Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης του Νοσοκομείου Καβάλας για επαναφορά του αποτυχημένου μοντέλου των εργολάβων στις υπηρεσίες καθαριότητας και σίτισης.

 

Η βουλευτής σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να λήξουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που υπέγραψαν 75 άτομα που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας και 24 που εργάζονται στον τομέα της σίτισης με το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Υπενθύμισε ότι, αν ισχύσουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για επαναφορά των εργολάβων, θα πρέπει η Κυβέρνηση και η διοίκηση του Νοσοκομείου να διευκρινίσουν πώς θα καλύψουν το επιπλέον κόστος των 637.983 ευρώ τον χρόνο. «Η παρουσία εργολάβων στο Νοσοκομείο Καβάλας δοκιμάστηκε και απέτυχε, γεγονός που μαρτυρούν δεκάδες δημοσιεύματα της περιόδου 2013-2016 σχετικά με τις κακές εργασιακές σχέσεις και τους απλήρωτους μισθούς» συμπληρώνει και ρωτά τον Υπουργό Υγείας εάν προτίθεται  να αποφασίσει τη συνέχιση του μοντέλου των ατομικών συμβάσεων και αν προτίθεται να παροτρύνει την ανανέωση των συμβάσεων των 100 εργαζομένων.

 

Ολόκληρη η ερώτηση

Θέμα: «Επαναφορά του αποτυχημένου μοντέλου των εργολάβων στο Νοσοκομείο Καβάλας;»

Μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να λήξουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που υπέγραψαν 75 άτομα που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας και 24 που εργάζονται στον τομέα της σίτισης με το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Το μοντέλο της απευθείας υπογραφής συμβάσεων προτιμήθηκε από εκείνο της εργολαβικής εργασίας διότι, αφενός προσφέρει ποιοτικότερες θέσεις εργασίας (καλύτερος μισθός, τακτικότητα στις πληρωμές, δικαιώματα) αφετέρου εξοικονομεί ένα σημαντικό ποσό ετησίως στο Νοσοκομείο.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος για την απομάκρυνση των εργολαβικών συνεργείων άνοιξε μετά από απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο ΣΤΕ ότι υπηρεσίες όπως αυτές του καθαρισμού και της φύλαξης ή της σίτισης είναι συμβατό να εκτελούνται από εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

 

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, το μοντέλο των ατομικών συμβάσεων που εφάρμοσε η προηγούμενη διοίκηση του ιδρύματος από τον Αύγουστο του 2016 για την καθαριότητα και το Δεκέμβριο του 2016 για τη σίτιση εξοικονόμησε συνολικά 637.983 ευρώ τον χρόνο, που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2020 το Νοσοκομείο Καβάλας θα έχει εξοικονομήσει 2.551.932 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι 75 εργαζόμενοι στην καθαριότητα κόστιζαν στο 1.416.00 ευρώ τον χρόνο. Στο πλαίσιο των ατομικών συμβάσεων, η μισθοδοσία των 75 εργαζομένων κοστίζει 820.000 ευρώ. Επίσης, στην εστίαση οι 24 εργαζόμενους κόστιζαν στο Νοσοκομείο 312.823 ευρώ ετησίως, ενώ με το μοντέλο των ατομικών συμβάσεων κοστίζουν 250.840 ευρώ τον χρόνο.

Οι κινήσεις διοικήσεων άλλων νοσοκομείων δείχνουν ότι ο προσανατολισμός είναι προς την επαναφορά του μοντέλου των εργολάβων. Η μέχρι τώρα στάση της Κυβέρνησης δείχνει να συμμερίζεται αυτή τη διάθεση, καθώς δεν προβαίνει σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα υπαγορεύει στις διοικήσεις των νοσοκομείων να επιλέγουν την οικονομικότερη λύση, χωρίς απώλειες στο προσωπικό και εκπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα.

 

Επειδή, Τα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο αναφέρουν την πρόθεση της διοίκησης του Νοσοκομείου Καβάλας να κινηθεί στην κατεύθυνση του αποτυχημένου μοντέλου των εργολάβων.

Επειδή, η παρουσία εργολάβων στο Νοσοκομείο Καβάλας δοκιμάστηκε και απέτυχε, γεγονός που μαρτυρούν δεκάδες δημοσιεύματα της περιόδου 2013-2016 σχετικά με τις κακές εργασιακές σχέσεις και τους απλήρωτους μισθούς.

Επειδή, είναι αναγκαία η εξοικονόμηση πόρων και η στοχευμένη ροή προς κάλυψη άλλων ελλείψεων του ιδρύματος.

Επειδή, οι 100 εργαζόμενοι στους δύο τομείς αγωνιούν για το μέλλον τους.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να αποφασίσει τη συνέχιση του μοντέλου των ατομικών συμβάσεων, με δεδομένα τα ως άνω;

2. Προτίθεται, στην περίπτωση του Νοσοκομείου Καβάλας, να παροτρύνει την ανανέωση των συμβάσεων των 100 εργαζομένων;

 

 

Η ερωτώσα Βουλεύτρια

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)