Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συναντήθηκε τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020 με τον Πρόεδρο του ΙΚΚΙΚ, Γιάννη Βύζικα και την αρχιτέκτονα μηχανικό, Μελπομένη Βύζικα, προκειμένου να ενημερωθεί με περισσότερες λεπτομέρειες για την εγγραφή του στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς "Η καλλιέργεια και επεξεργασία των ανατολικών καπνών", στο ομώνυμο εθνικό ευρετήριο της Ελλάδας, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

 

Όπως ανέφερε η κ. Βύζικα, η οποία συνέταξε την εν λόγω πρόταση, σε συνεργασία με μέλη του ΙΚΚΙΚ, τη γεωπόνο, Λένα Σκένδου και το Εργαστήριο Γλωσσολογίας "ΣυνΜόρΦωΣη" του Δ.Π.Θ., με την εγγραφή του συγκεκριμένου στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο, εξασφαλίζεται η ανάδειξη και διαφύλαξη μιας ζωντανής παράδοσης, καθώς και η μετάδοση της στις νεότερες γενιές, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη στήριξη της προσπάθειας καλλιέργειας και εναλλακτικής χρήσης του καπνού, μέσω διαφόρων προγραμμάτων του αρμόδιου υπουργείου.

 

Ο Πρόεδρος του ΙΚΚΙΚ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνδρομή που παρείχαν διάφοροι φορείς για την κατάθεση της πρότασης στο Τμήμα Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Συνεταιρισμοί Καπνοπαραγωγών των περιοχών Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Σερρών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιριών Εμπορίας Καπνού, Σ.Ε.Κ.Ε., εταιρία Μισσιριάν) και σημείωσε πως μετά την απόφαση της κ. Μενδώνη, οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να επικεντρωθούν στην αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων της περιοχής μας και στην προώθηση εναλλακτικών χρήσεων καπνού.

 

Τέλος, ο κ. Μουριάδης, αφού συνεχάρη την κ. Βύζικα για την ολοκληρωμένη πρόταση της, αλλά και όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχή κατάληξη της κοπιώδους προσπάθειας που έκανε τα τελευταία τρία χρόνια, υπογράμμισε ότι η εγγραφή του στοιχείου της καλλιέργειας και της επεξεργασίας των ανατολικών καπνών στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Δήμος Καβάλας θα σταθεί αρωγός σε κάθε ενέργεια που θα γίνει το επόμενο διάστημα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ