ΚΑΒΑΛΑ 21/9/2020

ΠΡΟΣ

ΙΣΤΟΤΟΠΟ www.kavalanews.gr

Κύριε Εκδότη,

με αφορμή τη δημοσίευση καταγγελίας, σε βάρους συναδέλφου του Κ.Υ. Καβάλας, ο οποίος ναι μεν δεν κατονομάζεται, «φωτογραφίζεται» όμως, αφού τυγχάνει να είναι ο μοναδικός Ορθοπεδικός του Κ.Υ., θα θέλαμε να εκφράσουμε αφενός τη μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξή μας που επιτρέψατε τη στηλίτευση της αξιοπρέπειας ενός επιστήμονα και ταυτόχρονα να σας μεταφέρουμε την αγανάκτηση της ιατρικής κοινότητας, που διαπίστωσε για άλλη μια φορά την ευκολία διασυρμού ενός Ιατρού, χωρίς να έχει λάβει χώρα η παραμικρή διερεύνηση του συμβάντος, όπως απαιτούν οι κανόνες δεοντολογίας της έγκυρης δημοσιογραφίας, που σκοπό θα πρέπει να έχει το μην αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις.

 

Προς ενημέρωσή σας λοιπόν, αλλά κυρίως προς ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού, ο συγκεκριμένος συνάδελφος συνέστησε, σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια που έπρεπε να λάβει υπόψη του σχετικά με την πάθηση της ασθενούς, την ενδεικνυόμενη, κατά την ιατρική του άποψη, θεραπευτική αγωγή, κάτι με το οποίο δεν ήταν σύμφωνη η ασθενής, η οποία «έκρινε» ότι χρειαζόταν άλλη θεραπευτική προσέγγιση. Όπως γνωρίζετε βέβαια, οι θεραπείες δεν μπορούν και δεν εφαρμόζονται κατά την «παραγγελία» του ασθενούς, αλλά μετά από τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και τη διαφοροδιάγνωση κατ' εντολή Ιατρού.

 

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, ο Ιατρικός Σύλλογος είναι το αρμόδιο όργανο για να εξετάσει την οιαδήποτε έγγραφη καταγγελία σε βάρος μέλους του και να επιβάλει την κατάλληλη πειθαρχική ποινή, μετά από ενδελεχή έλεγχο του τυχόν παραπτώματος. Κανένα δημοσίευμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ρόλο του Ιατρικού Συλλόγου. Και σίγουρα δεν μπορεί να διασύρεται οιασδήποτε Ιατρός, χωρίς διασταύρωση του γεγονότος.

 

Κατά συνέπεια, θα περιμέναμε μια δημόσια συγγνώμη για το ατυχές δημοσίευμα, ειδικό σε εποχή πανδημίας, κατά την οποία η αμφισβήτηση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνη.

 

Παρακαλούμε να δημοσιευθεί η παρούσα επιστολή στο έντυπο η/και ηλεκτρονικό ενημερωτικό σας μέσο.

 

Με τιμή για το Δ.Σ. του
Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας