Δηλώσεις σχετικά με τις πλημμύρες στη Θάσο έκανε με αφορμή τη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ, η περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη Περιφερειακή Σύνθεση Μαρία Πολυμέρου. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη Περιφερειακή Σύνθεση αναφέρονται τα εξής: 

 

"Η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξής μας, η οποία έχει εκλεγεί στην Π.Ε. Θάσου, κ. Μ. Πολυμέρου, σε σχέση με την συζητηθείσα στη σημερινή (17/9) συνεδρίαση του Π.Σ., επερώτηση «Σχετικά με τις πλημμύρες στην Θάσο», προέβη στην ακόλουθη δήλωση, την οποία η παράταξή μας υιοθετεί πλήρως, 

 

«Η αρμοδιότητα του καθαρισμού των ρεμάτων περιήλθε στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας στο τέλος του 2018, η οποία προηγουμένως άνηκε στους δήμους. Η Περιφέρεια ΑΜΘ τότε υλοποίησε μία επιτυχή προσπάθεια με 6 μεγάλα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα μετά τις πυρκαγιές του 2016 καθώς και τα άλλα συνoδά έργα, τα οποία εξασφάλισαν χρηματοδότηση τότε από τις ίδιες πηγές. Μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου, ο Ελληνικός Στρατός, με παρέμβαση του Υ.ΕΘ.Α. κ. Ν. Παναγιωτόπουλου, έκανε μία σημαντική και πολύτιμη προσπάθεια καθαρισμού των ρεμάτων και για την εξασφάλιση των περιουσιών αλλά και των ίδιων των κατοίκων του νησιού. Επίσης ο Δήμος Θάσου, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες που διαθέτει, συνέβαλλε κι αυτός στην αντιμετώπιση του προβλήματος που προκλήθηκε και εξασφάλισε και την πολύτιμη συνδρομή ιδιωτικών μηχανημάτων, επιπλέον. Η Περιφέρεια υπήρξε έκτοτε εμφαντικά απούσα καθώς χαρακτηρίστηκε από την δήλωση του Περιφερειάρχη «ότι οι ζημιές δεν είναι μεγάλες»! Έκτοτε κι ως σήμερα οι παρεμβάσεις της Π.Ε. Καβάλας είναι εξαιρετικά περιορισμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και να διαφυλάξουν το νησί καθώς οι πόροι που διατίθενται είναι ελάχιστοι και τα όποια έργα που υλοποιούνται ακόμη είναι τα τελευταία από τον σχεδιασμό του 2016 και κάποιες ετήσιες συντηρήσεις. Στον τομέα του καθαρισμού των ρεμάτων, η Περιφέρεια δεν έχει ανταποκριθεί στον ρόλο της και στις ευθύνες που έχει για τον καθαρισμό και την διευθέτηση των ρεμάτων. 

 

Έτσι δεν διασφαλίζονται οι οικισμοί και οι υποδομές του νησιού από ενδεχόμενα ισχυρής βροχόπτωσης και υφίσταται κίνδυνος επανάληψης των σημαντικών ζημιών που έχουν λάβει χώρα κατά τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Σημειώνω ότι επιπλέον υφίσταται μία γενικότερη άγνοια των αναγκών καθώς η δραστηριότητα του επικεφαλής της Π.Ε. Καβάλας περιορίζεται πολλές φορές σε ανέξοδες δημόσιες σχέσεις χωρίς όμως αποτελέσματα. Σημειώνω, επίσης, ότι αν και διαφωνώ με πολλά από τα αναφερόμενα στο κείμενο της υποβληθείσας επερώτησης παρόλα αυτά θεωρώ επιτακτική την υλοποίηση των τριών έργων που αναφέρει καθώς στην Π.Ε. Θάσου, τόσο ο τουρισμός, όσο και η γεωργία, όσο και οι υπόλοιποι παραγωγικοί κλάδοι εδράζονται στην ασφάλεια και προκειμένου για την εξασφάλιση της ασφάλειας ο καθένας οφείλει να ενσκήψει στα προβλήματα και να επωμιστεί τις ευθύνες του ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη των πλημμυρών που θα οφείλονται στην ελλειμματική συμπεριφορά της διοίκησης.