Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του κορωνοϊού οι διασωληνωμένοι έφτασαν χθες του 100 γεγονός που αυξάνει την πίεση στο σύστημα υγείας. Σε ότι αφορά την Καβάλα και γενικά την ΑΜΘ «η κατάσταση δείχνει ελεγχόμενη», είπε ο πνευμονολόγος και γραμματέας του ιατρικού συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ενόψει και της εποχικής γρίπης.

 

«Η Αθήνα και το λεκανοπέδιο έχουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η περιφέρεια μας τα πάει καλά και είμαι αισιόδοξος. Ο κόσμος πειθάρχησε και τηρεί τα μέτρα. Αυτό θα το καρπωθούμε με την έλευση του χειμώνα», δήλωσε στο KavalaNews.GR.

 

Αυτό που υπογραμμίζει είναι πως αν συνεχιστεί αυτή η υγειονομικά καλή συμπεριφορά από τον κόσμο θα δούμε μία πτώση στα κρούσματα της γρίπης η οποία είναι προ των πυλών. «Η περιφέρεια μας στιγματίστηκε σε κάποια φάση και κατάφερε το στίγμα να το απεμπολήσει».

 

Αξίζει να σημειωθεί ενώ πέρσι τέτοια εποχή είχαν καταγραφεί κρούσματα εποχικής γρίπης, φέτος «βλέπουμε ότι ακόμα την γρίπη να «αγνοείται» με τον κ. Πολίτη να τονίζει πως «τα μέτρα που έχουν λάβει οι πολίτες βοηθούν σε αυτό το γεγονός».

 

Σε ότι αφορά το εμβόλιο για τον κορωνοϊό εκτιμά ότι το 2020 δεν θα έχει βγει το εμβόλιο, κάτι που είναι πιθανότερο να συμβεί το β’ εξάμηνο του 2021.

 

«Εκτιμώ ότι έχουμε μπει ήδη στο δεύτερο κύμα, είναι σε εξέλιξη και ελπίζω να μείνει σε αυτή την κατάσταση. Το πρώτο ήταν πιο θανατηφόρο, το δεύτερο φαίνεται ότι είναι πιο μολυσματικό».

 

Προβληματίζουν οι εσωτερικοί χώροι

 

Αυτό πάντως που προβληματίζει όχι μόνο στους πολίτες αλλά και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, είναι πως θα λειτουργήσει η εστίαση, δηλαδή οι εσωτερικοί χώροι μιας και η θερμοκρασία πέφτει.

 

«Δεν έχει απαντηθεί ακόμα, το ερώτημα είναι πως θα «συμπεριφερθεί» ο κορωνοϊός ενόψει χειμώνα». Με τα μέτρα που θα λαμβάνονται, στα κατά τόπους σημεία, τα οποία είναι δυναμικά θα καταφέρει να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα».

 

Επίσης ο κ. Πολίτη απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο να εμβολιαστεί: «Καλούμε τον κόσμο να εμβολιαστεί για τν εποχική γρίπη με προτεραιότητα της ευπαθείς ομάδες, αλλά και για τον πνευμονιόκκοκος.