Για παράνομη στρατιωτικοποίηση εννέα νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα κάνει λόγο ο Ουμίτ Γιαλίμ, πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος ταυτόχρονα καλεί την ελληνική πλευρά να τα εκκενώσει από πολίτες και στρατιώτες και να τα παραδώσει στην Τουρκία.

 

Αναλυτικότερα, ο Ου. Γιαλίμ, δηλώσεις του οποίου φιλοξενούνται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ισχυρίζεται πως σε εννέα νησιά του Αιγαίου (στα οποία συγκαταλέγονται Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά και Άγιος Ευστράτιος) η Ελλάδα έχει μόνο δικαιώματα κατοχής και όχι κυριαρχίας, επικαλούμενος τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

 

«Οι περιοχές κυριαρχίας και θαλάσσιας δικαιοδοσίας όπως και ο εναέριος χώρος των νησιών Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά και Άγιος Ευστράτιος παρέμειναν στην Τουρκία. Επίσης με το άρθρο 13 της συνθήκης της Λωζάννης αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει τα νησιά για στρατιωτικούς σκοπούς» 

αναφέρει ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ζητώντας στη συνέχεια την εκκένωση εννέα ελληνικών νησιών και παράδοσή τους στην Τουρκία.

 

«Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Η Ελλάδα έχοντας τοποθετήσει στρατό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχει χάσει το δικαίωμα χρήσης τους. Η Ελλάδα πρέπει να εκκενώσει τα 9 νησιά από τους πολίτες της και το στρατό της προς την ενδοχώρα και να τα παραδώσει στην Τουρκία», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

 

Στο άρθρο με τίτλο «Τα νησιά πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία: τα χωρικά ύδατα της Χίου ανήκουν στην Τουρκία» ο Γιαλίμ αναφέρει επιπλέον πως τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και η περιοχή ΑΟΖ, ανήκουν στην Τουρκία, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα πως εξόπλισε παράνομα τα νησιά του Αιγαίου.

 

«Η Ελλάδα άρχισε να οπλίζει τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η Τουρκία πρώτη φορά διαμαρτυρήθηκε για την στρατιωτικοποίηση των νησιών στις 29 Ιουνίου 1964. Στην παρούσα κατάσταση η Ελλάδα έχει εξοπλίσει και τα 9:30 για που της δόθηκαν προς χρήση. Στη Χίο έχει τοποθετηθεί μία ελληνική μηχανοκίνητη ταξιαρχία. Τα χωρικά ύδατα της Χίου στα οποία η Ελλάδα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις ανήκουν στην Τουρκία. η Ελλάδα κάνοντας στρατιωτικές ασκήσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα παραβιάζει ξεκάθαρα τις συμφωνίες», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο της Γενί Σαφάκ.