Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τοποθετήθηκε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου, στη συζήτηση για το σ/ν το Υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση, με αυτό το νομοσχέδιο, δεν δίνεται δεύτερη ευκαιρία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

 

Χαρακτήρισε μάλιστα τις ρυθμίσεις του ταξικές και στοχευμένες, διότι οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, πλέον, και τα νοικοκυριά της χώρας, παρόλο που δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πτώχευση γρήγορη, ταχύτατη και εκτεταμένη.

 

Πρόσθεσε ότι με το προς ψήφιση Σ/Ν δίνεται η δυνατότητα να συγκεντρωθεί η ακίνητη περιουσία των πολιτών στα χέρια των τραπεζών και των funds, να οδηγηθούν οι εργαζόμενοι στην εξαθλίωση και, φυσικά, να ευνοηθούν κάποιοι ποινικά διωκόμενοι επιχειρηματίες.

 

Σημείωσε ότι με τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία όταν μια επιχείρηση πτωχεύει οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζονταν να υφίστανται και μόνο αν ο σύνδικος θεωρούσε ότι έπρεπε να καταγγελθούν καταγγέλλονταν και καταβαλλόταν, βέβαια, η νόμιμη αποζημίωση στους εργαζόμενους. «Αυτή τη στιγμή, με το που θα πτωχεύει μια επιχείρηση, οι εργαζόμενοι θα απολύονται άμεσα, ακαριαία και θα χάνουν και την αποζημίωση απόλυσης» συμπλήρωσε.

 

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι διώκονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και έχουν δεσμευτεί οι περιουσίες τους όπως για παράδειγμα εδώ στην Καβάλα ο κύριος Λαυρεντιάδης ο όποιος έχει την μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας που έχει δεσμευτεί από την Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος και ο όποιος έχει μια εταιρεία -η οποία χρωστά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και σε τράπεζες- η οποία δεν έχει καμία δραστηριότητα αυτή τη στιγμή και έχει μεταβιβαστεί η δραστηριότητα του εργοστασίου σε εταιρείες ιδίων συμφερόντων.

 

Θα έχει λοιπόν τη δυνατότητα μετά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου -ο κύριος Λαυρεντιάδης και οποιοσδήποτε αντίστοιχος επιχειρηματίας- να αποδεσμευτεί η περιουσία της ουσιαστικά πτωχευμένης εταιρείας και να μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία της εταιρείας -η δραστηριότητα μέσω της διαδικασίας της πτώχευσης- σε μία από τις νέες εταιρείες οι οποίες δεν έχουν χρέη και που ο ίδιος έχει δημιουργήσει και ταυτόχρονα, να απολύσει όλο το προσωπικό της ΕΛΦΕ χωρίς αποζημίωση» κατέληξε χαρακτηριστικά.