H Prorata διεξήγαγε πανελλαδικής κάλυψης έρευνα, σε δείγμα 1270 ατόμων, τα αποτελέσματα της οποίας σταθμίστηκαν με βάση την κατανομή των συμμετεχόντων στον άξονα πολιτικής αυτοτοποθέτησης «Αριστερά - Δεξιά».

 

Τα ευρήματα της έρευνας ανέδειξαν την καταλυτική συμβολή της Δικαιοσύνης αλλά και της προσωπικής μάχης που έδωσε η Μάγδα Φύσσα ενάντια στη Χρυσή Αυγή. 

 

Παράλληλα, ανιχνεύθηκε μιας εξαιρετικά διευρυμένη ικανοποίηση από την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία συνοδεύεται και από μια ευρεία πλειοψηφία, σύμφωνα με την οποία η φασιστική απειλή δεν έχει παρέλθει οριστικά, παρά την θεσμική καταδίκη της οργάνωσης. 

 

Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα όρια της κοινωνικής ανεκτικότητας αποτυπώνονται ως σημαντικά διευρυμένα απέναντι σε ακραία αυταρχικούς και υπερσυντηρητικούς σχηματισμούς. Πιο συγκεκριμένα: 

 

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (83%) έμεινε αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα όσων έμειναν ανικανοποίητοι προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της δεξιάς και της άκρας δεξιάς. 

 

Η ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και η προσωπική μάχη της Μάγδας Φύσσα για δικαίωση αποτελούν, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, τους παράγοντες εκείνους που συνέβαλλαν αποφασιστικότερα στην καταδίκη της οργάνωσης, ενώ δευτερευόντως εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και ο κοινωνικοπολιτικός κλοιός που σταδιακά οικοδομήθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα και τα πολιτικά κόμματα.

 

Εν τούτοις, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν μοιάζει καθησυχασμένη αλλά αντίθετα εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι σε ορισμένες φωνές που διατρανώνουν πως η καταδίκη των νεοναζί οδήγησε και στην ολοκληρωτική ήττα των ιδεών τους. 

 

Ενδεικτικό τούτου, ότι το 76% συνεχίζει να διατηρεί την άποψη πως ο κίνδυνος της  φασιστικής απειλής δεν παρήλθε οριστικά, με τους φόβους να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση, μεταξύ όσων αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

 

Η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας (43%) εκτιμάει ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών της εγκληματικής οργάνωσης θα στήριζαν στις επόμενες εκλογές κάποιον σχηματισμό της ακροδεξιάς, το 23% ότι θα ψήφιζαν την Ελληνική Λύση, ενώ το 21% πιστεύει ότι οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής θα στήριζαν πλειοψηφικά τη Νέα Δημοκρατία.

 

Τέλος, το 21% της κοινής γνώμης διατηρεί την άποψη ότι αν η Χρυσή Αυγή επέλεγε να μείνει προσηλωμένη στο πολιτικό της πρόγραμμα, μακριά από έκνομες, εγκληματικές πράξεις, ενδεχομένως, να ήταν ένα «χρήσιμο για την κοινωνία πολιτικό κόμμα». Η πλειοψηφία όσων διατηρούν τη συγκεκριμένη άποψη, τοποθετείται πολιτικά στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ