Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το τι βγάζουν τα φουγάρα της πάλαι ποτέ ΒΦΛ, έτσι όπως τραβήχτηκαν από την πόλη της Καβάλας, τη Νέα Καρβάλη και το Χαλκερό. 

 

 

 

γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Όταν το εργοστάσιο Λιπασμάτων της Καβάλας ανακοίνωσε ότι εγκατέστησε φίλτρα «πλυντήρια» ρύπων (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινή γνώμη. Αφενός επειδή η ιστορία των «πλυντηρίων» κρατά χρόνια, αφετέρου γιατί οι εταιρίες που απαρτίζουν τη λιπασματοβιομηχανία με κάθε ευκαιρία και με κάθε αφορμή ισχυρίζονται ότι οι ρύποι είναι εντός των ορίων, ακόμη και χωρίς φίλτρα. 

 

Στο KavalaNews.GR έχουμε διατυπώσει ξανά τον ίδιο προβληματισμό. 

 

Αν η βιομηχανία δεν ρυπαίνει, όπως ισχυρίζεται, τότε τι μυρίζει στην πόλη και τα πέριξ; Από που προέρχεται αυτή η μυρωδιά που προκαλεί δυσφορία; 

 

Τα σενάρια είναι πολλά. 

 

Για οικονομία του χρόνου, ας αποδεχθούμε τους ισχυρισμούς ότι όλες οι μετρήσεις δείχνουν ρύπους εντός ορίων. Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ (ΕΔΩ) μπορεί να δει κανείς τα αποτελέσματα των ημερήσιων μετρήσεων, με επεξήγηση για το ποιο είναι το όριο. Στους ιστοτόπους των εταιριών που είναι εγκατεστημένες στα λιπάσματα δεν ήταν εφικτό να βρούμε δημοσιευμένες τέτοιες τιμές αλλά ας υποθέσουμε και πάλι ότι οι ισχυρισμοί περί τήρησης των ορίων είναι αληθείς. 

 

Ασχολούμενος με το ρεπορτάζ των λιπασμάτων για σχεδόν 20 χρόνια, δεν θυμάμαι ούτε μία φορά που οι καταγραφόμενοι ρύποι να ξεπέρασαν τα όρια. Ούτε εγώ, ούτε κάποιος από τους πολλούς αιρετούς αυτών των δύο δεκαετιών στους οποίους απηύθυνα το ερώτημα. 

 

Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια, οι διαμαρτυρίες των πολιτών δεν σταμάτησαν σχεδόν ποτέ. Κάποτε περιορίζονταν στη Νέα Καρβάλη και το Χαλκερό, τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο συχνές και στην Καβάλα. 

 

Κατά συνέπεια προκύπτουν ορισμένα απλά αλλά κρίσιμα ερωτήματα: 

 

Μήπως τα όρια συναγερμού έχουν τεθεί πολύ χαμηλά; Ή μήπως δεν μετρώνται οι ρύποι που προκαλούν την όχληση αλλά μόνο άλλοι ρύποι; 

 

 

Πως λειτουργούν και τι μετράνε οι σταθμοί 

 

Οι σταθμοί μέτρησης (ένας μέσα στο κέντρο της Καβάλας, στη Νομαρχία, κι ένας στη θέση Άσπρα Χώματα) ελέγχουν σε καθημερινή βάση τις τιμές στους εξής ρύπους: όζον, διοξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια (PM-10 και PM-2,5), υδρόθειο, βενζόλιο, μονοξείδιο του άνθρακα. 

 

Δεν μετράνε όλοι οι σταθμοί, όλους τους ρύπους. Κάθε σταθμός μετράει συγκεκριμένους ρύπους, όλοι όμως συλλέγουν δεδομένα ανά ώρα, σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου. 

 

Για κάθε ρύπο, δημοσιεύεται η χαμηλότερη και η υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε καθώς και η μέση τιμή της ημέρας. Οι τιμές των ρύπων καταγράφονται σε μgr (μικρογραμμάρια) ανά κυβικό μέτρο αέρα. Δηλαδή σε υποδιαιρέσεις του μιλιγκραμ (1mg = 1.000 mgr). 

 

Ο κάθε ρύπος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, μπορεί να έχει ή να μην έχει «όριο ενημέρωσης κοινού» μετά το οποίο πρέπει να γίνει επίσημη ενημέρωση στην κοινή γνώμη, ή «όριο συναγερμού» που είναι το επόμενο επίπεδο που μπορεί να επιφέρει μέχρι και εκκενώσεις οικισμών. 

 

Τα όρια ενημέρωσης ή συναγερμού είναι αφενός διαφορετικά σε κάθε ρύπο, αφετέρου υπολογίζονται σε διαφορετική ανά περίπτωση βάση (αναλόγως με τη μέση ωριαία τιμή ή με τιμές ενός συνεχόμενου τριώρου, ή με όριο να μη συμβαίνουν πάνω συγκεκριμένες φορές ετησίως ή να μην επαναλαμβάνονται πάνω από κάποιες φορές στη διάρκεια του ίδιου 24ωρου). 

 

Κάποιοι ρύποι δεν έχουν καν όριο συναγερμού. 

 

Τελευταίο, αλλά όχι σημαντικό: δεν υπάρχει υποχρέωση από το νόμο για εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων σταθμών από την Αυτοδιοίκηση. Στην Καβάλα τοποθετήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘2000 όταν ο τότε νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής γινόταν κι εκείνος δέκτης παραπόνων πολιτών. 

 

Οι σταθμοί παρουσιάζουν φυσική φθορά ενώ η τεχνολογία τους έχει επίσης παλιώσει.

 

Ενίοτε δεν λειτουργούσαν κιόλας. Ακόμη και στα δημοσιευμένα στοιχεία των μετρήσεων, υπάρχουν μέρες για τις οποίες δεν ανακοινώθηκαν αποτελέσματα μετρήσεων. 

 

 

Ο κινητός σταθμός στο Χαλκερό 

 

Προ ημερών, η Περιφέρεια ΑΜΘ ανακοίνωσε ότι από τις 13 Οκτώβρη λειτουργεί κινητός σταθμός μέτρησης ρύπων μέσα στο Χαλκερό. Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης δήλωσε στο KavalaNews.GR ότι ο σταθμός αυτός έχει μισθωθεί για διάστημα 9 εβδομάδων. 

 

Υπάρχουν άλλωστε πληροφορίες ότι την περασμένη εβδομάδα ήρθε στην Καβάλα κλιμάκιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έκανε και μετρήσεις. Από την στιγμή που δεν ανακοινώθηκαν υπερβάσεις, θα υποθέσει κανείς ότι δεν βρέθηκαν. 

 

Δυσπιστία για τον κινητό σταθμό 

"το εργοστάσιο δεν λειτουργούσε για μέρες"

 

Μεγάλη δυσπιστία έχουν οι κάτοικοι του Χαλκερού για τον κινητό σταθμό. Η παρουσία του εκεί δεν αρκεί για να τους κάνει να αισθανθούν ασφαλείς. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Χαλκερού, Σάββας Χατζηβασιλειάδης, σε δηλώσεις του στο KavalaNews.GR υποστήριξε ότι όλες αυτές τις ημέρες λειτουργίας του κινητού σταθμού μετρήσεων στην κεντρική πλατεία του χωριού, το εργοστάσιο δεν λειτουργούσε παρά μόνο έβαλε τις μηχανές στο φουλ τα ξημερώματα της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου. 

 

«Με το που άνοιξαν οι μηχανές του εργοστασίου μετά από λίγη ώρα έγινε χαμός στο χωριό… πάλι τα ίδια, η ατμόσφαιρα αποπνικτική» είπε ο κ. Χατζηβασιλειάδης, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν και ο ίδιος στη βιομηχανία. «Γνωρίζω πολύ καλά τι θα πει λίπασμα και πως δουλεύαμε. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα είναι πολύ έντονο γιατί έδιωξαν τους εκπαιδευμένους υπαλλήλους κι έβαλαν ανεκπαίδευτους. Μπορεί ο καθένας να κάνει μια δουλειά που δεν ξέρει; Γνωρίζουν όλοι πως δουλεύει μια χημική βιομηχανία;» πρόσθεσε. 

 

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στα μηχανήματα που μετράνε τους ρύπους και περιγράφει μια πολύχρονη όχληση στους κατοίκους του χωριού. 

 

Για την ιστορία, η τοπική κοινότητα Χαλκερού βρίσκεται περικυκλωμένη από τέσσερα βουνά. Η αρχική του θέση ήταν παραθαλάσσια, όμως το 1963 οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, λόγω της κατασκευής του εργοστασίου των Λιπασμάτων.

 

 

Δείτε φωτογραφίες από τα φουγάρα της «ΒΦΛ» εν δράσει, τραβηγμένες από την πόλη της Καβάλας, από τη Νέα Καρβάλη και το Χαλκερό.