Ήταν μάλλον θέμα χρόνου για τη βιομηχανία λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη, τον μεγαλύτερο εργοδότη στην ευρύτερη περιοχή, να «συναντήσει» τον κορωνοϊό. 

 

Ένας εργαζόμενος εκεί, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει συμπτώματα. Έκανε το τεστ όταν η σύζυγός του, που εργάζεται στην κρεατοβιομηχανία των Αμισιανών, βρέθηκε θετική μεταξύ δεκάδων άλλων συναδέλφων της.

 

Με άλλα λόγια, ο εργαζόμενος στα λιπάσματα, βρέθηκε θετικός «από σπόντα» και όχι γιατί κάποιος επέλεξε να κάνει πχ δειγματοληψίες ή εξέταση όλων των εργαζόμενων στη βιομηχανική μονάδα. Για κάτι τέτοιο πάντως, απαιτείται μεγάλος αριθμός τεστ που αυτή την περίοδο παρουσιάζουν τοπική έλλειψη (δείτε σχετικά εδώ). 

 

Τι υποστηρίζει η βιομηχανία λιπασμάτων 

 

Από το περιβάλλον της διοίκησης των λιπασμάτων, υποστηρίζουν ότι ο θετικός στον κορωνοϊό εργαζόμενος δεν εργάζεται σε μια από τις δύο εταιρίες που έχουν την ευθύνη του εργοστασίου («Λιπάσματα Καβάλας ΛΤΔ» και «PFIC LTD») αλλά εργάζεται σε μια από τις εργολαβικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο

 

Βέβαια το που είναι δηλωμένος ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, λίγη σημασία έχει, από την στιγμή που αυτός εργάζεται μαζί με πολλούς άλλους. 

 

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο εργαζόμενος της εργολαβικής εταιρίας που εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό, βρίσκεται σήμερα σε θερινή άδεια έως τα μέσα του Αυγούστου. 

 

Πάντως, ιχνηλατήθηκαν οι επαφές του και λέγεται ότι έχουν ήδη απομακρυνθεί από το χώρο εργασίας συνάδελφοί του με τους οποίους είχε δηλώσει ότι ήρθε σε επαφή. 

 

 

Δεν γίνονται μαζικά τεστ στη ΒΦΛ - δεν υπάρχει απόθεμα 

 

Το πρώτο και κύριο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι γιατί δεν γίνονται πλέον μαζικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους των λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη για να αποφευχθεί μια μεγάλη εστία διασποράς που θα μπορούσε να δώσει πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά της κρεατοβιομηχανίας. 

 

Το άλλο ερώτημα που τίθεται είναι πότε σκοπεύει η κεντρική διοίκηση του ΕΟΔΥ να εφοδιάσει τις κινητές του μονάδες σε Καβάλα και Θάσο με ικανό απόθεμα τεστ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες για τα πρώτα και τα δεύτερα τεστ στους εργαζόμενους της κρεατοβιομηχανίας (δείτε σχετικά εδώ).

 

Αποτέλεσμα της εξάντλησης του αποθέματος είναι να μην είναι δυνατές σήμερα ούτε οι καθημερινές δειγματοληψίες που έκαναν σε χώρους εργασίας, σε μια προσπάθεια τακτικού ελέγχου της διασποράς της νόσου. 

 

Τι υποστηρίζουν δύο εταιρίες της ΒΦΛ 

 

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρία «PFIC LTD» ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει όλες τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και ότι «επιπλέον εθελοντικά λαμβάνει όπου είναι δυνατόν επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης πιθανού κρούσματος. Τέτοια μέτρα είναι η καθημερινή απολύμανση όλων των χώρων του εργοστασίου από εξειδικευμένο συνεργείο, η εγκατάσταση συστημάτων συνεχούς απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων με μικροβιοκτόνες ακτίνες UV και παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας».

 

Η εταιρία λέει μάλιστα ότι «ενθαρρύνει» τους εργαζόμενους να απέχουν από τα καθήκοντά τους σε περίπτωση οποιασδήποτε αδιαθεσίας. 

 

Από την πλευρά της, η εταιρία «Λιπάσματα Καβάλας ΛΤΔ» υποστηρίζει ότι «δρώντας εθελοντικά προληπτικά, οργανωμένα και γρήγορα, κατάφερε έως σήμερα να αποφύγει την προσβολή από τον ιό προστατεύοντας την υγεία όλων των εργαζομένων της».

 

Η εταιρία λέει ότι εφαρμόζει τα πρωτόκολα εισόδου και παραμονής στα βιομηχανοστάσια και κάνει λόγο για «παντελή αποφυγή έως τώρα κρουσμάτων»