Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας με θέμα " Καταστροφές από πλημμύρες στην Θάσο" με αφορμή τις καταστροφές που υπέστησαν επαγγελματίες και νοικοκυριά στα Λιμενάρια από την πρόσφατη νεροποντή που έπληξε την περιοχή. 

 

Το κείμενο της ερώτησης 

 

Σκηνές παρόμοιες με αυτές του περασμένου Νοέμβρη εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης 20 Αυγούστου 2020 στα Λιμενάρια της Θάσου, τα οποία και επλήγησαν για μια ακόμα φορά από δυνατή βροχόπτωση, με αποτέλεσμα  αρκετοί δρόμοι του οικισμού να μετατραπούν σε ποτάμι και  να πλημμυρίσουν δεκάδες σπίτια και καταστήματα, να παρασυρθούν οχήματα και να κληθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία για απάντληση υδάτων σε πάνω από 10 περιπτώσεις.

Η αναστάτωση των κατοίκων είναι -δικαιολογημένα- μεγάλη, καθώς για μια ακόμα φορά διαπίστωσαν πως είναι απροστάτευτοι απέναντι στα στοιχεία της φύσης. Μάλιστα, δεν έλειψαν ακόμα και οι κίνδυνοι για απώλειες ζωών, καθώς η πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού χρειάστηκε να παρέμβει έγκαιρα σε μια περίπτωση στην περιοχή Σκάλας Μαριών – όταν τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους που ακινητοποιήθηκε στον επαρχιακό δρόμο εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής.

Και οι καταστροφές από πλημμύρες στη Θάσο «φωνάζουν» για την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Απέναντι όμως σε αυτήν την αναγκαιότητα είναι εξίσου εκκωφαντική η απραξία και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Θάσου.

Οι κυβερνήσεις και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποιούν έργα και υποδομές, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

 

 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί  κυβέρνηση, για:

 Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%.

 Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

 Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

 Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.

 Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης στο νησί της Θάσου, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι της αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας