Η Κομοτηνή, μία από τις πιο… ζωντανές φοιτητουπόλεις της χώρας δεν θυμίζει σε τίποτα τις προ-κορωνοϊού εποχές. Η πρωτοετής φοιτητές δεν πηγαίνουν να εγκατασταθούν, ενώ οι τελειόφοιτοι επιλέγουν να φύγουν μία ώρα αρχύτερα, ξενοικιάζοντας , με τους μεσίτες, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις με ανοίκιαστα σπίτια στην πόλη.

 

Το θετικό, για όσους αναζητούν φοιτητική στέγη, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρόνος της Κομοτηνής, είναι πως οι τιμές έχουν πέσει αρκετά, καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούν να νοικιάσουν το ακίνητό τους με έκπτωση, παρά να μείνουν με τα κλειδιά στα χέρια. Επίσης, η αυξημένη προσφορά σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση, νομοτελειακά έχει φέρει υψηλό ανταγωνισμό και πτώση των τιμών.

 

Μετά τις αποφάσεις από τα Τμήματα Νομικής, Οικονομικών Επιστημών, Παρευξείνιων, Κοινωνικής Εργασίας (εξ αποστάσεως), Ελληνικής Φιλολογίας (δια ζώσης), τις αποφάσεις τους για τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων το χειμερινό εξάμηνο 2020-21 έκαναν γνωστές δύο ακόμη Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης: το Τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης. Και τα δύο επέλεξαν μικτό τρόπο διδασκαλίας, με την πλειοψηφία των μαθημάτων να γίνονται εξ αποστάσεως, αλλά κάποιους καθηγητές να επιλέγουν τη δια ζώσης διδασκαλία (ή και τους δύο τρόπους).

 

Επομένως, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020-21 αναμένεται να έρθουν συντριπτικά λιγότεροι φοιτητές απ’ ό, τι τα τελευταία χρόνια στην Κομοτηνή.

 

Συγχρόνως, τα εξ αποστάσεως μαθήματα οδηγούν αρκετούς φοιτητές τέταρτου κυρίως έτους, στο να αποχωρήσουν εσπευσμένα από τα σπίτια που νοικιάζουν, θέλοντας -εύλογα- να περικόψουν το κοστολόγιο καθ’ ότι δεν κρίνεται επιβεβλημένη η παρουσία τους στην πόλη.