Άλλο επίδομα θέρμανσης θα παίρνει ένας κάτοικος του Περιγιαλίου στην Καβάλα, άλλο ο κάτοικος του Αγίου Λουκά και άλλο ο κάτοικος του Παλιού. Οι διαφορές εντός του κάθε Δήμου θα μπουν στην καθημερινότητά μας και θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στην Ελευθερούπολη, τη Χρυσούπολη, τη βόρεια και τη νότια Θάσο και γενικά σε κάθε οικισμό. 

 

Αυτό διότι καταργήθηκαν οι 4 κλιματικές ζώνες της Ελλάδας οι οποίες καθόριζαν και τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που παίρνει κάθε νοικοκυριό. Όλος ο νομός Καβάλας βρισκόταν στη Β΄ζώνη. Τώρα κάθε γειτονιά… έχει το δικό της συντελεστή

 

Το σύστημα φαίνεται μεν να είναι δικαιότερο, όμως από την άλλη, υπάρχει ο φόβος ότι θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες για όλα τα νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. 

 

Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νομού Καβάλας κατοικεί μόνιμα σε παραλιακούς οικισμούς ή οικισμούς κοντά στη θάλασσα ή σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, όπου οι συντελεστές θα είναι πολύ χαμηλοί. Οι δε μόνιμοι κάτοικοι ορεινών περιοχών, δεν θα δουν τόσο μεγάλες αυξήσεις που να τους ανακουφίζουν πραγματικά από την οικονομική "αιμορραγία" για την προμήθεια τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου. Δείτε παρακάτω αναλυτικά. 

 

Η χώρα «τεμαχίστηκε» σε τετράγωνα των 750μ. 

 

Στο εξής, κάθε περιοχή θα δικαιούται διαφορετικό ποσό με βάση έναν κλιματικό χάρτη που έχει ετοιμάσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που περιλαμβάνει 13.549 σημεία σε όλη τη χώρα (πόλεις, χωριά και οικισμούς).

 

Ο χάρτης αυτός περιλαμβάνει κλιματικά δεδομένα (μέγιστη, ελάχιστη και μέση θερμοκρασία, επίπεδα υετού και ηλιοφάνειας) για τα τελευταία 30 χρόνια. 

 

Η ΕΜΥ χώρισε όλη τη χώρα σε 200.000 τετράγωνα, διαστάσεων 750Χ750 μέτρων. Ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να έχει αναλυτικά δεδομένα μέχρι και από γειτονιά σε γειτονιά. Για να το πετύχει αυτό αντλεί δεδομένα από 60 μετεωρολογικούς σταθμούς και βασίζεται σε ένα ψηφιακό μοντέλο εδάφους που έχει συσχετιστεί με 15 παραμέτρους των γεωφυσικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής (ανάγλυφο, υψόμετρο, γεωγραφικό πλάτος, εδαφική κλίση, προσανατολισμός, απόσταση από τη θάλασσα, ακτινοβολία κ.α.). 

 

Ο ίδιος χάρτης αναμένεται να αξιοποιηθεί και για άλλες χρήσεις, όπως για τη σύσταση του κανονισμού θερμομόνωσης κτιρίων αλλά και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αρχίζει σε λίγες εβδομάδες (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

 

 

Τι είναι οι «βαθμοημέρες»

 

Σε κάθε ένα από αυτά τα τετράγωνα των 750Χ750 μέτρων προκύπτει ένας συντελεστής (πχ 0,17 ή 0,24) ο οποίος θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα και θα δημιουργεί το ανώτερο ύψος επιδόματος που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό ανάλογα με το που βρίσκεται το σπίτι

 

Για να δοθεί το επίδομα θέρμανσης σε ένα νοικοκυριό, θα υπολογίζονται οι λεγόμενες «βαθμοημέρες» όπως τις ονόμασαν, βάσει των δεδομένων του χάρτη. Αυτές δείχνουν την κατανάλωση καυσίμου που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σπιτιού του στους 15,5 βαθμούς Κελσίου. Για κάθε βαθμό μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κάτω των 15.5 βαθμών Κελσίου έχουμε μία βαθμοημέρα. Επομένως, αν η μέση θερμοκρασία μίας περιοχής είναι 10 βαθμοί Κελσίου, χρειάζονται 5,5 βαθμοημέρες θέρμανσης.

 

Οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ διαπίστωσαν ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες κλιματικές διαφορές ακόμη και σε περιοχές του ίδιου δήμου και ότι ο νέος χάρτης θα βοηθήσει στη δικαιότερη κατανομή του επιδόματος.

 

Τεράστιες αποκλίσεις ακόμη κι εντός Δήμου 

 

Οι βαθμοημέρες αποτελούν έναν διεθνή όρο (Heating Degree-days) και αποτελεί αντικείμενο μελετών και ελληνικών πανεπιστημίων τα τελευταία 20-25 χρόνια. Η ΕΜΥ υπολόγισε τον μέσο αριθμό βαθμοημερών ανά έτος και στη συνέχεια μελέτησε την συσχέτιση των βαθμοημερών με 15 γεωφυσικές παραμέτρους. 

 

Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες περιοχές της νότιας Ελλάδας οι βαθμοημέρες ξεκινούν από περίπου 210 ετησίως. Στο άλλο άκρο, σε ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο τα 1.500 μέτρα φτάνουν τις 2.600 βαθμοημέρες ενώ μπορεί να ξεπεράσουν και τις 3.000 για πολύ ορεινές περιοχές.

 

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι διαφορές που εντοπίστηκαν μέσα στον ίδιο Δήμο του νομού Πιερίας, όπου ένας οικισμός έχει 1.220 βαθμοημέρες κι ένας άλλος 3.873 βαθμοημέρες.

 

Κερδισμένοι και χαμένοι 

 

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το ανώτερο όριο επιδόματος θα αυξηθεί στα 600€, ωστόσο φαίνεται ότι τέτοιο ποσό θα λάβουν ελάχιστοι κάτοικοι της χώρας. Το κατώτερο ποσό είναι τα 80€ που φαίνεται ότι θα εισπράξουν οι περισσότεροι. 

 

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, παραμένουν ίδια με πέρυσι. Φέτος, εκτός από πετρέλαιο θα επιδοτηθεί και η αγορά φυσικού αερίου για τους κατοίκους των αστικών κέντρων ενώ θα δοθεί και επίδομα αγοράς καυσόξυλων ή πέλετ σε οικισμούς με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους

 

Ούτε φέτος επιδοτείται η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα για την οποία ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι… αρκεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο. Αυτό που λησμονεί ή αποκρύπτει ο υπουργός είναι ότι η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης πάνω από το όριο, με αποτέλεσμα να χάνεται το Κοινωνικό Τιμολόγιο για το 4μηνο που περιλαμβάνει θέρμανση!

 

Για την καταβολή του επιδόματος, τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τιμολόγια αγοράς καυσίμων αξίας τουλάχιστον διπλάσιας του επιδόματος που δικαιούνται. Οι δαπάνες μπορούν να πιστοποιηθούν έως το τέλος της χειμερινής σεζόν τον Απρίλιο του 2021. 

 

Όσοι χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο και ξύλο και πέλετ στους μικρούς ορεινούς οικισμούς), θα πρέπει να προσκομίσουν αριθμούς τιμολογίων και ΑΦΜ προμηθευτή για διπλάσιας, τουλάχιστον, αξίας τιμολόγια των σχετικών καυσίμων τα οποία πρέπει να έχουν πληρωθεί ηλεκτρονικά