Με επιστολή του στον δήμαρχο Καβάλας, στον πρ. του δημοτικού συμβουλίου και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον δήμο, Χρήστος Ποτόλιας ζητά λύσεις για το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού που όπως υποστηρίζει, βρίσκει τους κτηνοτρόφους εκτεθειμένους.

 

Αναλυτικά η επιστολή:  

«κ. Πρόεδρε

Με έγγραφό του (15/09/2020), το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καβάλας ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους του Δήμου Καβάλας για εστίες καταρροϊκού πυρετού που έχουν εκδηλωθεί στο Δήμο Νέστου (Δ.Δ. Λεκάνης) και στο Δήμο Παγγαίου (Δ.Δ. Ακροποτάμου).

 

 Αυτή η εξέλιξη βρίσκει τους μικρούς κτηνοτρόφους, εκτός από τα απανωτά πλήγματα που έχουν δεχτεί από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά και της πανδημίας του κορονοϊού, να βρίσκονται εκτεθειμένοι και με την επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού.

 

Μπροστά σε αυτή τη νόσο οι κτηνοτρόφοι είναι τελείως απροστάτευτοι από την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης από κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή. Η κυβέρνηση την ώρα που μοιράζει εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους στις αερομεταφορές, στους μεγαλοξενοδόχους, στους εφοπλιστές, στους μεγαλοεπενδυτές των ΑΠΕ, των πετρελαίων, δεν βρήκε ένα ευρώ για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους που βιώνουν τις συνέπειες του κορονοϊού με τη μείωση των τιμών στα κτηνοτροφικά προϊόντα.

 

Η κυβέρνηση και η περιφέρεια σε ρόλο πόντιου Πιλάτου με προκλητικό τρόπο καλούν τους κτηνοτρόφους να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας, να αναλάβουν το κόστος εμβολίων, των εντομοαπωθητικών ψεκασμών. Ενώ οι ευθύνες τους είναι τεράστιες για την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, για την έλλειψη κτηνιάτρων ιδιαίτερα σε περιοχές με πολύ αναπτυγμένη κτηνοτροφία όπως είναι η δική μας.

 

ΡΩΤΑΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ τι ενέργειες θα κάνει για να θέση το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της περιφέρειας με δωρεάν χορήγηση εμβολίων, εντομοαπωθητικών, με ψεκασμούς σε εκτάσεις με στάσιμα νερά, σε χώρους ποτίσματος των ζώων κ.α..

 

Οι μικροί αγροτοκτηνοτρόφοι μπορούν με την πάλη τους να επιβάλουν μέτρα για την επιβίωση τους, για τις σύγχρονες ανάγκες τους, για να παραμείνουν στα χωριά τους και τα κοπάδια τους»

 

.