Συνδέσεις Fiber to the Home (FTTH) δηλαδή οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, παρέχει πλέον και στην Καβάλα η Cosmote σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου. Μέχρι τώρα, παρέχονταν συνδέσεις Fiber to the Cabin, δηλαδή συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (αυτά που έμεινε να αποκαλούνται ΚΑΦΑΟ) κι από εκεί με το παλιό καλώδιο χαλκού μέχρι το σπίτι. 

 

Η πατέντα και η εξαγωγή τεχνογνωσίας

 

Ο ΟΤΕ κατάφερε με μια δική του πατέντα, η οποία μάλιστα έφτασε να εξάγεται ως τεχνογνωσία στο εξωτερικό, να δίνει υψηλές ταχύτητες 100 και 200 mbps κάνοντας χρήση του καλωδίου χαλκού. Πρόκειται για τη μέθοδο vectoring η οποία μπορεί να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες του παλιού δικτύου, αν πρόκειται για μικρές αποστάσεις. 

 

Έτσι σπίτια τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με μια από τις εκατοντάδες καμπίνες που έχουν εγκατασταθεί στην πόλη, μπορούν να απολαμβάνουν πολύ υψηλές ταχύτητες χωρίς απώλειες. Οι καμπίνες είναι συνδεδεμένες με οπτική ίνα εδώ και καιρό με τα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ, στην πλατεία Καπνεργάτη και στο Βύρωνα. 

 

Τι αλλάζει 

 

Αυτό που αλλάζει τώρα με τις νέες συνδέσεις οπτικής ίνας είναι η δυνατότητα που έχει ένας συνδρομητής να συνδεθεί εξολοκλήρου με οπτική ίνα, από την καμπίνα της γειτονιάς του μέχρι την πρίζα του σπιτιού του

 

Για αγορά της υπηρεσίας, αρκεί και μόνο μια αίτηση στον ΟΤΕ ο οποίος μέσα σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει τα σκαψίματα στο δρόμο και την εγκατάσταση της υποδομής στο κτίριο του συνδρομητή. 

 

Για την ώρα, όποιος συνδεθεί με οπτική ίνα θα απολαμβάνει τις ταχύτητες 100 ή 200 mbps στο downloading (10 και 20 mbps αντίστοιχα στο uploading) με τη διαφορά ότι θα έχει πολύ σταθερότερη σύνδεση. 

 

Όσοι εγκαταστήσουν τώρα μια τέτοια σύνδεση, θα μπορούν μέσα στο 2021 να αναβαθμίσουν τη γραμμή τους σε 1Gbps, όταν αυτό γίνει εμπορικά διαθέσιμο. 

 

Το κόστος & η επιδότηση 

 

Το κόστος για να συνδεθεί μια κατοικία με οπτική ίνα ανέρχεται στα 50€

 

Τα πακέτα των 100mbps (που περιλαμβάνουν και παροχές τηλεφωνίας με χρόνο ομιλίας) κοστίζουν 42€ ανά μήνα ενώ τα αντίστοιχα των 200mpbps κοστίζουν 57€ ανά μήνα. 

 

Η Καβάλα όμως έχει ενταχθεί στις περιοχές όπου οι συνδρομητές μπορούν να ενεργοποιήσουν το κουπόνι της δράσης Super Fast Broadband (SFBB) το οποίο δίνει εκπτώσεις 13€ ανά μήνα για 24 μήνες και 2€ εφάπαξ για την εγκατάσταση της οπτικής ίνας. 

 

Έτσι η εγκατάσταση αντί για 50€, χρεώνεται προς 2€ ενώ το μηνιαίο πάγιο είναι 29€ για γραμμή 100mbps ή 44€ για γραμμή 200mpbs. Οι παραπάνω τιμές είναι τελικές πληρωτέες και περιλαμβάνουν ΦΠΑ και φόρο σταθερής τηλεφωνίας. 

 

Σημειώνεται ότι πέρα από τις οικιακές συνδέσεις, με οπτική ίνα μπορούν να συνδεθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Και σε αυτή την περίπτωση επιδοτείται το κόστος εγκατάστασης ενώ οι τιμές για 100άρα σύνδεση business ανέρχονται σε περίπου 45€ ανά μήνα και για 200άρα στα 55€ ανά μήνα. 

 

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα, οι γραμμές Fiber to the Home έχουν ξεπεράσει τις 250.000 ενώ έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε 300.000. Η Cosmote σήμερα έχει εγκαταστήσει το 75% των συνολικών γραμμών FTTH της χώρας και είναι η πρώτη εταιρία σε πληθυσμιακή κάλυψη.