"Δεν πρέπει να ανησυχούν η Καβάλα και η Δράμα δεν θα υπάρξει θέμα ανισορροπίας στις προτάσεις της διακοματικής επιτροπής έναντι αυτών των δυο περιοχών", είπε η Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη, Ντόρα Μπακογιάνννη μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις που υπήρξαν για την εξαίρεση της Ανατολικής Μακεδονίας από την επιτροπή. 

 

Συγκεκριμένα, 

Την ομοφωνία και την κατάρτιση ενός κοινού πορίσματος που θα περιλαμβάνει «εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες προτάσεις» θέτει ως βασικούς στόχους της η Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη, Ντόρα Μπακογιάνννη.

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχής για τη θετική προσέγγιση που διαπιστώθηκε, από το σύνολο των κομμάτων», κατά τη χθεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας τα 25 μέλη της εξέλεξαν την ίδια για τη θέση της Προέδρου, τον Γιώργο Κατρούγκαλο για τη θέση του Αντιπροέδρου και τον Ανδρέα Λοβέρδο για τη θέση του γραμματέα. 

«Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, σε ένα εθνικό θέμα, γιατί η Θράκη είναι εθνικό θέμα, να υπάρξει, ει δυνατόν, ομοφωνία στις προτάσεις, γιατί αυτό θα είναι πολύ μεγάλη δύναμη για το αυριανό αποτέλεσμα που θα επιδιώξουμε», ανέφερε συγκεκριμένα η κα. Μπακογιάννη. 
Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι η σύνθεση της Επιτροπής είναι «εξαιρετική», αφού όπως σημείωσε «το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων όρισαν βουλευτές εγνωσμένου κύρους, ανθρώπους οι οποίοι έχουν απόλυτη αίσθηση της αποστολής της επιτροπής». Πρόσθεσε, δε, ότι «ο πήχης μπαίνει ψηλά» και ο στόχος δεν είναι «ένα άθροισμα αιτημάτων ή η παρουσίαση μίας μη υλοποιήσιμης, επικοινωνιακής φύσεως προγραμματικής θέσης», αλλά ένα πόρισμα με προτάσεις ιεραρχημένες, «τις οποίες θα μπορεί η κυβέρνηση, με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, να εφαρμόσει».  

Η κα. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στην προηγούμενη συμμετοχή της σε επιτροπή που επεξεργάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τα τότε αναπτυξιακά προγράμματα για τη Θράκη, παραδεχόμενη ότι κάποια από αυτά ήταν επιτυχή και κάποια άλλα όχι. «Θα τα αξιολογήσουμε και αυτά στην πρώτη φάση των εργασιών, θα αξιολογήσουμε τι πήγε καλά και τι δεν πήγε καλά, και από κει και πέρα, έχοντας πλέον σήμερα και το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο είναι αυτό το πολύ μεγάλο πακέτο που καταφέραμε να κερδίσουμε από την Ε. Ε. λόγω του κορωνοϊού, θα επεξεργαστούμε τις προτάσεις για τις οποίες θα υπάρχει και το οικονομικό υπόβαθρο, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν», είπε συγκεκριμένα. 

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους κρίθηκε αναγκαία, στην παρούσα χρονική περίοδο, η σύσταση μίας νέας Επιτροπής για τη Θράκη, η κα. Μπακογιάννη ανέφερε πως «η Θράκη εξακολουθεί, και σήμερα, να υπολείπεται σε ανάπτυξη σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας. Έχουμε μία ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί είναι η ακριτική μας περιφέρεια, συνορεύει με χώρες που είναι μέσα στην Ε. Ε. και άλλες που δεν είναι, έχουμε συνοριακά θέματα, είναι μία ιδιαίτερης ευαισθησίας περιοχή για όλους τους Έλληνες, και με αυτή τη λογική και προσέγγιση, ο Πρωθυπουργός, ανταποκρινόμενος και στα αιτήματα των κοινωνικών και πολιτικών φορέων της Θράκης, δημιούργησε αυτή την Επιτροπή».

 

Δεν έκρυψε ότι τα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί για τις εργασίες της Επιτροπής είναι στενά, θυμίζοντας πως η Επιτροπή Τσουδερού (1991-1993) είχε δύο χρόνια στη διάθεσή της, ωστόσο, όπως είπε, γίνεται αντιληπτό «το πιεστικό του χρόνου, διότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει η ιεράρχηση, αφού τα χρήματα του “πακέτου” θα αρχίσουν να έρχονται από τον Μάιο”. 

Όσον αφορά το μοντέλο λειτουργίας της Επιτροπής, εξήγησε ότι πέρα από τις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας, στις οποίες, μάλιστα, κάλεσε και τα κόμματα με τη μικρότερη εκπροσώπηση να συμμετάσχουν με δικούς τους ανθρώπους και τεχνοκράτες, εφόσον το κρίνουν χρήσιμο, θα γίνονται τακτικές επισκέψεις στη Θράκη «για συνομιλίες με το σύνολο των φορέων», ενώ, παράλληλα, ίσως και από το τέλος Αυγούστου, θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα «στην οποία όλοι θα μπορούν να συνεισφέρουν ιδέες και προτάσεις, που θα κοινοποιούνται στο σύνολο των βουλευτών, για να αξιολογούνται και από τα κόμματα». 

Τέλος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις που υπήρξαν για την εξαίρεση της Ανατολικής Μακεδονίας από την Επιτροπή, η κα. Μπακογιάννη τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει θέμα ανισορροπίας στις προτάσεις έναντι της Καβάλας και της Δράμας. Έχουμε μία Περιφέρεια, και με βάση αυτήν αντιμετωπίζονται από κοινού τα θέματα, όμως, εμάς, το ιδιαίτερο βάρος μας πέφτει στη Θράκη, λόγω ακριβώς του ακριτικού χαρακτήρα της. Αυτή την εντολή έχουμε, να κοιτάξουμε τα θέματα που αφορούν τη Θράκη και τους τρεις νομούς της, όμως δεν πρέπει να ανησυχούν η Καβάλα και η Δράμα…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη