ΓΣΕΒΕΕ, εμπίπτει στις διατάξεις του πτωχευτικού νόμου και κινδυνεύει να πτωχεύσει

 

-Ελληνικές επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή είχαν μείωση κύκλου εργασιών της τάξεως των 560 εκατομμυρίων.

 

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο άρθρο 100 του Σ/Ν που ευνοεί μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι πλέον θα μπορούν να απολύσουν το προσωπικό τους μόλις πτωχεύσουν, χωρίς καμία αποζημίωση. Έφερε ως παράδειγμα τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, περίπτωση επιχειρηματία του οποίοι η περιουσία έχει κατασχεθεί από την αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος. «Αυτόν λοιπόν τον επιχειρηματία, τον κ. Λαυρεντιάδη, όπως και άλλους, τους ευνοεί αυτό το νομοσχέδιο. Και με τα κλεμμένα λεφτά θα πληρώνετε τις τράπεζες. 

 

Και για να γραφτεί και αυτό στα Πρακτικά, σήμερα ο κ. Λαυρεντιάδης υπέβαλε πρόταση για να συμμετέχει στην υποπαραχώρηση του λιμανιού της Καβάλας» είπε καταλήγοντας.