Το θέμα της Μη Επιστρεπτέας επιχορήγησης των επιχειρήσεων που αναμένεται να καταβάλλει η Περιφέρεια ΑΜΘ στις επιχειρήσεις και κυρίως τα προβληματικά του σημεία, απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συνάντηση που είχε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας με την επικεφαλής του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου. 

 

Η κ. Αντωνίου ενημερώθηκε για τις τροποποιήσεις και βελτιώσεις που ζητούν τα Επιμελητήρια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τον περιφερειάρχη. Υπενθυμίζεται ότι, είχε προηγηθεί ενημέρωση από τα Επιμελητήρια στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για τα προβλήματα με τη Μη Επιστρεπτέα της Περιφέρειας ΑΜΘ. 

 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Επιμελητήριο αναφέρονται τα εξής: 

 

Σε ένα ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Επιμελητήριο Καβάλας,   με την επικεφαλής του γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης,  την κα Μαρία Αντωνίου, όπου συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν τόσο τα επίκαιρα ζητήματα καθώς και τα προβλήματα υποδομών και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Αναπτύχθηκαν θέματα, όπως

 •  η σύσταση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, και για την εύλογη ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, για την Καβάλας και την Δράμα, 
 • η εφαρμογή της ΚΥΑ 34341/5991/18-9-2020, για τον συμψηφισμό του 4 & 12%.
 • Πρόγραμμα Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής Περιφέρειας ΑΜΘ, Επισημάναμε συγκεκριμένα κενά και παραλείψεις γι’ αυτό και παρουσιάσαμε μία σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων.

 

Υποδομές – Αναπτυξιακά έργα

 1. Σιδηροδρομική σύνδεση νέα χάραξη Θεσσαλονίκης Καβάλας. 
 2. Κάθετοι άξονες, και ιδιαίτερα της Εξοχής - Δράμας – Καβάλας και Προμαχώνα – Σερρών – Δράμας - Καβάλα
 3. Σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου (κυρίως Βιομηχανική περιοχή και βιοτεχνικές μονάδες)
 4. Υδατοδρόμια. Μείζονος σημασίας έργο η υλοποίηση σχεδιασμού για την εγκατάσταση υδατοδρομίου στην Καβάλα, 
 5. Δημιουργία κτιριακών υποδομών στο εμπορικό Λιμάνι Φίλιππος B και η μεταφορά όλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου οικονομικών (Τελωνείο) καθώς και Δημιουργίας Εμπορευματικού Κέντρου - Logistic.
 6. Δημιουργία Κόμβου  εξόδου στην Εγνατία οδό και αναβάθμιση του οδικού άξονα προς Διεθνές Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και λιμάνι Κεραμωτής όπου πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες διέρχονται
 7. Δημιουργία νέων Λιμενικών εγκαταστάσεων (πορθμείο) εκτός οικισμού Κεραμωτής ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά δίχως προβλήματα η Κεραμωτή και η Αμμόγλωσσα. Μετατροπή του σημερινού πορθμείου σε Μαρίνα.
 8. Νέες Κατασκευές και ενίσχυση των υφιστάμενων δικτύων μεταφοράς ενέργειας χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή μας και στην Περιφέρεια (δεν μπορούν να συνδεθούν μονάδες παραγωγής ενέργειας)

 

Επιχειρηματικότητα

-       επιδότηση ενεργειακού κόστους με μειωμένο τιμολόγιο στο επαγγελματικό ρεύμα

-       επιδότηση κόστους μεταφοράς (μέσω μείωσης τελών κυκλοφορίας & επιστροφή φόρου στα καύσιμα)

-       η επιδότηση του κόστους εργασίας (12%) και της απασχόλησης, 

-       ισχυρότερα κίνητρα σε επιχειρήσεις που έχουν άμεσο εξαγωγικό προσανατολισμό

-       Χορήγηση πρόσθετων κινήτρων για την δημιουργία ενώσεων (clusters) πολύ μικρών επιχειρήσεων και δημιουργίας εταιρικών σχημάτων συνέργειας μεταξύ των επιχειρήσεων.

-       ειδικό πλαίσιο κινήτρων για την  νεανική και νεοφυής επιχειρηματικότητα.

-       Ειδικό πλαίσιο κινήτρων για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και ενίσχυση για την μεταποίηση και τυποποίηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

-       Χρηματοδότηση ενεργειακών έργων (Ηλεκτροδότηση αυτοκινήτων, ενεργειακές κοινότητες, εξοικονόμηση ενέργειας)

 • Πάταξη του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου, στις πύλες εισόδου και η δημιουργία μιας κεντρικής δομής με την σύσταση ειδικού Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου

 

Ο Πρόεδρος

Μάρκος Δέμπας